Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Stiri si comunicate

IBM lanseaza zEnterprise EC12, unul dintre cele mai sigure sisteme pentru Cloud Computing

31 August 2012



IBM a lansat serverul mainframe zEnterprise EC12, cea mai performanta si avansata versiune din punct de vedere tehnologic a unui sistem ce a reprezentat un standard al industriei sistemelor de calcul in ultimii 48 de ani. Noul sistem de calcul are implementate caracteristici tehnologice de ultima generatie care dovedesc angajamentul IBM in ceea ce priveste necesitatea de a securiza si administra informatii critice cu sprijinul sistemelor mainframe System z.
Mainframe-urile gestioneaza segmente semnificative ale mediului de date in cadrul marilor companii. Pe masura ce companiile se confrunta cu cresterea evidenta a volumului de date, se cauta noi modalitati de securizare si structurare a datelor critice precum informatiile financiare, date despre clienti si date privind resursele companiei care sa le permita sa ofera clientilor noi servicii. Noul mainframe zEC12 ofera cele mai avansate sisteme de securizare din industrie si suport solid pentru operatiunile de analytics care pot ajuta clientii sa analizeze eficient volume mari de date brute pentru a obtine informatii ce pot fi folosite pentru a castiga avantaj competitiv. De exemplu, un retailer care administreaza tranzactii online ce ruleaza pe mainframe-ul zEC12 va putea sa perceapa mai bine necesitatile clientului din informatiile oferite de acesta, ceea ce ii va permite sa furnizeze cumparatorilor experiente de achizitie personalizate.
Sistemul IBM zEC12 este rezultatul unei investitii de peste 1 miliard de dolari in cercetare si dezvoltare realizata in principal in centrul din Poughkeepsie, New York, precum si in alte 17 laboratoare IBM din intreaga lume, dar si rezultatul colaborarii cu clienti de top ai companiei. Investitia IBM in noul sistem zEC12 are ca scop extinderea utilizarii mainframe-ului pentru a sprijini clientii sa opereze mai eficient infrastructura IT, concomitent cu exploatarea informatiilor critice in vederea stabilirii unor noi perspective de business si pentru a ajuta companiile sa ofere servicii mai bune clientilor.
Noul mainframe IBM este unul din cele mai sigure sisteme de calcul dezvoltate vreodata (1), avand integrate caracteristici concepute pentru indeplinirea cerintelelor de securitate si conformitate aferente diverselor ramuri industriale. Sistemul zEC12 include aplicatii de operational analytics si poate furniza, aproape in timp real, monitorizarea sarcinilor de lucru si a proceselor de analiza, avand performante cu 25% mai mari pentru fiecare nucleu in parte si o capacitate totala de stocare sporita cu 50% fata de predecesorul sau, fiind dotat si cu cel mai rapid chip din lume care ruleaza la viteza de 5.5GHz. (2)

Noul mainframe ofera securitate maxima pentru administrarea informatiilor critice
Mainframe-ul IBM System z reprezinta o platforma de top pentru securitatea datelor si singurul sistem comercial care a obtinut certificarea de securitate Common Criteria Evaluation Assurance Level 5+, ceea ce le ofera clientilor posibilitatea de a rula simultan mai multe aplicatii de date confidentiale pe un singur mainframe. Noul zEC12 este dezvoltat in conformitate cu standardele inovative de securitate, implementate in cadrul IBM System z avand caracteristici unice pentru protectia datelor active utilizate in cadrul unei retele – proprietate vitala in era Internet banking-ului si a dispozitivelor mobile.
Mainframe-ul zEC12 are in componenta un coprocesor criptografic de ultima generatie - Crypto Express4S - care ofera confidentialitate tranzactiilor online si datelor vitale. Crypto Express4S include noi componente, atat hardware, cat si software, dezvoltate in colaborare cu IBM Research si concepute in conformitate cu cerintele de securitate specifice diverselor arii industriale si geografice. De exemplu, noul sistem poate fi configurat sa ofere suport pentru semnaturi digitale de inalta calitate care pot fi utilizate in cadrul aplicatiilor pentru eliberarea de pasapoarte inteligente, carti de identitate si completarea de formulare online, inlocuind astfel semnaturile olografe conform directivelor Uniunii Europene si solicitate adesea de sectorul public.
Compania Data Center Inc. furnizeaza servicii companiei Colony Brands Inc., una din cele mai mari si de succes corporatii care administreaza baze de date ce includ companii din intreaga lume. Pentru Colony Brands Inc., compania Data Center Inc. utilizeaza tehnologia de criptare zEnterprise pentru a proteja aplicatiile specifice utilizate in call center-ul clientului. Tehnologia de criptare ofera servicii imbunatatite de securitate la preluarea comenzilor de catre serviciul clienti, ofera protectie platformei de e-commerce bazata pe System z a companiei Colony Brands in ceea ce priveste tranzactiile online si transfera datele confidentiale in conditii de siguranta pe alte platforme in vederea procesarii.

Procesele de analiza operationala genereaza noi perspective de business
Sistemul zEC12 imbunatateste performanta proceselor analitice, crescand capacitatea sarcinilor de lucru cu 30% comparativ cu predecesorul sau (3). De asemenea, suportul pentru dispozitivul IBM DB2 Analytics Accelerator care integreaza si baza de date pentru procese analitice Netezza in cadrul sistemului IBM zEC12 permite clientilor sa ruleze procese analitice complexe de business si operationale pe aceeasi platforma de lucru.
Noul mainframe ofera capabilitati de analitica sistemului IT bazate pe tehnologie dezvoltata in cadrul IBM Research. Acesta analizeaza mesajele interne de sistem pentru a oferi o imagine de ansamblu in timp real a performantelor sistemului, inclusiv eventualele probleme survenite. Intitulata IBM zAware, tehnologia dobandeste capacitatea de a intelege mesajele astfel incat sa recunoasca modele si sa identifice rapid abaterile utilizand informatiile pentru a identifica comportamente neobisnuite de sistem si pentru a diminua astfel impactul acestora. IBM STGLab Services ofera servicii suport pentru sistematizarea, configurarea si implementarea tehnologiei zAware.

Noul mainframe ofera capabilitati pentru medii cloud utilizabile la scara larga
IBM System z a inregistrat in cel de-al doilea trimestru al anului 2012 o crestere cu doua cifre raportata de la an la an in ceea ce priveste tehnologia cloud. Capabilitatile avansate de virtualizare ale mainframe-ului il recomanda pentru utilizare in ceea ce priveste suportul pentru mediile private de cloud. Clientii pot unifica mii de sisteme de distributie ce ruleaza pe Linux implementat pe mainframe-ul zEC12, reducand cheltuielile cu sistemele IT, cheltuieli care vizeaza consumul de energie, spatiul alocat si licentele software.
De exemplu, zEC12 ofera cel mai redus cost total de achizitie privind consolidarea sarcinilor de lucru a bazelor de date.(4) Un mainframe zEC12 poate ingloba capacitatea unui intreg centru de date cu platforme multiple intr-un singur sistem.
Fiind unul dintre cele mai securizate sisteme din lume, cu caracteristici proiectate sa indeplineasca cerintele de securitate si conformitate din diverse ramuri industriale, noul mainframe le permite clientilor sa ruleze pe un singur sistem aplicatii IT traditionale si de cloud.

Alte inovatii ale sistemului zEC12
zEC12 este primul mainframe care inglobeaza tehnologia solid state si Flash Express, o noua tehnologie de stocare inovativa care poate ajuta la imbunatatirea performantelor aplicatiilor de date utilizate mai des sau in cazul sarcinilor de lucru unde nivelul optim de servicii oferite este vital, precum aplicatiile orientate spre client, aplicatiile utilizate de banci, de companii din sectorul public si de catre retaileri. Este dezvoltat pentru a oferi disponibilitate imbunatatita in timpul perioadelor de activitate intensa a sistemului cum ar fi cele de tranzitie in cazul deschiderii pietelor financiare sau ale perioadelor de vacanta cand tranzactiile online inregistreaza o crestere semnificativa.
De asemenea, clientii pot opta pentru a rula zEC12 fara o montare intr-un spatiu dedicat in cadrul centrului de date -– o premiera pentru mainframe-urile high-end. Cu un nou sistem de alimentare si de cablare, clientii au o flexibilitate crescuta in ceea ce priveste spatiul unde este instalat sistemul zEC12. Acest lucru va spori interesul clientilor de pe pietele aflate in dezvoltare pentru System z, segment care a inregistrat vanzari cu pana la 11% mai mari in cel de-al doilea trimestru al anului 2012, din totalul veniturilor companiei IBM.( http://www.ibm.com/investor/2q12/index.phtml)
zEC12 este primul server de uz general care incorporeaza tehnologia de stocare si executie simultana a mai multor operatiuni, utilizata in scop comercial pentru prima data in dezvoltarea sistemului IBM Blue Gene/Q-based „Sequoia”, cel mai rapid supercomputer din lume, aflat la Laboratorul National Livermore. Pentru zEC12, IBM a adaptat aceasta tehnologie pentru ca mainframe-ul sa ruleze aplicatii software care sa sustina mai bine operatiunile simultane care utilizeaza un set comun de date, precum procesarea tranzactiilor institutiilor financiare aplicabile aceluiasi set de conturi.
„Continuam sa generam inovatie in ceea ce priveste tehnologia System z, permitand unui spectru mai mare de clienti sa aplice capabilitatile avansate in domeniul securitatii si rezilientei in cerintele actuale de business, precum operatiuni analitice, medii de cloud sau tehnica de calcul mobila”, a declarat Doug Balog, director general al IBM System z. „Abordarea pe care o avem in dezvoltarea de produse end-to-end specifice smarter computing – de la procesoare, sisteme si aplicatii software optimizate — vine in intampinarea provocarilor tot mai mari de business in ceea ce priveste administrarea, protectia si procesele de analiza ale informatiilor critice ale clientului. Toate acestea sunt elemente care pozitioneaza acest mainframe ca cel mai bun sistem de calcul.”

zEC12 promoveaza tehnologia hibrida de calcul
In 2010, IBM a introdus conceptul de tehnologie de calcul hibrida o data cu lansarea sistemelelor IBM zEnterprise si BladeCenter Extension zEnterprise (zBx) pentru a permite companiilor sa implementeze si sa integreze sarcinile de lucru in cadrul mainframe si a serverelor Power7 si System x. Folosind managementul resurselor implementate pe zEnterprise, aceste resurse diverse pot fi administrate ca un sistem virtualizat unic.
IBM a lansat acum modelul zBX 003 pentru a ajuta la extinderea capacitatilor clientului de a rula sarcini de lucru integrate si dinamice. Cu un control operational simplificat si o retea integrata, privata si de inalta performanta, modelul zBX 003 este proiectat sa ruleze impreuna cu zEC12. Ca si predecesorul sau, ultimul model zBX include procesoare speciale pentru sarcini de lucru specifice dispozitivelor de integrare IBM WebSphere DataPower, a serverelor XI50 pentru zEnterprise si serverele IBM Blade Center.
Incepand cu al doilea trimestru al anului 2012, IBM a livrat clientilor peste 140 de unitati zBX dotate cu peste 1100 de servere blade, ceea ce le permite sa obtina avantaj competitiv datorita administrarii si complexitatii reduse a sistemelor de calcul hibrid implementate pe platforma.

Aplicatii specifice pentru System z
IBM a anuntat ca isi extinde portofoliul de solutii specifice pentru System z care cuprinde software dezvoltat de IBM sau de partenerii sai Vanzatori de Software Independenti (ISV) si servicii sau beneficii disponibile prin IBM Global Business Services. Acestea includ Centrul Inteligent de Operatiuni IBM pentru Orase Inteligente, Planul IBM de Integrare privind Sanatatea, doua centre IBM de Smarter Analytics : Solutii anti-frauda, solutii de management al deseurilor si abuzurilor – una pentru asistenta medicala, una pentru asigurari - si Solutii IBM privind Administrarea Asigurarilor. Prin oferirea acestor solutii disponibile pentru System z, clientii pot sa beneficieze de avantajele cele mai solicitate ale mainframe-urilor privind disponibilitate crescuta, securitate si rezilienta.

Finantare pentru zEC12
Unul dintre beneficiile semnificative din spatele mainframe-ului IBM System z este reprezentat de caracteristicile privind continuitatea de business, aspect deosebit de important in prezent, avand in vedere atentia acordata mediilor cloud durabile. Pentru a ajuta clientii sa construiasca mai rapid medii de cloud privat, IBM a anuntat noi servicii de implementare pentru mediile cloud bazate pe Linux ce ruleaza pe mainframe. Noile servicii livreaza procese, instrumente, abilitati si cele mai bune practici ale IBM care permit o implementare mai rapida si precisa. Pentru a ajuta clientii care utilizeaza un sistem mainframe sa faca upgrade la versiunea zEC12, IBM ofera noi servicii imbunatatite de instalare si migrare care genereaza o amortizare pe termen lung a investitiilor in sistem.
IBM Global Financing (IGF) sprijina clientii sa dezvolte si sa creasca investitiile in sistemele zEnterprise cu finantare care promoveaza o flexibilitate sporita, costuri totale de proprietate mai mici si anticiparea platilor.
De exemplu, pentru a ajuta clientii care indeplinesc criteriile de acordare a unui credit sa achizitioneze mai usor noile sisteme zEC12, IGF pune la dispozitie o gama larga de optiuni de finantare:
•Pentru clientii care detin sau au inchiriat o solutie System z: IGF va acorda finantare pentru upgrade si va oferi o flexibilitate mai mare pentru a raspunde cerintelor viitoare privind capacitatea de stocare.
•Pentru clientii care doresc sa transfere datele pe una din platformele System z : IGF ofera finantare convenabila si individualizata pentru migrare si achizitie a unei noi platforme. De asemenea, IGF poate concentra intr-o singura oferta costurile de achizitie pentru tehnologii hardware, aplicatii software si servicii atat pentru produsele IBM, cat si pentru cele ale altor producatori printr-un plan de finantare unic, predictibil. In plus, IGF/Serviciul Global de Recuperare a Creantelor poate achizitiona serverele clientilor (inclusiv modele ale producatorilor HP si Oracle) la valoarea de piata.
Clientii care indeplinesc conditiile de acordare a unui credit si care instaleaza sistemul zEC12 pana la data de 31 decembrie 2012, pot beneficia imediat de solutiile acestui mainframe, in timp ce prima plata poate fi amanata cu pana la 6 luni.

Note:
1.)Evaluarea IBM z/OS® (ce include si RACF®) si System z® PR/SM™ a fost facuta pe baza Common Criteria Evaluation Assurance Level 5+ privind clasificarea securitatii. Versiunea z/OS V1.12 a obtinut calificativul 4+ in urma aceluiasi criteriu. PR/SM a obtinut calificativul 5+ la fel ca si z/OS V1.12 RACF, indeplinind unele din cele mai importante cereri industriale privind standardele de securitate. Pentru mai multe detalii privind protectia profilului de testare, accesati www.atsec.com. Tintele de securitate sunt publicate de asemenea pe www.bsi.bund.de
2.)Comparativ cu generatia anterioara a sistemului, IBM zEnterprise 196.
3.)Comparativ cu generatia anterioara a sistemului, IBM zEnterprise 196.
4.)Bazat pe estimarile IBM privind rezultatele preconizate privind clientii. Datele pot varia in functie de client.
5.)Potrivit topului TOP 500, www.top500.org



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite