Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romāni talentaţi la Intel ISEF 2012

21 Iunie 2012




„Scabia este produsă de un acarian foarte mic, care nu poate fi văzut cu ochiul liber. Ideea proiectului meu a venit în urma unei epidemii găsite la noi în şcoală. După tratament, aproape toţi colegii mei au avut efecte secundare, tratamentul afectându-le foarte tare pielea. Nu am gasit niciun tratament natural şi am decis să fac eu unul ca să îi ajut. În istorie, crizantema, usturoiul sau cătina au fost folosite împotriva mai multor boli. Le-am testat şi planta care avea cea mai bună acţiune insecticidă asupra scabiei era cătina. Am făcut un ulei din cătină, şi apoi o cremă, pe care am testat-o la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Am vorbit cu medicul din şcoală, care ne-a ajutat să obţinem acceptul de la părinţi pentru a le trata copiii, apoi le-am dat tratamentul acasă şi le-am explicat cum să aplice crema. După tratament, rezultatele au fost uimitoare. Sperăm că vom reuşi să comercializăm crema, însă vom avea nevoie de ajutor. Va trebui să facem mai multe teste, apoi să brevetăm ideea”, povesteşte Alexandra.

Selecţia românească de tinere talente

Concursul Intel ISEF este gândit ca o succesiune de concursuri realizate la nivel de clasă, şcoală, localitate, judeţ, regiune.

„Deoarece în România există un număr redus de cadre didactice ce desfăşoară activităţi extraşcolare de acest tip, la competiţia regională se poate înscrie direct orice lucrare fără a parcurge fazele anterioare. Competiţia regională are loc la finele anului şcolar. Anul acesta, concursul RoSEF de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Elevi are loc la Suceava în perioada 22-24”, a declarat Dan Milici, profesorul coordonator al Lotului României la ISEF.

Numărul maxim de proiecte cu care o ţară poate participa la Intel ISEF depinde de reprezentativitate, de calitatea lucrărilor, de numărul de participanţi la faza regională (naţională) etc.

„Numărul participanţilor României a crescut constant după implicarea Societăţii Ştiinţifice Cygnus în organizarea fazei naţionale. Dacă evaluăm potenţialul actual de proiecte din România, estimez că va fi greu să mărim numărul proiectelor participante la faza finală. Nu calitatea lucrărilor este problema participării şi reprezentării României la un nivel ridicat, ci finanţarea deplasării delegaţiei. Vorbesc de o delegaţie, pentru că la ISEF se fac cu profesorii cursuri de organizare, se discută modificările de regulament. Anul acesta s-au discutat modificări majore ale regulamentului, ce vor intra în vigoare în ediţia 2013. Numai aşa putem organiza şi noi corect faza naţională şi putem evita problemele înscrierii echipelor româneşti”, mai spune Dan Milici.

„Afilierea României la ISEF a fost făcută prin intermediul organizaţiei ForumIT, care a muncit mult pentru punerea în valoare a tinerilor talentaţi din România”, menţionează Adrian Cioroianu, Business Development Manager Intel.

La selecţia din acest an au participat 80 de elevi, cu 68 de proiecte din toate domeniile. Participanţii sunt, în general, elevi de liceu, dar au participat şi 6 elevi de şcoală generală de la Oradea şi Suceava. „Categoriile cele mai «populate» ale fazei naţionale sunt informatica, robotica şi energiile neconvenţionale. Cele mai puţin reprezentate: ştiinţe ale pământului, biologie şi medicină, matematică şi chimie. De altfel, organizatorii propun premii speciale pentru categoriile slab reprezentate pentru a încuraja participarea”, mai spune Adrian Cioroianu.

Prima participare a României la Intel ISEF a fost în 2009. Atunci a participat un câştigător al Salonului de Inventică Gaudeamus.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite