Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Web Content Management, Ecuatia ROI

22 Decembrie 2005



Achizitionarea unui sistem Web Content Management, tinand cont doar de raportul pret-performanta (performanta implicand un numar crescut de functii), reprezinta faza facila in procesul exploatarii unor astfel de instrumente. Mult mai dificila este insa argumentarea necesitatii investitiei intr-un astfel de instrument complex si mai ales estimarea cat mai exacta a parametrilor ROI (Return of Investment), un element esential in decizia staff-ului respectivei firme.


Dificultatea unei estimari corecte a timpului de acoperire si de eficientizare efectiva a investitiei rezida in faptul ca, in ecuatia ROI pentru un instrument WCM, in afara operatiunilor cu valori cunoscute – costul efectiv al sistemului, al implementarii acestuia, al trainingului (sau al serviciilor de mentenanta), economiile realizate din renuntarea la serviciile externe de actualizare a informatiei, reducerea ponderii departamentului tehnic, trebuie luati in calcul si alti parametri a caror importanta nu poate fi neglijata.


Astfel, argumentarea economica a achizitionarii unui sistem WCM, care trebuie sa acopere diferitele fatete ale proiectului in integralitatea sa, include doua tipuri de „justificari”: beneficiile cantitative, direct cuantificabile, si castigurile calitative ale companiei. (Daca in cazul primei categorii, beneficiile au implicatii directe in calcularea ROI, nici castigurile calitative nu pot fi neglijate, efectul lor in timp contribuind efectiv la o recuperare mai rapida a investitiei.)


Beneficii cantitative

  • Beneficiile cantitative, care pot fi luate in calcul inca de la inceput, sunt:
  • Cresterea volumului de informatii, mult mai bine directionate catre clienti, ceea ce asigura o mai buna interactiune cu clientul, generand o crestere a nivelului de satisfactie a acestuia, direct proportionala cu numarul de tranzactii. Pentru aceasta insa este nevoie de stabilirea unui algoritm exact de validare a informatiei si a valabilitatii sale.
  • Accelerarea vitezei de reactie la cerintele pietei, prin reducerea timpului in care informatia este actualizata, ceea ce reduce efectiv timpul de recuperare a investitiei.
  • Cresterea eficientei proceselor. Un sistem WCM care acopera nevoile reale ale unei companii reduce considerabil cheltuielile impuse de productia Web, de actualizare a acesteia si de modificare simultana generand mai multe versiuni ale aceluiasi continut. Fara un workflow de validare atent structurat se poate produce insa o erodare a oricarui castig, iar, pe de alta parte, stabilirea unui sistem de control prea strict poate produce gatuiri in flux.


    „Avantajele soft”


    Printre principalele avantaje soft calitative care sunt aduse in pledoaria evolutiei spre un sistem de WCM se numara:

  • Preluarea controlului comunicatiei online de catre cei direct implicati – staff-ul companiei, proprii angajati si parteneri. Automatizarea oferita de un WCM si interfetele non-tehnice permit companiei un mult mai mare control asupra ce, cand si unde se publica. Acest demers nu se poate realiza insa fara un training initial si stabilirea unei structuri clare de responsabilitati.
  • Exercitarea unui control asupra brandului companiei. Prin separarea partii de redactare a continutului de cea de prezentare, un sistem WCM poate creste „impactul” asupra clientului gratie unei serii de template-uri prestabilite care se conformeaza cerintelor brand-ului.
  • Cresterea puterii de reactie. Prin utilizarea tehnologiei XML (eXtended Markup Language) si a bazelor de date, un sistem WCM permite o pozitionare mai exacta pe diferite piete.
  • Cresterea nivelului de securitate. Implementarea unui sistem de control solid asupra fluxului editarii continutului Web genereaza o crestere a securitatii sistemului in general, prin reducerea numarului celor implicati in procesul de producere a informatiei si autorizarea exclusiva a WCM de a promova continutul validat catre mediile de publicare.
  • Cresterea nivelului de control al continutului re-utilizat. Gestionand exact informatia, un instrument WCM reduce efortul de recreare a unui continut Web utilizat anterior.


    Suma totala


    Avantajele si beneficiile enumerate, dar si riscurile inerente oricarui sistem informatic complex, impun luarea unei marje de protectie fata de optimistele previziuni oferite de „ROI calculators”, pe care multi dintre vendorii de sisteme WCM le pun la dispozitia clientilor. Estimarile prezentate de „ROI calculators” pot reprezenta un punct de vedere orientativ pentru un manager, insa trebuie tinut cont de faptul ca rezultatele oferite „sufera” de o subestimare cronica a costurilor aditionale reprezentate in principal de implementarea sistemului si de managerierea efectiva a unui sistem WCM.


    In general, estimarile beneficiilor unui sistem de gestionare de continut trebuie temperate de luarea in calcul acestor costuri, dar si de posibilitatea aparitiei unor disfunctionalitati generate de neidentificarea exacta a nevoilor companiei, ceea ce implica cheltuieli suplimentare necesare reajustarii parametrilor de functionare. Disfunctionalitatile pot aparea insa si in timp, in cazul in care in alegerea unui instrument WCM nu s-au luat in calcul planurile strategice ale companiei pe urmatoarea perioada de timp (care poate varia de la un an la cinci) si identificarea oportunitatilor.




    10 motive pentru achizitionarea unui WCM
    Achizitionarea de catre o companie a unui sistem WCM fara o evaluare minutioasa a nevoilor utilizatorilor in raport cu activele Web poate genera, in afara de o pierdere financiara sensibila, si o scadere a nivelului de satisfactie a clientilor, partenerilor, dar si al propriilor angajati. Iata o enumerare sintetica a catorva probleme care v-ar putea justifica evolutia spre o solutie WCM:



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite