Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

PAC: Piata IT din Romania se indreapta catre o scadere importanta in 2012

28 Iunie 2012Cu un cumul de factori politici, economici, financiari, precum si cei legati de cultura manageriala si educatie cu privire la utilizarea tehnologiei informatiei, Romania se afla in 2012 in pragul unei scaderi abrupte a pietei de software si servicii IT.
Pierre Audoin Consultants (PAC) avertizeaza ca, din punct de vedere politic, Romania are in acest moment o situatie care nu doar blocheaza noile proiecte si initiative cu privire la adoptarea accelerata a solutiilor informatice in administratia publica locala si centrala, dar se confrunta si cu un vid in ceea ce priveste luarea deciziilor: nimeni sau aproape nimeni nu mai este interesat si dispus sa riste sa semneze alocari de proiecte IT, chiar daca, unele din ele, au parcurs deja etapele normale si n-ar mai exista temeiuri legale de amanare a semnarii contractelor.
Sectorul public, impreuna cu companiile unde Statul are putere de decizie covarsitoare, genereaza, conform platformei de cercetare de piata SITSI (Software and IT Services Industry) a PAC, aproximativ jumatate din vanzarile locale de software, servicii si echipamente din sectorul corporate din Romania. Eugen Schwab, Managing Director PAC Eastern Europe remarca faptul ca "o scadere realista de 15-20% a incasarilor din acest segment inseamna un declin de 7-10% pentru piata IT locala".
In ceea ce priveste sectorul privat, bancile si companiile telecom se afla intr-o pozitie de conservare, cu foarte putine initiative IT consistente care sa genereze proiecte si venituri semnificative pentru firmele de software si servicii informatice din Romania. Eugen Schwab (PAC) crede ca "scaderea increderii in Romania, presiunea pe o profitabilitate in declin semnificativ, precum si imaturitatea consumatorilor locali, au ca rezultat direct un dezinteres acut al investitorilor internationali ce se afla in spatele acestor doua sectoare, pentru cheltuieli IT, cresterea calitatii serviciilor, sau aducerea standardelor internationale in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei si in Romania".
Companiile mici si medii, un motor traditional pentru consumul de unelte informatice, sufera, pentru al patrulea an consecutiv, de o lipsa profunda de finantare. In lipsa tratarii cu seriozitate a optiunilor de finantare prin fonduri europene (si de catre beneficiarul final, cat si de catre Guvern), IMM-urile din Romania raman in situatia de a investi putin, cu mare presiune pe pret, cu accent scazut pe calitate, si fara o adevarata viziune cu privire la automatizare si tehnologizare.
Intr-o buna masura, companii din industrie, comert si logistica manifesta o mai mare deschidere catre utilizarea uneltelor IT, mai ales in contextual unei rapide adoptii a standardelor de grup cu privire la control, gestiunea riguroasa a resurselor, relatia cu partenerii (furnizori si clienti), precum si proiectarea afacerilor pe termen mediu. Insa, si in aceste verticale se manifesta o tendinta de fragmentare a proiectelor IT, presiune pe preturi, consolidare si optimizare a resurselor umane IT (utilizarea intensiva a resurselor proprii inaintea cumpararii de servicii de pe piata), precum si "accidente" de genul insolventelor, falimentelor, restrangerilor de activitate, sau chiar abandonarii unor planuri cu privire la piata locala.
Companiile private din energie, aflate sub controlul multinationalelor, respecta intr-o buna masura planurile de investitii IT, insa, raportat la primii ani de dupa privatizare, volumul proiectelor si elanul investitional sunt mult diminuate.
Privit din perspectiva dinamicii, Eugen Schwab (PAC) considera ca "anul 2012 pare a aduce mult mai multa nesiguranta chiar si decat primii ani de dupa declansarea crizei financiare de la sfarsitul lui 2008". Mediul concurential este profund viciat de modul de alocare a proiectelor guvernamentale, costurile cu resursele IT sunt chiar si mai mari decat in 2008, iar marjele pe proiectele din sectorul privat au scazut uneori chiar si sub jumatate din cele din 2007-2008.
Referitor la evolutia platformelor offshore/ nearshore de dezvoltare de software, servicii de support tehnic, cercetare si dezvoltare, precum si BPO, Eugen Schwab (PAC) subliniaza ca "aceasta a generat si continua sa genereze un entuziasm cu privire la sectorul IT din Romania care incepe sa fie total deconectat de realitatea pietei locale, a consumului local de software si servicii informatice".
Din perspectiva regionala (Europa de Est), este de remarcat ca Romania face parte dintr-un pluton de tari cu perspective negative pentru 2012, ele fiind si cele mai imature si mai mici din zona. Acest fenomen va duce la cresterea decalajului dintre Romania si tari ca Polonia, Turcia, Cehia, sau chiar Slovacia.
Totusi, in perspectiva pe termen mediu (2015-2016), cresterea medie pentru piata din Romania este previzionata considerabil mai mare decat a tarilor cele mai dezvoltate din CEE. Din momentul unei reveniri serioase a economiei, coroborat cu o politica coerenta a sectorului public si o calmare a pietelor financiare, Romania este, potrivit informatiilor PAC, tara numarul unu ca si interes pentru oferirea de servicii si solutii informatice, precum si pentru investitii in tehnologie in toate verticalele.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite