Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicatiile middleware „fisioneaza” in portofoliul Oracle

21 Decembrie 2005



Alain Ozan, Vice-President Technology EE&CIS in cadrul corporatiei OracleOptiunea tot mai frecventa a companiilor
pentru arhitecturile IT orientate catre servicii (Service Oriented Arhitecture) pentru a-si asigura flexibilitatea necesara, face ca rolul aplicatiilor middleware in strategia marilor vendori sa fie tot mai important.
Dupa achizitiile din ultima perioada, si nu as aminti decat mai cunoscutele PeopleSoft si JD Edward, portofoliul de produse Oracle a devenit prea complex si eterogen. Acest fapt a determinat compania sa dezvolte familia de aplicatii Oracle Fusion Middleware, un set de produse ce permite interoperabilitatea intre portaluri, aplicatii si fluxuri de business.


In esenta Oracle Fusion Middleware este linia obisnuita de aplicatii cu unele modificari ce permit clientilor sa obtina „fisiunea”, adica ceva mai mult decat integrarea, intre aplicatiile Oracle si non Oracle. Aceasta include aplicatii deja existente in Oracle Application Server 10g (Application Development Tools si J2EE Application Server) dar si Web Services Infrastructure; Enterprise Service Buses, Business Process Management si Activity Monitoring; unelte de Business Intelligence Tools; Managementul Securitatii si Identitatii, instrumente pentru dezvoltare si administrare portaluri etc. Suita mai include si produse de securitate de la, recent achizitionata companie, Oblix.


Concept Fusion si Fusion Middleware


Terminologia „fusion” a aparut frecvent in strategia Oracle, atat in contextul aplicatiilor middleware cat si intr-un cadru mai larg, al integrarii companiilor achizitionate in ultima perioada. „ Project Fusion este o initiativa la nivelul aplicatiilor aparuta in urma achizitiilor People Soft, JD Edwards, Siebel si iFlex, cand s-a pus problema integrarii tuturor acestor aplicatii intr-o singura oferta de afaceri. Project Fusion aduce tot ce este mai bun din aceste aplicatii, este un proiect intern a carei finalizare este obtinuta prin Oracle Fusion Middleware, o platforma tehnologica ce permite aplicatiilor de business ale Oracle sa fie mai usor integrate”, ne-a explicat diferenta dintre concepte Alain Ozan, Vice-President Technology EE&CIS in cadrul corporatiei Oracle.


Diferentiere de piata


Cum si alte companii cunoscute propun pietei conceptul de Service Oriented Arhitecture, ne-am intrebat: Ce diferentiaza Oracle de alti vendori? „Principala diferenta este ca avem o oferta completa pentru intreg ciclul de viata al unei SOA. O companie trebuie sa aiba capacitatea de a dezvolta, proiecta, monitoriza, implementa si asigura securitate. Oracle este singurul vendor care poate oferi toate aceste facilitati intr-o forma integrata. Competitorii nu detin in portofoliul aplicatii pentru fiecare gestionarea fiecarei dintre etapele unei arhitecturi orientate catre servicii. La fel de importanta este si intelegerea datelor de catre Oracle. Istoricul Oracle in dezvoltarea bazelor de date ne face singura companie capabila de a integra procedele de afaceri cu aplicatiile data-centrice. Legatura dintre bazele de date si aplicatiile midlleware sunt din punctul meu de vedere principalul atu pentru Oracle”, a mai declarat Alain Ozan.


Standardele deschise


In general vorbind, standardele deschise sunt cheia pentru reusita conceptului de Arhitectura Orientata catre Servicii. La fel de importante sunt si pentru proiectul Oracle de integrare a diverselor aplicatii din portofoliu. Vendorii importanti de middlleware (Oracle, IBM, BEA etc ) au o contributie importanta la ECLIPSE, o platforma open source pentru integrarea diverselor unelte de dezvoltare dar mai ales pentru dezvoltarea aplicatiilor Java, iar Enterprise Service Bus-ul dezvoltat de Oracle, si care reprezinta esenta unei arhitecturi de tip SOA, se bazeaza pe aceasta platforma.


Planuri pentru Romania


Daca putini au aflat afirmatiile lui Larry Ellison, fondatorul Oracle, la Oracle OpenWorld 2005, despre importanta Romaniei in planurile Oracle, ceva mai multa lume a remarcat investitiile din ultima perioada, mai ales cele in personal si in noul sediu. Conform lui Alain Ozun, Oracle recunoaste in Romania trei aspecte: „o piata mare si foarte dinamica, tineri cu talent si bune aptitudini tehnice si apropiata intrare in Uniunea Europeana.” Interesul pentru Romania nu poate decat sa ne bucure, mai ales ca luna aceasta Oracle aniverseaza 10 ani in Romania. Dincolo de orice cuvinte, mesajul companiei ramane unul constant: suntem o piata cheie, iar nivelul de suport pentru clientii locali este de aceeasi calitate ca pentru oricare client din Europa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite