Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

La PMdays 2012 s-au aniversat 10 ani de PMI Romania Chapter

20 Iunie 2012




„Proiectele sunt organizaţii”

Roland Gareis, fondatorul şi directorul Roland Gareis Consulting, a vorbit despre cum se transformă proiectele, precizând că nu numai companiile, ci şi proiectele şi programele sunt supuse schimbării.

„Noi vedem proiectele ca pe nişte instrumente care permit schimbarea într-o organizaţie. De asemenea, noi percepem proiectele şi programele ca pe organizaţii temporare, care necesită un management specific, adaptat. Dacă proiectele sunt organizaţii, atunci pot învăţa. Procesul de învăţare poate avea loc şi în interiorul unui proiect. Nu schimbăm, însă, identitatea proiectului”, a mai spus Roland Gareis.

Prezentarea lui Michel Thiry, Msc., PMP, PMI Fellow, FAMP, Valense Ltd, s-a centrat pe managementul de program, care a apărut ca o disciplină de sine stătătoare la sfârşitul secolului al XX-lea. În ultimii 10 ani, au fost publicate standarde sau ghiduri legate de managementul de program, confirmându-se astfel importanţa acestei noi discipline. Michel Thiry a clarificat audienţei termenul de program, făcând apoi o trecere în revistă a componentelor principale ale unui program.

Prezentarea lui Olivier Lazar, Global Manager, Project Management Exce-llence Solution, Altran şi vice - preşedinte PMI Switzerland Chapter, s-a focalizat pe Project Management Office (PMO). Unele studii (Aubry & Hobbs 2008) arată că speranţa de viaţă a unui PMO este mai mică de trei ani, iar unii guru în project management susţin că un PMO trebuie să fie o organizaţie sau o structură temporară. De obicei, prima încercare de a pune bazele unui PMO eşuează. Lazar a vorbit audienţei despre cum o organizaţie poate asigura sustenabilitatea unui PMO temporar, care să aducă valoare organizaţiei pe termen lung.

Managementul performanţei în proiecte

Simona Bonghez, trainer şi consultant TSP (smartprojects.ro), a vorbit audienţei despre cum să obţinem performanţa în proiecte. „Până de curând, managementul performanţei s-a focalizat exclusiv pe angajaţi, măsurând contribuţia fiecăruia în cadrul companiei. Este ceea ce numim evaluarea performanţei. În prezent, managementul performanţei este considerat esenţial în strategia unei companii, fiind un proces integrat care nu se focalizează numai pe angajaţi, ci şi pe organizaţie şi procese/proiecte, în încercarea de a ajuta la alinierea obiectivelor individuale şi de organizaţie”, a spus Simona Bonghez.

Într-un număr viitor al revistei vom reveni cu informaţii suplimentare despre acest subiect.

Florian Ivan, consultant PMI Romania Chapter, a prezentat audienţei o nouă abordare în project management, cea care îi transformă pe stakeholders în clienţi, iar dumneavoastră, ca manageri de proiect vă aflaţi în postura de a le vinde proiectul, echipa de proiect şi, nu în ultimul rând, pe dumneavoastră înşivă!

Violeta Simionescu, Project Management and Procurement Specialist, Roland Gareis Consulting, a explicat cum se face managementul achiziţiilor în proiecte, astfel încât departamentul de achiziţii să nu mai fie considerat „oaia neagră” a proiectului, deoarece în mod normal managerul de proiect nu are autoritatea de a negocia contracte în numele companiei şi nu i se cere să le administreze după ce intră în vigoare.

Sfaturile lui Peter Taylor:

- fii mândru de meseria de PM
- spune oamenilor cu ce te ocupi
- ţine discursuri la evenimente non-PM
- fă-ţi cunoştinţe în afara reţelei PM
- conectează-te pe LinkedIn şi lansează diverse conversaţii
- scrie pe blog, scrie cărţi, articole, comentarii
- promovează managementul de proiect şi pe tine însuţi
- oferă-ţi abilităţile de PM atunci când e cazul



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite