Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Intel a demonstrat public beneficiile tehnologiei WiMax in Romania

24 Decembrie 2005



Compania Intel, Alvarion si MCTI au realizat prima demonstratie a tehnologiei WIMAX in Romania, implementarea acesteia putand oferi acces Internet de mare viteza, in special in regiunile unde infrastructura prin cablu este de slaba calitate, nu este disponibila sau oriunde se cauta Internet broadband la preturi accesibile.
“Tehnologia WiMax poate fi foarte benefica pentru Romania in ceea ce priveste acoperirea zonelor rurale care nu au acces la serviciile electronice, fiind o modalitate de a acoperi regiuni geografice pe o raza de 40-60 km la un raport cost/calitate extrem de atractiv”, a declarat pentru ROMPRES ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy. Pe plan mondial, in aproape toate tarile se efectueaza teste ale tehnologiei WiMax serviciile fiind in curs de standardizare si de reglementare. “WiMax ar contribui la furnizarea de acces rapid la informatie pentru comunitati izolate, ajutand la reducerea digital divide si la crearea societatii informationale” a mai declarat dl. Zsolt Nagy.
“Acest lucru se va intampla si in Romania, in cursul anului viitor, cand vom lansa si licitatiile pentru acordarea licentelor nationale de tip WiMax. Ne gandim sa lansam mai multe perechi, cel putin patru, dar aceasta numai in functie de posibilitati si de spectrul disponibil”, a explicat Zsolt Nagy. Radiocom va fi prima societate care va implementa WiMax. Pentru implementarea acestei tehnologii in Romania, IGCTI reevalueaza in prezent licentele din banda de 3410-3600 MHz, cei care nu au respectat conditiile din licenta fiind nevoiti sa o elibereze.
Concernul Intel Corp. se asteapta ca aproximativ 100 de orase din intreaga lume vor dori sa-si imbunatateasca serviciile publice prin utilizarea WiMax, cea mai noua tehnologie wireless dezvoltata de Intel. Intel considera ca autoritatile locale vor fi principalii clienti ai acestei noi tehnologii, care urmeaza sa inlocuiasca actualele sisteme Wi-Fi, care permit in prezent transmisiile wireless pe distante scurte.
Intel este membru WiMax Forum si este un promotor activ al acestei tehnologii, vazuta prin prisma aplicatiilor pentru terminale care dispun de tehnologiile Centrino.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite