Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MIRROR SECURITY: Noua era a atacurilor via Internet

22 Decembrie 2005



In actuala “era digitala”, aflata la inceput de drum, odata cu proliferarea celor mai sofisticate device-uri si a implicarii Internetului atat in business, cat si in viata noastra personala, a crescut si riscul ca informatiile detinute sa fie corupte, sustrase sau (mai rau!) deteriorate. In fiecare zi apar noi amenintari la adresa securitatii informatiei. Avem de a face, dupa cum afirma specialistii, cu un fenomen care s-ar putea defini ca “New-Era Internet Threats.”


Concurenta Hacker-Antivirus


Odata cu anuntarea unei noi vulnerabilitati a securitatii informatiei, porneste si cursa dintre hackeri si companiile producatoare de software de securitate a informatiei. In primele ore, zile (critice) dupa lansarea “virusului”, utilizatorii vor fi supusi unui risc major de infectare. Aceste intervale critice sunt speculate la maxim de catre hackeri, un exemplu elocvent fiind oferit de catre worm-ul “Scob” lansat in vara acestui an. Conform specialistului in securitatea informatiei Itzy Sabo din cadrul companiei de securitate a informatiei Finjan Software (numita de catre IDC “liderul mondial al securitatii proactive pe segmentul de piata “malicious code”), acest “worm” este o mostra a atacurilor din “noua era”. “Scob” permite atacatorului sa instaleze pe calculatorul vizat o aplicatie de tipul “key-logging”, care poate inregistra toate informatiile confidentiale ale utilizatorului incluzand parole si date ale cartilor de credit.


Acest atac este primul in care hackerii au folosit o “mixare” a tehnicilor aplicatiilor mobile, incluzand: VBScript, JavaScript and ActiveX, pentru a crea un atac complex de tipul “Web-based” ce poate folosi protocoalele Web standard cum ar fi HTTP. Din nefericire, nici una dintre solutiile traditionale de securitate nu au putut combate sau detecta relativ usor acest virus.


Atentie la Spyware!


Avertismentele, pe care companiile de securitate a informatiei le lanseaza tot mai des privind amenintarile de tip spyware, par sa nu fie luate in serios de catre mediul de business.


Intr-un sondaj realizat recent in SUA in randul angajatilor, peste 40% dintre cei chestionati au declarat ca departamentele IT ale companiilor in care lucreaza nu considera fenomenul spyware o problema esentiala de securitate, iar 53% au declarat ca inca mai au multe de invatat despre acest domeniu. Un studiu realizat anul trecut de catre IDC estimeaza ca 67 % dintre calculatoarele personale si 75 % dintre calculatoarele din companii la nivel global sunt infectate cu o forma de spyware.


Campanie mondiala anti-spyware


Problema globala a fenomenului spyware a atins cote amenintatoare, preconizand o crestere fabuloasa a costurilor la nivel mondial cu un procent de 2400 % pentru urmatorii patru ani. Conform unui nou studiu publicat de catre IDC, fenomenul spyware va duce la o crestere a vanzarilor software-ului anti-spyware de la 12 milioane de dolari in anul 2003 la uluitoarea cifra de 305 milioane dolari in anul 2008. Analistii IDC au raportat ca fenomenul, aflat intr-o crestere rapida, are ca scop principal obtinerea de date confidentiale, furtul de identitate, urmarirea activitatii online si vinderea acestor informatii celor dispusi sa plateasca pentru ele.
De curand, “Internet Industry Association” (IIA), a lansat o campanie la nivel mondial de asistare a utilizatorilor din Internet cu privire la fenomenul spyware.


Detalii se pot gasi la adresa: http://www.security.iia.net.au/australian_resources/security_issues/spyware.html

Ce este Spyware-ul?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite