Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primăria Sibiu – o resursă de bune practici pentru GIS

21 Iunie 2012





Aventura geospaţială a Primăriei Sibiu a început în 2005, când, în urma unui proiect pilot, s-au pus bazele implementării unui sistem GIS bazat pe platforma GeoMedia de la Intergraph. În anul următor a început, cu adevărat, implementarea unui sistem informatic integrat, având la bază produsele software ale firmelor SAP, Industrial Software, Sobis şi Intergraph.

Primii paşi către soluţia geospaţială dezvoltată în prezent de către municipalitatea Sibiu au fost făcuţi încă din 1994 când, în cadrul unui consorţiu din care mai făceau parte Consiliul Judeţean Sibiu, Regia de Apă-Canal, Romtelecom, Renel şi o firmă locală de GIS, s-a demarat un proiect de realizare a unei hărţi digitale. Însă lucrurile nu au progresat foarte mult, astfel încât au fost nevoiţi să ia totul de la început şi au abordat problema în etape funcţionale.

Aşadar, în anul 2005 şi la începutul anului 2006, în cadrul primăriei a fost implementată cu ajutorul companiei Intergraph o soluţie informatică cu carac-ter geospaţial, denumită Banca de Date Geospaţială (BDG) pentru a unifica într-o bază de date unică şi pe baza unui model de date integrat, toate datele cu caracter geospaţial gestionate în mod curent de către Primăria Municipiului Sibiu.

Integrarea, o nouă dimensiune a eficienţei

Spre deosebire de alte instituţii româneşti care au realizat necesitatea implementării de sisteme geospaţiale proprii, dar s-au concentrat doar pe probleme punctuale, Primăria Municipiului Sibiu se numără printre puţinele care au abordat problema în ansamblu şi în perspectivă. Echipa de decidenţi sibieni a realizat că adevăratul proces de informatizare, cel care avea să le aducă cele mai multe beneficii şi economie de resurse, trebuie să fie o soluţie cu ajutorul căreia toate departamentele din primărie să poată comunica şi gestiona date comune, atât între ele, cât şi cu instituţii din exteriorul primăriei.

Astfel, ceea ce a pornit ca o simplă hartă digitală a oraşului a ajuns acum sistemul complex Infosib, în interiorul căruia Banca de Date Geospaţiale este integrată cu principalele sisteme informatice ale Primăriei: gestiunea documentelor, gestiunea impozitelor şi taxe-lor, gestiunea patrimoniului, gestiunea financiară, gestiunea traficului greu şi gestiunea proiectelor.

Pentru aceasta, Primăria Sibiu a gândit un plan de informatizare complex, etapizat, care se întinde până în 2012 şi sigur nu acolo se vor opri.

Preocupaţi de standardizare

Primăria din Sibiu a avut o preocupare constantă pentru standardizare, o condiţie esenţială pentru a avea un sistem eficient, făcând progrese mari în această direcţie.

Primăria Sibiu dispunea în 2005 de un sistem informatic puternic şi bine pus la punct. Din păcate, în ceea ce priveşte sistemele geografice informatice, lucrurile nu mergeau la fel de bine. Aşa au ajuns la conceptul de sistem informatic integrat, în care platformele SAP (CSB), Taxe şi impozite (Industrial Software), Infodoc (Sobis), GeoMedia (Intergraph) urmau să funcţioneze împreună. Obiectivele urmărite în cadrul primului proiect geospaţial au constat în standardizarea şi unificarea într-o bază de date comună a tuturor datelor geospaţiale gestionate în Primăria municipiului Sibiu, care se referă la teritoriul şi/sau la infrastructurile administrate aflate pe teritoriul municipiului Sibiu. De asemenea, era nevoie de integrarea Băncii de Date Geospaţiale cu principalele sisteme informatice ale primăriei – gestiunea financiară, gestiunea impozitelor şi taxelor, gestiunea documentelor şi gestiunea proiectelor ca nişte componente ale sistemului integrat de gestiune al activităţilor primăriei. Conştienţi fiind că standardizarea este cu adevărat obligatorie, pentru a obţine coerenţă şi consistenţă în munca depusă, specialiştii Primăriei au început prin a implementa nomenclatoarele de artere, de numere poştale, de localităţi, de persoane etc.

Un an mai târziu, Primăria Sibiu a dezvoltat împreună cu Intergraph Computer Services o platformă care să permită gestiunea activităţilor de urbanism pe baza datelor geospaţiale din teren şi o interfaţare eficientă cu sistemul de Document Management (Sobis) deja existent. Astfel, sistemul poate verifica foarte simplu şi intuitiv toate actele emise pentru o anumită adresă din oraş. De asemenea, un aspect pe care Primăria Sibiu a dorit să-l îndrepte a fost asocierea documentelor corelate pe activităţi, din punct de vedere logic şi temporal, pentru a reduce numărul de documente solicitate cetăţenilor de către administraţia publică, cum este cazul, de exemplu, documentelor specifice autorizărilor, cerere-certificat de urbanism – autorizaţie – prelungire etc., pe care tot Primăria le-a emis.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite