Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la Nuclee la Stele:

06 August 2012Între 24 iunie şi 7 iulie 2012 s-a desfăşurat la Sinaia Carpathian Summer School of Physics 2012 (CSSP12) cu titlul de mai sus. Este cea de-a 24-a ediţie dintr-un şir lung de manifestări ştiinţifice internaţionale pe subiecte de fizică nucleară, început încă din 1964, manifestări organizate de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Bucureşti-Măgurele (IFIN-HH).Este de remarcat aici că mulţi dintre fizicienii români atribuie în mare parte existenţei acestor şcoli internaţionale clasa ridicată a cercetării româneşti de fizică nucleară, locul de frunte pe care îl ocupă azi IFIN-HH în cercetarea ştiinţifică românească ca şi competitivitatea internaţională de care se bucură.Deoarece, între 1964 şi 1989 şcolile din Carpaţi au fost unice ocazii şi moduri de contact cu lumea ştiinţifică internaţională pentru zeci de cercetători români, fie specialişti bine stabiliţi, fie tineri curioşi şi dornici de învăţat (precum autorul).Erau, de asemenea, ocazii unice de contact ştiinţific Est-Vest.

Dr. Livius Trache, Director ştiinţific IFIN-HH şi Cyclotron Institute, Texas A&M University


Ediţia din acest an este a patra dintr-o serie nouă, începută în 2005, care combină trei ramuri majore ale domeniului: studiul nucleelor exotice depărtate de linia de stabilitate, astrofizică nucleară şi astrofizică de particule (sau raze cosmice), nucleele şi fenomenele nucleare fiind subiectul central care le leagă. Aceste din urmă patru ediţii au fost organizate de un colectiv internaţional provenind de la IFIN-HH şi de la Cyclotron Institute, Texas A&M University, College Station, SUA (denumit câteodată IFIN-West, din cauza prezenţei de specialişti români formaţi în IFIN). Manifestarea, denumită tradiţional şcoala, a îmbinat de-a lungul deceniilor caracterul unei şcoli (“profesori” predând “studenţilor”) şi acela al unei conferinţe de specialitate (unde specialiştii discută de la egal la egal noutăţile din domeniu), ponderea fiind totdeauna către conferinţă. Anul acesta organizatorii s-au străduit să sublinieze caracterul de şcoală prin atragerea de tineri şi prin program, în mod distinct în prima săptămână.Pe durata a două săptamâni am avut aproximativ 100 de participanţi de pe 6 continente, iar organizatorii au pus la punct un program bine închegat, cu un subliniat caracter de interdisciplinaritate, atât în tematică, cât şi în abordare.

Remarcabil este atât domeniul larg de dimensiuni ale obiectelor şi fenomenelor tratate: de la sub femtometru (10-15 m) dimensiuni subnucleonice, la zecile de miliarde de ani lumină care sunt dimensiunile întregului Univers, cât şi domeniul de vârste şi calificări al celor prezenţi: de la student de 20 de ani, la cei 87 de ani ai prof. Igal Talmi (Academia din Israel)! 56 de profesori invitaţi (mulţi revenind la Sinaia, alţii atraşi de renumele şcolii) au prezentat lecţii de model nuclear în pături, structura nucleelor exotice, reacţii cu fascicule radioactive, fizica nucleară pentru astrofizică, originea elementelor chimice (nucleosinteza) în sistemul solar şi în Univers, modelarea proceselor stelare, neutrini, raze cosmice, forţe fundamentale şi structura subnucleonică.Nu a trecut neobservat faptul că în 2012 se împlinesc 100 de ani de la descoperirea razelor cosmice. Ca un bonus, am urmărit în direct, prin internet, sesiunea de la CERN care a anunţat descoperirea bozonului Higgs!Participarea lectorilor români de la egal la egal este un fapt cunoscut, care s-a manifestat şi acum. Studenţi sau tineri cercetători au prezentat un număr de 19 comunicări.

O manifestare specială a constituit-o masa rotundă: „Ştiinţa în timp de criză: reducem sau dezvoltăm?!” la care au participat invitaţi din afara şcolii, preşedintele ANCS, profesori universitari din ţară. De un deosebit interes s-a bucurat luni 2 iulie sesiunea specială despre “Fizica la ELI-NP”, marele proiect în curs de startare la IFIN-HH.

Nu puţin a contat în calificativele de “excelent”, repetate de toţi participanţii, calitatea găzduirii de către hotelul Internaţional din Sinaia, ca şi programul social din timpul şcolii: meciul de fotbal România-Restul Lumii (6-2!), banchetul de la Pârâul Rece, excursia duminicală pe traseul Bran-Braşov şi cina de la Cetatea din Braşov.

Parte dintr-o proiectată reţea de patru şcoli europene de astrofizică nucleară, o nouă ediţie a şcolii carpatine se planuieşte peste 2 ani, la Sinaia.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite