Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX prinde contur şi în România

21 Iunie 2012




În luna decembrie a anului trecut, CEPT/ECC a adoptat o decizie prin care a fost armonizat doar aranjamentul de canale pentru banda 3600-3800 MHz, în banda 3400-3600 MHz fiind acceptate două alternative de aranjamente de canale, bazate pe tehnologie TDD (time division duplex), respectiv FDD (frequency division duplex). De asemenea, decizia respectivă stabileşte că, până la sfârşitul anului 2013, banda 3400-3600 MHz va fi reanalizată în sensul stabilirii unui singur aranjament de canale armonizat pentru această bandă.

„În această situaţie, ANCOM nu a avut toate elementele necesare pentru a finaliza proiectul documentului de strategie. Totuşi, în vederea luării unei decizii la nivel naţional, ANCOM pregăteşte în prezent un chestionar referitor la banda 3400-3800 MHz, prin care autoritatea urmăreşte în principal să colecteze opinii ale părţilor interesate cu privire la momentul potrivit pentru adoptarea documentului de strategie, ţinând cont de stadiul de reglementare la nivel european al problemei în discuţie şi la aspectele tehnice aflate în corelare cu aranjamentele de canale în banda 3400-3800 MHz.
Totodată, este esenţial de subliniat că licenţele naţionale existente în banda 3400-3600 MHz sunt neutre din punct de vedere tehnologic şi conţin alocări de 2x7 MHz/licenţă. Prin urmare, titularii licenţelor respective pot utiliza orice tehnologie pe care o consideră potrivită (inclusiv WiMAX), limitările referindu-se numai la lărgimea de bandă şi la aplicaţiile pentru care au fost acordate licenţele respective (FWA – fixed wireless access). De asemenea, în banda 3600-3800 MHz există în prezent o licenţă naţională pentru reţea de tip BWA (acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii), care conţine o alocare de 2x28 MHz şi care este, de asemenea, neutră din punct de vedere tehnologic”, a adăugat Cătălin Marinescu.

Unul dintre principalele dezavantaje ale WiMAX este că nu există pentru consumatori echipamente compatibile cu astfel de reţele. Deschiderea de reţele WiMAX este puternic sprijinită şi de Uniunea Europeană, care consideră prin reprezentanţii ei că utilizatorii finali trebuie să aibă dreptul de a-şi alege prin ce tehnologie să le fie furnizate serviciile speciale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite