Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Numele grele din utilitati aleg doar parteneri recunoscuti

22 Decembrie 2005



A furniza servicii pentru zona de utilitati este o referinta de baza pentru orice firma, fie ea romaneasca sau multinationala. Unul din motivele provocarii poate fi disponibilitatea crescuta necesara in domeniu si complexitatea proiectelor, dar un altul este profitul pe care il poate genera un astfel de contract. Insa pentru a expune aici specificul IT al zonei de utilitati publice am intampinat dificultati in accesul la informatie, managerii companiilor chiar cu actionariat privat au mari rezerve in a discuta cu presa (nu stiu daca au inteles prea bine ce fel de presa?!), desi sefii departamentelor IT s-au aratat deschisi la comunicare.


Alexandru HurdubaieDatorita importantei acestei piete, IDC, in cadrul seriei de evenimente IDC Roadshow, a reunit in data de 8 decembrie furnizorii de solutii pentru utilitati, cu o importanta crescuta pentru zona energetica. Si in cadrul acestui context am remarcat raritatea prezentarii de studii de caz.
La nivelul solutiilor telecom implementate in domeniul energiei sunt remarcate tendintele de automatizare prin: solutii de orientare catre managementul riscului – monitorizare, interventie, dispecerat, prevenire defectiuni etc. Ca si caracteristici pentru piata romaneasca actuala este starea proasta a infrastructurii existente in domeniu. Infrastructuri invechite, rata mare de defectiuni, sisteme manuale, echipe mari de tehnicieni de teren si lipsa sistemelor de monitorizare si dispecerizare, este situatia actuala reflectata de studiul IDC „Automatizarea in utilitati si energie” prezentat de MobiFon in cadrul Roadshowului „ICT in the Utilities and Energy Sectors”.
La nivel international, studiul sponsorizat de Mobifon a evidentiat faptul ca este mai eficienta inlocuirea infrastructurii vechi decat repararea. Avand in vedere faptul ca zona utilitatilor este in curs de privatizare si la noi in tara, inlocuirea infrastructurii si implementarea unui know-how si a unui standard de lucru este o idee din ce in ce mai agreata. „Investitiile in infrastructura si comunicatii sunt premisa necesara” a remarcat Alexandru Hurdubaie (foto), Director, Partnership, Affinity and Alliances, Connex-Vodafone.


In curs de implementare solutii generale pentru utilitati


Utilizarea infrastructurii IT si a telecomunicatiilor este inca in stadiul de inceput, debutand cu baze de date pentru clienti, sisteme de billing si servicii de voce prin retele mobile pentru comunicare la nivel tehnic.
Solutii generale precum cele de Document Management, ERP, CRM, solutii de comunicatii utilizatori, solutii de tip machine to machine (M2M), servicii de comunicatii integrate, externalizarea serviciilor de telecomunicatii, managementul informatiilor clientului sunt implementate tot mai mult in acest domeniu. Pentru structurarea informatiei, pentru usurinta in utilizare, se folosesc solutii de business intelligence si data warehouse pentru a aduce valoare adaugata serviciilor, dar si reducerea costurilor.
In acest context, mobilitatea si solutiile M2M, adoptarea serviciilor integrate sau externalizarea managementului IT-ului si telecom vor capata o importanta majora.


Managementul riscului – o problema in atingerea disponibilitatii crescute


Desigur, exista multe riscuri in alegerea acestor solutii de la costurile ridicate ale echipamentului si ale utilizarii retelei la disponibilitatea serviciilor sau compatibilitatea sistemelor. Multe companii sunt obligate sa foloseasca oameni mai ales pentru utilitatile cu risc major, cum ar fi gazele naturale, dar aceasta situatie nu va persista, de aceea, firmele de utilitati trebuie sa urmeze tendintele internationale si sa aleaga solutia potrivita.


Calin Stanescu IT Services Project ManagerPentru a minimiza riscurile, Transelectrica prefera sa lucreze cu firme recunoscute, companii de talie mare care vin cu o experienta recunoscuta. „In general toate software-urile mari, complexe sunt software-uri grele, iar cu cat intri mai mult in ele si modifici, cu atat se genereaza probleme, iar beneficiarul final, cel din zona de resurse umane sau serviciul financiar-contabil vor solicita alte tipuri de raportari” a subliniat Calin Stanescu, IT Services Project Manager. Ceea ce se utilizeaza acum ca aplicatii software in cadrul Transelectrica sunt implementari realizate de intermediari, dar acest proiect intra in curand in faza de finalizare. Pentru licitatia care urmeaza vor fi vizati furnizori importanti cu module complexe cu expertiza puternica, firme mari, asa cum se lucreaza si in alte tari.


Racordarea reprezinta o zona cu risc crescut


In zona energiei electrice, Transelectica are putine racordari. „Nu oricine are puterea sa se racordeze la o retea de capacitatea noastra”, a remarcat Calin Stanescu, IT Services Project Manager: „Avem un numar mic de racordari, insa volumul este mare, iar partea de documentare prezinta o importanta crescuta. Riscurile sunt majore deoarece printr-o racordare gresita poti provoca pagube imense”. Pentru rezolvarea acestor probleme Transelectrica foloseste GIS si sistemul de management de proiect. Orice racordare presupune o intrerupere pe linia respectiva, lucru care se realizeaza prin redirijarea traficului, diferite calcule de regimuri si de protectie. Se folosesc cai reduntante de alimentare, se fac niste rerutari, cu rute minime, iar aplicatiile software dedicate acestor probleme costa sute de mii de euro. In acest scop, compania de transport de energie foloseste NEPLAN si EDSA, Eurostal. Pentru aceste aplicatii numarul userilor este restrans si sunt foarte bine instruiti cum sa le foloseasca.
Dupa cum am publicat in urma cu doua numere, modul de lucru pe proiecte se face cu ajutorul aplicatiei Primavera. Pentru investitii este extrem de important lucrul pe proiecte, fiind vorba de investitii in hardware, software-uri noi care se organizeaza pe proiecte, dar in domeniul IT&C specificul este operational. Managerul IT ne-a declarat ca: „Project managementul ne ajuta, insa nu este baza de lucru pentru noi”.


Sisteme de meetering, echilibrare – specific pentru energie



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite