Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Transfer de date printr-o simplă atingere

12 Iulie 2012



Conceptul Connected Me dezvoltat de Ericsson transforma complet modul in care intelegem conexiunile la Internet si transmisia de date, facand posibil chiar de astazi un concept aproape SF – transmisia de date prin corpul uman. In acest moment, Ericsson a demonstrat deja ca o persoana care tine un smartphone intr-o mana si atinge cu cealalta un alt echipament electronic (fie ca vorbim de o imprimanta sau un ecran) poate transmite informatii intre cele 2 dispozitive cu viteze de 6 pana la 10 Mbps. In acelasi timp, studiile realizate arata ca viteza de transfer de date va putea fi imbunatatita pe viitor, pe masura ce acest tip de tehnologie se va dezvolta si va deveni mai popular.


Instinctul natural al oamenilor este să atingem lucruri. Acum, folosind o nouă tehnologie, cunoscută în limba engleză sub denumirea de „capacitive coupling”, corpurile noastre pot deveni o parte integrantă a unei reţele – astfel, devine extrem de simplu să trimitem sau să primim date doar atingând ceva.


Jan Hederén, Strategy Manager, Development Unit Radio Access, Ericsson a explicat că posibilitatea de a comunica prin atingeri este una dintre cele mai eficiente modalităţi prin care oamenii pot ţine legătura unii cu alţii, în special din perspectiva ritmului rapid de penetrare a smartphone-urilor şi a tabletelor. „Ne folosim constant mainile sa aprindem sau sa stingem lucruri, sa deschidem sau sa inchidem; de fapt, ne folosim mainile ca sa ne indeplinim toate activitatile zilnice. Odată ce vom putea să transmitem şi să primim semnale digitale valorificând proprietăţile naturale ale corpurilor noastre, vom reuşi să simplificăm activităţile de zi cu zi. Datorită tehnologiei de broadband mobil, care stă la baza acestei interacţiuni pe bază de atingere, putem să utilizăm conexiuni touch oriunde şi în orice situaţie”, a declarat Hederén.


Connected Me foloseşte corpul uman ca pe un conductor şi are potenţialul de a schimba comportamentul uman, facand interactiunea cu Internetul şi cu alte servicii digitale mai simplă. Noua tehnologie nu are în vedere, însă, doar simplificarea proceselor – redefinind modul în care utilizăm tehnologia touch, putem să creăm şi o conexiune mai sigură şi mai personală. Un exemplu sunt dulapurile electronice pe care le găsim în gări sau în sălile de sport. Cu parola stocată în smartphone, nu va trebui decât să atingem uşa dulapiorului, iar codul va fi transmis, deschizând-o astfel uşor şi rapid.


„Când transferăm date, trimitem un semnal prin corpul omenesc numit capacitanţă, care se referă la abilitatea corpului să stocheze o încărcătură electrică”, a spus Hederén. „Când creştem acest mic voltaj, el circulă prin corp şi poate fi capturat, putând să se transmită foarte uşor de la o mână la o altă. O modalitate cu adevărat foarte simplă de a explica acest proces este să ne imaginam corpul ca un înlocuitor pentru o conexiune USB sau Bluetooth.”
Hederén a declarat că, până în 2020, vom trăi într-o societate permanent conectată cu peste 50 de miliarde de dispozitive conectate, ceea ce va face conexiunile simple cu atât mai importante.

Mai multe informatii puteti gasi intr-un filmulet explicativ disponibil la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=bVKFPIwcbTQ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite