Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Protocolul SIP - propulsor pentru VoIP

22 Decembrie 2005



Succesul imens al Internetului este datorat unei noi viziuni de implementare a protocoalelor Internet, decuplarea cat mai mult posibil a nivelelor de retea, fiecare nivel implementand interfete ce permit cuplarea la nivele imediat inferior si superior. Aceasta idee revolutioneaza lumea comunicatiilor punand bazele si determinand aparitia VoIP-ului. Modul standardizat pentru implementarea VoIP de catre autoritatile in domeniu precum IETF and 3GPP presupune utilizarea protocoalelor SIP (Session Initiation Protocol) pentru semnalizare, stabilirea, mentinerea si terminarea sesiunilor utilizatorilor, si RTP (Real-Time Transport Protocol) pentru transferul datelor media.


VoIP inseamna introducerea vocii, ca un nou serviciu la nivelul TCP/IP. Aceasta implementare aduce mobilitate. Putem folosi telefonul VoIP, la fel cum folosim laptopul, oriunde avem acces Internet fara a fi nevoiti sa ne schimbam datele de contact: adresa VoIP sau numarul de telefon. De asemenea aceasta implementare aduce flexibilitate, calitatea conexiunilor de voce depinde numai de retea.
Datorita independentei nivelelor de retea, pe moment ce noi tehnologii de transport sunt descoperite de cercetatori in domeniu, acestea sunt usor implementate la nivele inferioare de retea. Inteligenta unei retele se concentreaza in punctele terminale, iar Internetul ramane un mediu partajat pentru transmiterea datelor.
SIP e un protocol de tip text, operand la nivelul aplicatie din modelul OSI (Open Systems Interconnection), independent de media, bazat pe aceeasi idee ca protocoalele web HTTP, SMTP. Astfel poate permite servicii care folosesc diverse tipuri de media facilitand integrarea telefoniei, datelor si capabilitatilor video. Intre capabilitatile protocolului SIP se pot enumera:

  • determinarea locatiei end-pointului dorit, SIP suportand rezolvarea adreselor, maparea de nume si redirectarea apelurilor.
  • determinarea capabilitatilor media ale end-pointului dorit - facand uz de protocolul SDP (Session Description Protocol) SIP poate negocia parametrii serviciilor oferite de partile implicate in stabilirea unei sesiuni. Astfel la stabilirea unei conferinte, se vor folosi parametrii media cei mai performanti dintre cei comuni tuturor punctelor terminale implicate.
  • determinarea disponibilitatii unui punct terminal, de exemplu apelatul se afla in mijlocul unei convorbiri sau nu raspunde intr-un timp predefinit
  • permite stabilirea unei conferinte intre doua puncte terminale, dar si renegocierea parametrilor media suportati in cazul adaugarii la conferinta deja existenta a inca unui end-point.
  • permite de asemenea transferul si terminarea apelurilor.


    SIP ofera metode eficiente pentru livrarea de servicii, iar protocoalele Internet deasupra carora ruleaza aduc o crestere de flexibilitate, creindu-se astfel un mediu ce faciliteaza implementarea serviciilor convergente.
    SIP poate rula peste UDP sau TCP, dar la fel poate rula peste protocoale precum IP, ATM, X.25.
    Este necesar doar un serviciu de datagrame, fiind independent de nivelul de retea raspunzator de pachete. Poate de asemenea stabili apeluri unde pachetele SIP circula peste UDP sau TCP, dar transmisia datelor se efectueaza de fapt peste reteaua publica de telefonie.
    SIP a fost descris ca un protocol simplu dar cu implicatii profunde. Informatia despre protocol, necesara pentru a descrie sesiunile este transmisa folosindu-se de MIME (tehnica standard in Internet pentru a descrie continut), iar stilul de adresare este bazat pe URL-uri. SIP foloseste DNS (Domain Name System) pentru a livra cererile catre serverele carora le sunt destinate.
    Protocolul SIP este unul de tip client-server. Din punct de vedere arhitectural putem vorbi despre SIP User Agents (UA) (clients and servers) si SIP Network Servers (registrare, redirectare, proxy).


    Principalele aplicatii implementate utilizand SIP sunt:

  • comunicatii convergente (voce, date, video), SIP permitand browserelor sa fie extinse cu capabilitati multimedia. Servicii precum click-to-dial (apasa-si-apeleaza) devin posibile. Profilul utilizatorilor poate fi mentinut utilizand interfete web iar plugin-uri de voce sunt incorporate in browser
  • unificare tipurilor mesageriei. Email, voicemail, fax, mesaje-telefonice - toate devin valabile din aceeasi casuta postala.
  • directory services
  • voice-enhanced e-commerce
  • web-call centers
  • instant messaging (IM) and presence
  • mobile phones and PDAs
  • wireless LAN VoIP telephone handsets
  • desktop call management


    SIP poate fi integrat in produse precum:

  • telefoane IP
  • Media Gateways
  • Web-enabled telephony portals
  • Internet Call Centers
  • Softswitches
  • Application Servers


    H.323 a fost protocolul care a introdus conceptul VoIP, dar analistii estimeaza ca mai noul protocol SIP va juca rolul major in anii urmatori si va inlocui H.323 in aplicatiile VoIP.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite