Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Noua Directiva DEEE a fost adoptata

25 Iulie 2012Directiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) a fost publicata la 24 iulie 2012 in Official Journal of the EU, anunta ECOTIC. Din momentul intrarii in vigoare, Statele Membre UE au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea noii directive in legislatiile nationale.


Prezenta directiva europeana urmareste imbunatatirea performantelor de mediu ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice (EEE), precum producatori, distribuitori si consumatori si, in special, operatorii direct implicati in colectarea si tratarea DEEE. Sub incidenta noii directive intra toate EEE utilizate de consumatori, precum si cele destinate utilizarii profesionale.


Asa cum precizeaza art.1, „Prezenta directiva stabileste masuri vizand protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generarii si gestionarii DEEE, precum si prin reducerea efectelor globale ale utilizarii resurselor si imbunatatirea eficientei utilizarii acestora”.


Noua Directiva introduce tinte superioare de colectare DEEE. Pana la transpunerea prezentei directive in legislatiile nationale, rata de colectare actuala de 4 kg/loc ramane in vigoare, urmand ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45%, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti. In cea de-a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti in fiecare Stat Membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.
Important de mentionat este faptul ca Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie, tradusa prin realizarea, in prima etapa (2016-2019), a unei rate de colectare intre 40% si 45%, si amanarea realizarii ratei de colectare de 65% (aplicabila in UE din 2019) până la o dată decisă de Statul Membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.


ECOTIC, prima organizatie de gestionare a DEEE constituita in Romania, beneficiaza de o bogata experienta acumulata in cei peste sase ani de activitate de management al DEEE, precum si de know-how-ul si suportul constant al WEEE Forum, platforma organizatiilor de profil din Europa. Demn de mentionat aici este si faptul ca ECOTIC, ca membru al Grupului de coordonare a Standardului WEEELABEX, este pregatita sa implementeze in Romania acest standard de calitate in operatiunile de colectare selectiva si tratare a DEEE, in deplina concordanta cu prevederile specifice ale prezentei directive europene.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite