Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Licitaţia de spectru îşi aşteaptă muşteriii

06 August 2012



În acest an, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.


La începutul lunii iulie, ANCOM a publicat anunţul oficial privind organizarea şi punerea în vânzare a caietului de sarcini pentru licitaţia de spectru. Candidatura şi garanţia de participare pot fi depuse până la 13 august 2012. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 20 august 2012 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitaţie va fi deschisă, ascendentă, multi-benzi şi multi-runde, iar durata sa depinde de numărul de runde de licitare. ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie.

Dosarul de candidatură va conţine şi oferta iniţială care va indica numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.În cadrul licitaţiei vor fi acordate două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) în benzile de 900 şi 1800 MHz deţinute în prezent de Orange şi Vodafone) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014), pentru toate frecvenţele, inclusiv cele deţinute în prezent de Orange şi Vodafone. Resursele de spectru scoase la licitaţie permit intrarea unui nou jucător pe piaţa de comunicaţii mobile din România, pe lângă cei existenţi. În acelaşi timp, licitaţia nu le garantează acestora din urmăpăstrarea licenţelor deţinute în prezent.

ANCOM a detaliat în caietul de sarcini cerinţele minime de acoperire care variază în funcţie de benzile câştigate, de existenţa anterioară pe piaţa din România şi de acordarea accesului operatorilor mobili virtuali în propriile reţele. De asemenea, ANCOM a impus cerinţe minime de acoperire diferite în funcţie de serviciile de voce şi internet ce urmează a fi oferite prin intermediul spectrului câştigat, precum şi obligaţii temporare de roaming naţional în reţelele de tip GSM şi IMT-2000/UMTS existente, în favoarea furnizorilor de reţele a căror acoperire a depăşit 30% din populaţie. Pentru a încuraja apariţia operatorilor mobili virtuali, ANCOM a prevăzut stimulente pentru ofertanţii care vor permite accesul acestora în reţelele proprii, precum diminuarea valorii scrisorii de garanţie şi acordarea unor termene mai generoase pentru îndeplinirea obligaţiilor de acoperire.

Principalii doi operatori de telefonie mobilă din România au acuzat ANCOM că, prin intermediul caietului de sarcini, îi obligă să cumpere fie mai puţin, fie mai mult spectru, astfel cheltuind inutil sume importante de bani. ANCOM a modificat caietul de sarcini, astfel încât Orange şi Vodafone să nu fie obligate să cumpere fie mai mult, fie mai puţin spectru decât folosesc în prezent, pentru perioada ianuarie 2013-aprilie 2014.


Sursa: ANCOM

„În urma unor analize extinse şi a mai multor runde de consultări cu industria, condiţiile licitaţiei vor permite obţinerea, de către unul sau ambii operatori Orange şi Vodafone, a întregii cantităţi de spectru deţinute în prezent”, a declarat Catalin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Schimbarea nu afectează planurile altor operatori de a obţine spectru în această bandă.„În acelaşi timp, condiţiile licitaţiei vor permite operatorului care nu deţine spectru în banda de 900MHz, RCS&RDS, sau unui nou intrat, să obţină resursele de spectru pe care le doreşte. Aşa cum este normal, totul va depinde de decizia de a licita a participanţilor la licitaţie şi fiecare porţiune de spectru va ajunge la cel care va oferi pentru ea suma cea mai mare. Important este că toţi se vor bucura de condiţii egale în procesul de licitaţie”, a mai spus Cătălin Marinescu.

Cât costă licenţele?

Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.

ANCOM a redactat şi un proiect de hotărâre de Guvern care să stabilească preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

În cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.ANCOM apreciazăcă nivelurile propuse sunt justificate prin prisma caracteristicilor tehnico-economice ale frecvenţelor care fac obiectul licenţelor, permit recuperarea costurilor eliberării (evaluate de Ministerul Apărării Naţionale la 234 de milioane de euro) şi sunt proporţionale în raport cu dinamica competitivă şi circumstanţele pieţei de comunicaţii din România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite