Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UTI – o noua structura a actionariatului

21 Decembrie 2005



Tiberiu Urdareanu, Presedinte UTI GrupInregistrand cresteri constante pe parcursul celor 15 ani de existenta, grupul UTI a depistat necesitatea unor surse externe de finantare pentru a-si sustine dezvoltarea. Pe data de 28 noiembrie, compania a incheiat un contract de vanzare a 30% din actiuni catre fondul de investitii AIG Global Emerging Partners Fund II in schimbul sumei de 20 de milioane de dolari. Fondurile vor fi impartite spre cele trei linii de business: IT&C, sisteme si servicii de securitate si instalatii si constructii; pentru eficientizare, dar si pentru dezvoltarea de produse si servicii noi. Printre obiective se numara si achizitia unor companii de nisa, care dezvolta produse complementare companiilor din cadrul UTI Grup, si prezenta cat mai vizibila pe piata externa. Aceasta tranzactie ne-a determinat sa initiem o discutie cu domnul Tiberiu Urdareanu, presedinte al grupului UTI.


Dupa 15 ani de existenta pe piata romaneasca, grupul UTI a incheiat un contract de vanzare a 30% din actiuni catre fondul de investitii AIG Global Emerging Partners Fund II. De ce s-a ales aceasta forma de finantare, in acest moment?


Printr-o fericita coincidenta, contractul s-a suprapus cu aniversarea a 15 ani de existenta a grupului UTI, insa, negocierile pentru aceasta investitie au inceput in 2003. Practic, atunci am avut primele intrevederi, discutii, tatonari prin care ambele parti am incercat sa intelegem ce avantaje si dezavantaje exista, iar la inceputul lui 2005, am reusit sa vedem un “deal” impreuna. Am convenit o evaluare a companiei si un plan strategic de viitor.


A urmat un proces complicat de due dilligence. A existat o etapa de due dilligence legal si operational, pentru a intelege exact cum functionam si cum se creeaza valoarea. Am clarificat atunci care sunt mecanismele si daca business-ul este sustenabil.


Etapa urmatoare a fost auditul fiscal si financiar, finalizat in luna octombrie. Noiembrie a fost luna de negociere detaliata a contractelor, iar 28 noiembrie a fost momentul semnarii documentelor.


Contractul prevede ca UTI cedeaza 30% din actiuni, iar fondul AIG investeste 20 de milioane de dolari cu destinatie clara. Intreg procesul a durat 2 ani si, intamplator, s-a finalizat anul acesta, un an aniversar, deoarece pe data de 5 octombrie am implinit 15 ani de existenta. Este o coincidenta fericita si, de aceea, am utilizat logo-ul aniversar „15 ani – un nou inceput”, pentru ca vedem in aceasta investitie un nou inceput pentru noi.


Avand in vedere tendinta de stabilizare a mediului economic romanesc si apropiata aderare la Uniunea Europeana considerati acest contract un pas intermediar spre listarea la bursa, ca un mod de finantare in viitor?


Am examinat mai multe posibilitati chiar din momentul in care ne-am gandit la variante de capitalizare. La un moment dat, am fost foarte aproape de a incepe un proces de listare pe bursa, dar am considerat ca, in momentul de fata, in Romania, activitatea bursiera este orientata spre intreprinderi care au un oarecare monopol sau pozitie dominanta strategica pe piata si, in al doilea rand, ca apetitul investitorilor este catre SIF-uri sau catre vehicule financiare care le asigura un portofoliu de actiuni echilibrat.


Am constatat ca nu exista o cultura investitionala, jucatorii la bursa preferand castigurile rapide. Consideram ca pentru o intreprindere diversificata ca UTI trebuie sa mai treaca cativa ani pentru ca mediul investitional din Romania sa devina favorabil si sa inteleaga business-ul nostru. In plus, si noi trebuie sa ne dezvoltam, sa fim prezenti pe piata intr-o postura mai consolidata.


Intr-o prima etapa vrem sa facem acest lucru cu ajutorul AIG, care ne va asigura posibilitatea de capitalizare si transparenta. Dupa ce vom realiza transformarea interna si vom ajunge la o crestere substantiala a valorii companiei, pasul urmator va fi listarea la bursa intr-un moment in care si activitatea bursiera va fi mai favorabila.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite