Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

“Afaceri cu viteza gandului – spre un sistem nervos digital”

21 Decembrie 2005



Despre Bill Gates, la inceput, mi-am facut o impresie gresita. L-am intalnit, cunoscut este de departe prea mult, la Copenhaga la un Summit Microsoft pentru Europa si mi s-a parut genul introvertit cu un discurs ingineresc. Mai mult, unui ziarist din Cehia care l-a abordat cu fraza:” Stiti domnule Gates, v-am tradus cartea X (nu-mi mai amintesc titlul) in ceha? i-a dat un raspuns sec: SI?
Mi-am schimbat parerea dupa ce am citit „Afaceri cu viteza gandului – spre un sistem nervos digital”, carte in care Bill Gates vorbeste prea putin despre tehnologie ci, mai ales despre noile paradigme ale lumii afacerilor, mai exact despre procesele digitale care pot rezolva problemele curente ale unei afaceri.
Punctul de plecare al cartii este una dintre cele mai puternice convingeri ale lui Gates: modul in care informatia este obtinuta, administrata si folosita conditioneaza succesul sau esecul. Gates ajunge la o analogie originala intre fluxul informatiei pentru o companie si fluxul sanguin al corpului uman, analogie ce ii permite definirea conceptului de baza al cartii: sistemul nervos digital. Totusi focusul cartii nu il reprezinta suportul tehnologic al acestui sistem nervos digital, cum ar fi de asteptat de la creatorul celei mai mai cunoscute tehnologii IT si nici macar sistemul in sine, ci interactiunea companiilor cu consumatorii.
Una dintre ideile revolutionare ale cartii ar fi aceea ca nu mai exista produse ci doar servicii. Diferentele tehnologice dintre produse tind sa dispara astfel incat in viitorul apropiat singura diferentiere va fi modul in care companiile vor reusi sa foloseasca feedback-ul oferit de clienti, adica informatia din piata care conditioneaza procesele de distributie. Concurenta se va reduce la abilitatea si promtitudinea relatiilor cu clientii, iar viteza de reactie va fi vitala.
Sistemul nervos digital permite corelarea automata intre gandirea si actiunea unei companii, iar Bill Gates considera ca astfel informatia va circula cu viteza si naturaletea gandurilor umane. Internetul este reteaua neuronala a acestui sistem in care conducerea si coordonarea echipelor de angajati va fi la fel de simpla si rapida ca pentru un singur om.
Si daca totul reactioneaza la unison vorbim de o afacere cu viteza gandului. Cartea este pigmentata cu amintiri ale diverselor prezentari si speech-uri sustinute in diverse locuri din lume precum si exemple de afaceri inspirate. Evident, nu lipsesc nici exemple concrete din modul in care Microsoft construieste intern un sistem nervos digital.
Dupa ce am citit cartea lui Gates am realizat ca acel „Si” replicat confratelui din Cehia era doar un mesaj ca nu cartea in sine ci subiectul cartii era de adus in discutie, iar tehnologia nu este un scop in sine cu doar o cale catre eficienta.



Titlu original „Business of the speed of thought – using a digital nervous system”, an aparitie 1999. Versiunea romaneasca “@faceri cu viteza gandului – spre un sistem nervos digital”, Editura Amaltea-2002.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite