Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul de proiect pentru IMM

20 Iunie 2012



Managementul de proiect este o unealtă de business foarte puternică pentru companii, indiferent de mărimea lor. Companiile mici fac deseori greşeala de a crede că nu au nevoie să dezvolte procese, tocmai pentru că sunt mici. Acest lucru nu e adevărat. Chiar dacă organizaţia are un singur angajat, trebuie să aibă un model standard de abordare a proiectelor.

Managementul de proiect nu este doar pentru companiile mari. Este ştiut şi demonstrat că aplicarea managementului de proiect conduce la creşterea gradului de succes al unui proiect, indiferent de mărimea companiei şi de domeniul în care activează. Sigur, nu exclude posibilitatea unui eşec, însă şansele ca acest lucru să se întâmple sunt mult mai mici.

Ce proiecte există în compania dumneavoastră?

Un proiect reprezintă orice activitate din companie care are un livrabil distinct şi un început şi un sfârşit clare. Primul pas este să identificaţi proiectele din companie. Nu e obligatoriu ca un proiect să dispună de un buget foarte mare. Apoi, întrebarea care se pune este: cine ştie să gestioneze aceste proiecte? Dacă sunteţi antreprenor, aveţi abilităţile necesare de project management pentru a vă construi afacerea? În cazul în care coordonaţi angajaţi, câţi dintre aceştia au abilităţile de project management care vă pot salva timp şi bani şi vă pot aduce profit mai mare?

Vestea bună legată de project management este că metodele sunt uşor de învăţat şi pot fi aplicate cu ajutorul unor instrumente online pe care şi le pot permite şi companiile mici. Metodologia de Project Management este alcătuită dintr-omultitudine de procese, metode, recomandări şi best practices, însă cel mai adesea această diversitate sperie. Pentru multe companii, în general cele mici şi mijlocii,oferta este mult prea stufoasă, spun specialistii in project management (http://pmexpert.ro/2011/06/introducerea-proiect-management/).

Metodologia completă de Project Management este adresată, în general, firmelor mari, în care există resurse suficiente (de personal şi materiale), iar infrastructura (inclusiv cea de IT) este îndeajuns de matură.

Firmele mai mici sunt astfel constrânse să îşi aleagă din multitudinea de procese şi metode existente pe cele care, dacă ar fi implementate, ar aduce câştig maxim şi să se ferească de implementarea altora, pentru care efortul ar fi prea mare.

Dacă o firmă de mărime medie îşi concentrează mult prea multe resurse spre implementarea de procese care nu au aplicabilitate directă în creşterea vitezei implementării sau a calităţii produsului, este de aşteptat ca ea să piardă din performanţă şi flexibilitate – două arme extrem de importante ale unei companii mici în lupta pe piaţă.

Specialiştii spun că implementarea unui nucleu de PMO (Project Management Office) poate aduce schimbări pozitive dintre cele mai variate în interiorul unei companii, indiferent de mărimea acesteia. Însă au nevoie companiile mici de un PMO?

Răspunsul la această întrebare depinde atât de adopţia managementului de proiect în organizaţii, cât şi de ceea ce se înţelege prin „companie mică”. Dacă prin „mic” ne referim la o companie cu mai puţin de 50 de angajaţi, atunci unii specialişti cred că nu e nevoie de un PMO şi, cel mai probabil, acest tip de companie nu-şi poate permite un PMO.

Avantajele PM pentru companiile mici

Este deosebit de important ca o companie mică să numească un manager de proiect, iar responsabilitatea proiectului să fie delegată unei persoane, nu unei echipe.

Specialiştii spun că se obişnuieşte ca persoane din conducerea firmei să joace rolul de manager de pro-iect. Avantajul în acest caz ar fi că proiectul capătă o prioritate vizibilă, deciziile se iau mai uşor, iar echipa este mai motivată. Pe de altă parte, însă, cumulul acesta de roluri poate ascunde şi dezavantaje: persoanele din conducerea firmei pot pierde din vedere decizii strategice şi, în loc să delege sarcini, se implică prea mult într-un anume proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite