Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul de proiect pentru IMM

20 Iunie 2012




Dacă există un project manager într-un proiect condus, de fapt, de către executiv, în care deciziile majore se iau din afara proiectului, atunci managerului de proiect îi lipseşte o verigă importantă a poziţiei sale. Se transformă din pro-ject manager în executor, iar aceasta poate duce la o pierdere a motivaţiei, cu efecte negative asupra proiectului.

Orice companie care introduce managementul de proiect are obligaţia de a descrie procesele implementate. Descrierea trebuie să fie făcută într-un manual accesibil oricând oricărui membru al echipei sau al echipelor de proiect.

De multe ori, companiile interesate de managementul de proiect nu au know-how-ul necesar pentru a pune în practică aceste noţiuni. Companiile mici pot opta între a instrui angajaţii sau a angaja, pe perioadă limitată, un consultant experimentat. Acest lucru depinde de nevoile firmei. Dacă e vorba de un singur proiect, angajarea unui consultant este recomandată. Astfel, companiile pot economisi banii şi timpul alocaţi instruirii angajaţilor. În cazul în care compania vrea să se orienteze pe proiecte, atunci e necesară crearea unor competenţe interne.

Un atu al companiilor medii şi mici faţă de cele mari este dat de managementul comunicării. Diferenţa este dată de apropierea spaţială dintre membrii echipei. Aceasta duce automat la o comunicare informală performantă – persoanele se cunosc, există posibilitatea de a organiza întâlniri spontane, deciziile importante se pot lua uşor.

De asemenea, motivarea echipei se face mult mai uşor în companiile mici. Dorinţele şi aspiraţiile fiecărui membru al echipei sunt mai bine cunoscute, faţă de companiile mari.

Chiar dacă poate părea complicat şi stufos, managementul de proiect poate fi şi la îndemâna companiilor mici. Totul depinde de modul în care acestea înţeleg să transforme acest instrument de eficientizare a afacerii, mai ales în vremuri de criză, în avantajul competitiv care să le diferenţieze de rivalii din piaţă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite