Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii CWDM de la Optokon

28 Decembrie 2005



Descrierea tehnologiei


In ultimii ani, datorita nevoii de crestere a capacitatii retelelor metropolitane, a fost necesara o expansiune rapida a latimii de banda disponibila transmisiilor pe fibra optica. Astfel, tendinta de crestere a pietei a impus refolosirea in segmentul metropolitan a tehnologiilor de tip DWDM existente in acel moment, doar pentru comunicatiile de lunga distanta.
Tehnologia CWDM a fost folosita incepand cu anii 80, pe fibra optica multimode, pentru transportarea canalelor multiple de comunicatii cu latimea de banda de 25nm in fereastra 850nm, folosita in retele de tip LAN. In acele vremuri, tehnologia era numita simplu WDM (Wavelength Division Multiplexing), iar printre aplicatii se numarau transmisiuni distribuite video, bidirectionale si transmiterea de informatii de control si telemetrie in timp real pe o singura fibra optica. In mijlocul anilor 90, tehnologia WDM devine din ce in ce mai folosita, deoarece ofera peste 80 de lungimi de unda cu spatii dense, in fereastra de 1550nm. In urma dezvoltarii de noi produse WDM pentru piata de comunicatii pe lunga distanta, a fost nevoie sa se foloseasca un alt termen, alternativ, pentru a diferentia latimile de banda si benzile de comunicatii mai largi de cele WDM. Termenul Coarse WDM (CWDM) a fost adoptat si folosit intensiv incepand cu 1996 pentru a diferentia vechiile tehnologii WDM, de cele in continua dezvoltare CWDM. Spre sfarsitul anilor ’90 tehnologia CWDM s-a dezvoltat in regiunea pentru aplicatii LAN, iar la scurt timp a patruns si in domeniul retelelor metropolitane, folosind si ferestrele de 1310nm si 1550nm.
Stabilirea standardelor de rigoare de catre ITU a asigurat in scurt timp acceptarea tehnologiilor CWDM de catre carrierii de telecomunicatii. CWDM va juca si in continuare un rol important si complementar tehnologilor DWDM si NG-SONET in indeplinirea cerintelor operationale si de capacitate a retelelor metropolitane.
Principalele beneficii tehnice ale tehnologiei de tip CWDM, si care o fac o alternativa atractiva la tehnologiile DWDM si NG-SONET pentru trasmiterea serviciilor si protocoalelor pe lungimi de banda multiple in reteaua metropolitana sunt:

  • marimea redusa a componentelor (transmitatoarele CWDM utilizeaza aproximativ 12.5% din volumul unui transmitator DWDM);
  • putere redusa (transmitatoarele CWDM consuma aprox. 5% putere fata de DWDM);
  • suport multi-protocol (CWDM le suporta cu mai putin efort decat DWDM);
  • intarziere de propagare scazuta (in comparatie cu NG SONET intarzierea de propagare in CWDM este comparabila cu cea a fibrei optice simple);
  • spatiu mai mic de depozitare in rack (componente mai mici, surse de alimentare mai mici si cu o nevoie de aerisire mai mica);
  • mai putin aer conditionat (mai putina disipare a puterii componentelor si a surselor de alimentare);
  • viata mai lunga a bateriei tampon (backup)(putere scazuta de consum a componentelor si alimentatorilor).


    Pana acum, deficientele tehnologiei CWDM includ:

  • Lipsa suportului pentru servicii transport de 10 Gbit/s;
  • Fara amplicare optica;
  • Limitarea numarului de unde CWDM disponibile.


    Mai exista si alte avantaje: componentele destinate retelelor metropolitane - ca de exemplu, transmitatoarele CWDM reprezinta 20-25% din costurile trasmitatoarelor DWDM, iar filtrele CWDM reprezinta 50 % din costurile filtrelor DWDM. Mai pot fi mentionate, ca beneficii secundare, si economisirea unui spatiu de instalare in rack sau economisirea energiei electrice a sistemului si a aparatelor de climatizare.


    Solutii CWDM propuse de Optokon Romania


    Seria SWF-C de multiplexoare/demultiplexoare prin divizarea lungimii de unda (CWDM) creata de Optokon este o solutie fiabila si cost-effective pentru aplicatii multi-service.
    Aceste dispozitive produc multiplicarea capacitatii fibrelor singlemode existente, prin combinarea a maximum 16 canale de 20nm compatibile ITU-T G.694, in aplicatii metropolitane, de acces, retele de tip enterprise si CATV.
    Ca si avantaje ale acestor dispozitive enumeram: izolarea ridicata a porturilor (min.40 dB), specificatii implementate la cererea clientului, atenuare scazuta, dependenta scazuta fata de polarizare, transmisie cu directivitate ridicata, canale cu spectru larg, stabilitate fata de conditiile de mediu (functioneaza de la -10 la 70 grade Celsius), gama larga de solutii de incapsulare.
    Aceasta gama de produse este aprobata de Underwriters Laboratories (UL) prin documentul OBFA.E248452 si, asemenea tuturor produselor Optokon, dispune de garantie de functionare lifetime.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite