Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īn Bucureşti va lua fiinţă un Parc de Inovare īn Energie Verde romāno-chinez

21 Iunie 2012




Prof. dr. Wilhelm Kappel, Director general ICPE-CA,
şi Jianzu Wang, consilier tehnico-ştiinţific la Ambasada R.P. Chineze

În perioada 6-12 iunie 2012 s-a desfăşurat la Bucureşti şi Avrig atelierul cu tematica “New Energy and its Business Opportunity in East Europe”, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada R.P. China în România, Ministerul de Ştiinţă şi Tehnologie al Chinei, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Ministerul de Economie al României şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

La atelier au luat parte peste 100 de experţi, întreprinzători şi oficiali, incluzând 30 de participanţi din China, invitaţi din Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia şi Japonia. Cu ocazia deschiderii, ambasadorul R.P. Chineze, doamna Huo Yuzhen, a menţionat că guvernul chinez a pus la dispoziţie 10 miliarde USD pentru investiţii în Europa de Est şi Mijlocie, pentru stabilirea unor zone economice şi tehnologice, investiţii în infrastructură, energie verde, tehnologie de vârf.

În prima zi a atelierului temele abordate de lectorii români şi chinezi s-au încadrat în domeniile: rolul surselor regenerabile în viitorul energiei; politici şi strategii stimulative pentru o nouă industrie energetică; dezvoltarea tehnologică în noul sector de energie; strategii şi iniţiative pentru economisirea de energie; tehnologii de stocare şi utilizare a carbonului; tehnologii curate pentru industria cărbunelui; sisteme de standardizare şi certificare pentru piaţa de energie verde; modalităţi şi soluţii pentru înlăturarea barierelor; studii de caz pentru oraşe cu reţele inteligente de energie.

În a doua zi a atelierului a avut loc o masă rotundă şi o întâlnire de brokeraj la care au participat firme din România şi China. În acest context, s-au discutat şi convenit de către participanţii la workshop dezvoltarea a 12 proiecte de colaborare ştiinţifică şi economică.

Mai mult, China şi România au convenit, în contextul oportunităţilor şi provocărilor noilor surse de energie şi a schimbărilor climatice, că vor colabora pentru întărirea cooperării bilaterale în sectorul energiei regenerabile, promovarea unui sector economic eficient, dezvoltarea inovaţiei, tehnologiilor şi standardelor avansate, identificarea oportunităţilor de investiţii benefice, dezvoltarea colaborării în mediul financiar şi, nu în ultimul rând, întărirea încrederii în dezvoltarea domeniului de energie regenerabilă.

Premise pentru realizarea celei mai bune platforme pentru energie regenerabilă

Activităţile stabilite de participanţi au vizat înfiinţarea Fundaţiei pentru Inovare în Energie Verde, o organizaţie non profit care va fi realizată de companii şi instituţii din China şi România, în cadrul Parcului de Inovare în Energie Verde din Bucureşti. Parcul este primul proiect pilot în concordanţă cu aceste propuneri şi va oferi cea mai bună platformă pentru energie regenerabilă, agricultură şi alte proiecte de colaborare.

De asemenea, fundaţia va dezvolta proiecte comune de cercetare, investiţii în parcuri eoliene şi sisteme fotovoltaice, noi fabrici pentru turbine de vânt şi module fotovoltaice şi, în aceeaşi măsură, va dezvolta cooperarea în construcţia de reţele şi sisteme de operare, ştiinţă, tehnologie, IT, software, educaţie, securizarea surselor de energie regenerabilă.

Fundaţia va pune la dispoziţie un fond special, constituit de la guvern, companii, instituţii şi alte societăţi, pentru a asigura resursele economice şi suportul necesar pentru serviciile amintite.

În acest context, s-a propus ca în luna septembrie 2012 să se organizeze o întâlnire în Beijing pentru a se discuta planul detaliat al dezvoltării Parcului de Inovare în Energie Verde româno-chinez, inclusiv alte aspecte de lucru şi propuneri de proiecte pilot, ca o acţiune determinată de vizita premierului Wen în Europa de Est şi a vizitei vice-mi-nistrului Cao Jianlin în România şi la acest workshop.

După încheierea acestui atelier ştiinţific, constatăm cu multă satisfacţie că rezultatele deosebite obţinute vor constitui pentru ICPE-CA, în viitor, baza unor activităţi de CDI bine definite şi bine orientate. Este o satisfacţie a institutului nostru care confirmă, şi de această dată, actualitatea şi nivelul cercetărilor noastre.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite