Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prescripţia Electronică, între beneficii şi critici

06 August 2012



Intrată în vigoare din data de 2 iulie a.c., Prescripţia Electronică a devenit rapid un subiect larg dezbătut în presă. Efectele pozitive pe care acest nou mod de lucru impus farmaciilor şi medicilor le poate genera sunt evidente. Procedura de punere în practică nu este însă cea mai adecvată susţin ambele părţi, care argumentează necesitatea coexistenţei celor două sisteme.


Potrivit oficialilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), introducerea Prescripţiei Electronice poate genera câştiguri considerabile atât pentru farmacii, cât şi pentru pacienţi, eficientizând semnificativ sistemul de sănătate românesc. Estimările sunt că, prin adopţia rapidă la nivel naţional (trecerea completă la sistemul electronic este prevăzută a fi finalizată la 1 ianuarie 2013), Prescripţia Electronică poate genera economii de minim 10%, un rezultat deloc neglijabil, având în vedere că, anual, în România se emit 41,7 milioane de reţete.

Principalele câştiguri ale beneficiarilor reţetelor electronice constau în verificarea şi completarea mult mai rapidă a reţelor, respectivsunt serviţi mult mai repede, şi posibilitatea cumpărării medicamentele fracţionat, de la mai multe farmacii. (Prescripţia Electronică poate funcţiona şapte reţete separate, dar fracţionarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu şi la cantitatea de medicamente.)

Beneficiile CNAS în urma introducerii acestui sistem constau, în principal, în raportări mult mai exacte, atât din partea farmaciilor, cât şi a medicilor, care vor putea fi verificate rapid, mai ales în cazul eliberării de medicamente compensate sau gratuite. Se elimină astfel o bună parte din bătaia de cap dată de compararea, arhivarea şi stocarea reţetelor emise în mod tradiţional.


Unde apar problemele

Faptul că documentaţia şi serverele de test aferente Prescripţiei Electronice au fost puse la dispoziţia furnizorilor de soluţii software cu doar câteva înaintea lansării oficiale a Prescripţiei Electronice a creat, inevitabil, o serie de probleme. Astfel, nu toţi furnizorii au putut să-şi adapteze aplicaţiile la noile cerinţe. Mai ales că acestea au fost ajustate constant în primele zile de la lansare pentru a se elimina disfuncţionalităţile apărute.

Conform opiniilor din piaţă, astfel de probleme sunt inerente,însă ar fi putut fi evitate prin „declararea“ şi stabilirea unei perioade extinse de testare, şi dacă s-ar fi acţionat folosindu-se imperativul obligativităţii. Este un punct de vedere pertinent, având în vedere situaţia farmaciilor şi a medicilor din mediul rural, din zonele izolate, unde rata de penetrare a Internetului este scăzută.

Apoi, pentru a atinge nivelul de performanţă scontat, farmaciile sunt nevoite să se doteze cu cititoare/scanere 2D, ceea ce a generat o adevărată „ruptură de stoc“ pentru vendorii de astfel de echipamente. (Un efect similar celui produs de anuţarea, din scurt, în urmă cu câţiva ani, a obligativităţii anvelopelor de iarnă...)

Pe de altă parte, deşi 90% din cei aproximativ 11.000 medici de familie existenţi în România au certificate digitale, aceştia nu sunt dotaţi cu echipamentele de printare de care au nevoie pentru emiterea reţetelor cu coduri de bare şi nici nu deţin cu toţii abonamente Internet adecvate. Fapt care afectează drastic emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.

La aceste probleme, se adaugă criticile la adresa Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) al CNAS, care este baza de date în care fiecare cetăţean figurează cu statut de asigurat sau neasigurat. Modul de funcţionare al Prescripţiei Electronice prevede că un pacient poate beneficia de o reţetă electronică cu medicamentele prescrise în regim compensat sau gratuit doar dacă este validată de SIUI. Însă, aşa cum numeroşi medici şi farmacişti reclamă, sistemul are încă numeroase erori, respectiv plătitori de asigurări figurează ca neasiguraţi în SIUI.

Nu întâmplător, cu doar două zile de lansarea oficială a Prescripţiei Electronice, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România (CMR) a solicitat în mod oficial Ministerului Sănătăţii şi CNAS eliminarea obligativităţii Prescripţiei Electronice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite