Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Noi oportunităţi de cercetare avansată la IFIN-HH

21 Iunie 2012




Anul 2012 marchează împlinirea unei etape semnificative în dezvoltarea infrastructurii de cercetare a IFIN-HH, certificând consolidarea acestuia ca institut reprezentativ al României pentru fizica secolului 21.

Realizarea proiectului major de investiţii în infrastructura de cercetare a IFIN-HH, intitulat „Dezvoltarea infrastructurii pentru cercetări de frontieră în fizică nucleară şi domenii conexe – IFIN-DIC” (2010-2012), a urmărit, pe de o parte, susţinerea participării la mari infrastructuri de cercetare europene în care România este implicată: crearea de laboratoare pentru realizarea de aranjamente experimentale şi echipamente specifice, pentru dezvoltarea şi testarea de metodică experimentală, suport esenţial pentru activitatea de cercetare în cadrul proiectelor internaţionale. Pe de altă parte, proiectul a vizat dezvoltarea de aplicaţii ale tehnologiilor nucleare prin dezvoltarea de centre nucleare specializate şi dotate cu echipamente state of the art, dedicate efectuării de studii interdisciplinare cu aplicaţii în domenii de interes societal major: fizica vieţii şi a mediului, aplicaţii medicale ale tehnologiilor nucleare, dezvoltarea de materiale avansate, valorificarea patrimoniului istoric si cultural.

Noile infrastructuri şi facilităţi experimentale vor permite abordarea unor direcţii de cercetare de top, cum ar fi:

a) dezvoltarea de tehnici de detecţie a radiaţiilor nucleare, spectroscopie gama cu detectori de ultimă generaţie pentru experimentele NUSTAR/FAIR şi ISOLDE/CERN.

b) dezvoltarea de noi tipuri de detectori şi electronică asociată acestora, cu grad mare de noutate şi performanţă, pentru experimentele CBM/FAIR, ALICE/CERN şi LHeC/CERN.

c) studiul radiocarbonului ca trasor al ciclului bio-geochimic al carbonului, ciclu cheie al sistemului climatic, studii asupra potenţialului cancerigen în alimente.

d) o facilitate pentru analize elementale de înaltă rezoluţie pentru medicină şi biologie şi utilizarea fasciculelor accelerate pentru analiza probelor din patrimoniul istoric si cultural.

e) cercetări din domeniul radiochimiei şi a procedurilor de sinteză şi cuplare a radioizotopilor de viaţă scurtă, de interes pentru investigaţii medicale avansate.

f) cercetări privind sistemele expert de evaluare a impactului activităţilor nucleare asupra mediului.

g) dezvoltarea de tehnici de măsură a conţinutului radioactiv la nivele extrem de scăzute în probe de mediu.


Impactul ştiinţific şi economic pe plan naţional şi internaţional va fi remarcabil. Calitatea şi unicitatea noilor facilităţi de cercetare vor conduce la transformarea acestora în centre de importanţă locală sau regională în contextul ariei de cercetare europene şi vor crea o atmosferă ştiinţifică propice dezvoltării unor noi generaţii de specialişti, prin atragerea şi afirmarea de noi tineri cercetători în domenii de vârf ale cercetării contemporane. Pe plan intern, centrele nucleare specializate şi dedicate dezvoltării de aplicaţii ale tehnologiilor nucleare vor reprezenta facilităţi unice la nivel naţional: instalaţie de implantare la energii mari a ionilor acceleraţi, instalaţia microbeam care permite efectuarea analizelor elementale micronice, sistem complex de producere de radioizotopi de viaţă scurtă, esenţiali pentru implementarea celei mai avansate tehnologii în domeniul imagisticii si medicinii nucleare – investigaţia PET/CT, echipamente specializate pentru obţinerea şi caracterizarea compuşilor marcaţi radioactiv, pentru măsurători de activităţi joase în fond ultrascăzut ş.a.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite