Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Solutii IBM pentru un invatamant superior mai eficient

19 Septembrie 2012



IBM România a organizat dezbaterea „Smarter Education for Economic Development”, cu ocazia căreia reprezentanţi ai universităţilor cu profil tehnologic, economic şi de ştiinţe fundamentale au asistat la susţinerea de către specialiştii IBM a unor prezentări ce au vizat soluţiile pentru sisteme informatice integrate, bazate pe tehnologii de înaltă performanţă (HPC, Cloud) şi pe arhitecturi deschise, cu inteligenta distribuita. Aceste tehnologii vor permite instituţiilor de învăţământ superior îmbunătăţirea procesului educaţional, atingerea de performanţe superioare în cercetarea ştiinţifică şi o mai bună gestionare a resurselor materiale.
Cu aceasta ocazie, la Universitatea din Piteşti au fost prezentate Programe de Cercetare şi Dezvoltare derulate în cadrul Iniţiativei Academice IBM, soluţii software IBM pentru o universitate modernă şi soluţii analitice şi de optimizare (BAO) dezvoltate de IBM pentru susţinerea deciziilor în cadrul diferitelor organizatii.Experienta de peste 100 de ani in crearea industriei de TI confera IBM expertiza si capacitatea de dezvoltare de solutii pentru transformarea / modernizarea institutiilor de invatamant superior; IBM este leader in definirea de standarde deschise, interoperabile pentru educatie ce asigura un cadru pentru solutii multi-vendor destinate scolilor, colegiilor si universitatilor.
IBM este promotorul initiativei nationale „Educatie pentru Dezvoltare Economica”, ce poate asigura performante in organizarea si functionarea unitatilor de invatamant superior. Aceasta initiativa se bazeaza pe premize certe:
•Educatia genereaza o crestere economica mai mare;
•Rata angajarii creste, rata de somaj scade pentru persoanele cu nivel mai inalt de educatie (cererea pentru personal cu calificare inalta va continua sa creasca [cu 11% pe an], in timp ce cererea si locurile de munca pentru cei cu calificari joase descresc continuu);
•Tot mai multe joburi vor necesita invatare pe toata durata vietii (LLL) si reactualizare continua a cunostintelor si competentelor;
•Educatia are importanta critica pentru inovare - motorul cresterii economice si al standardelor de viata;
•Cu un management, un sistem de masurare si procese [didactice si de cercetare stiintifica] mai bune se estimeaza ca eficienta sistemului de educatie superioara poate fi crescuta cu 20-25%.
Materializarea initiativei nationale „Educatie pentru Dezvoltare Economica” poate avea loc, in viziunea IBM, prin crearea de Centre de servicii partajate la nivelul universitatii, care asigura, printr-o abordare centrata pe student:
•Cresterea calitatii procesului de invatamant [continut digital, e-learning, invatamant hands-on, on demand, instruire personalizata, flexibil, managementul cunostintelor, managementul parcursului de instruire (trasabilitate student), managementul schimbarii in sistemul de instruire si al dezvoltarii profesionale a titularilor de discipline, Registrul matricol al universitatii - Managementul performantei in educatie (solutie si tehnologie IBM)];
•Cresterea calitatii si eficientei cercetarii stiintifice [mediu de cunoastere, colaborativ, ancorat in standarde eu27 si mondiale, managementul etapelor de activitate si al rezultatelor / programelor de C-D / transferului tehnologic / drepturilor de proprietate intelectuala - Managementul cercetarii academice (solutie si tehnologie IBM)];
•Eficienta in administratie [management resurse, sisteme financiar-contabil / achizitii / personal-salarizare, investitii, furnizori, arhiva - Managementul resurselor si al administratiei institutiei (solutie si tehnologie IBM)].
Un sistem informatic integrat al unei universitati, bazat pe tehnologii IBM, cuprinde:
a)Platforma Cloud computing;
b)O platforma software integrata pentru sistem si servicii educationale;
c)Asistenta tehnica pentru conectarea resurselor de tehnica de calcul existente la platforma Cloud;
d)Asistenta tehnica pentru definirea solutiei de management al resurselor universitatii si al serviciilor de administratie;
e)Suport pentru implementarea unui program academic Information Systems [structura program, curricula, continut digital, laboratoare cu tehnologii software IBM, integrare in sistem de e-learning];
f)Suport pentru implementarea unui program academic Service Science personalizat [structura program, curricula, continut digital, laboratoare cu tehnologii software IBM, integrare in sistem de e-learning]
g)Training personal didactic si administrativ
IBM s-a angajat in colaborarea cu institutiile academice pentru a contribui la transformarea procesului de invatamant intr-un mediu educational inteligent care se concentreaza asupra rezultatelor pozitive si de succes ale fiecarui student. In prezent IBM colaboreaza cu peste 250 de universitati din intreaga lume pentru a oferi diplome specializate in domeniul Stiintei, Managementului si Ingineriei - Service Science, Management and Engineering (SSME). Aceasta este o disciplina academica noua, implementata in 50 de tari, care combina notiuni de business si tehnologie si este focusata pe sistemele complexe de servicii specifice tuturor domeniilor industriale.
In ultima perioada se adopta tot mai frecvent utilizarea mediilor cloud si HPC, care deschid noi oportunitati pentru dezvoltare de solutii si inovare a proceselor de business pentru creare de valoare. In asociere cu tendinte actuale precum instrumentare, interconectare, retele sociale, dispozitive inteligente, aplicatii pentru dispozitive mobile, digitalizare a datelor, mediul cloud devine un catalizator pentru transformarea modelelor de business. In prezent, discutiile referitoare la mediul de business sunt orientate catre solutii de implementare specifice mediului cloud. Cu ajutorul tehnologiei cloud computing si a virtualizarii companiile pot oferi servicii administrative mai eficiente si utile mai multor institutii. Aceste medii partajate de servicii pot creste fiabilitatea si calitatea serviciilor in timp ce costurile sunt diminuate prin colaborarea cu partenerii de afaceri. Tehnologia cloud a fost implementata de multe companii mici si mijlocii datorita potentialului de a reduce semnificativ costurile, dimensiunile si ineficienta sistemelor IT supraincarcate.

Dintre proiectele locale ce utilizeaza tehnologii Cloud şi HPC mentionam:
Centrul de resurse GRID
Obiectivul proiectului GEEA (Centre of GRID multi-corE high pErformAnce resources for research, technological development and innovation support at EU level) este cresterea capacitatii de cercetare a universitatilor si institutiilor prin intermediul unui centru GRID local de inalta performanta, in scopul cresterii nivelului de competitivitate stiintifica pe plan international.
Centrul GRID al Universitatii Politehnica din Bucuresti construit in cadrul proiectului GEEA pune la dispozitia comunitatii de cercetare cel mai puternic cluster cu resurse eterogene din Romania, sustinut de cea mai complexa infrastructura de retea din Europa Centrala si de Sud-Est. Proiectul contribuie la imbunatatirea sistemului national GRID prin dezvoltarea resurselor GRID existente si la eficientizarea interconectarii acestora in vederea asigurarii calitatii serviciilor la nivel de retea. In acelasi timp, proiectul incurajeaza realizarea de aplicatii necesare pentru accesibilitate, utilizare, control eficient, monitorizare a resurselor, pentru asigurarea tolerantei la defecte si a securitatii si nu in ultimul rand sustine dezvoltarea aplicatiilor complexe de inalta performanta.
IBM Blue Gene P
IBM Romania si Universitatea de Vest din Timisoara au implementat solutia IBM Blue Gene/P - primul supercomputer in Romania accesibil proiectelor complexe de cercetare academica interdisciplinara. Supercomputer-ul IBM BlueGene/P reprezinta platforma ideala pentru dezvoltarea unui centru de cercetari avansate bazat pe calcul de inalta performanta.
Infrastructura IBM Blue Gene/P va permite cercetari in parteneriat in domenii precum: simulari complexe in chimie, fizica, biologie si biotehnologie necesitand calcul intensiv, de inalta performanta; metode matematice si noi algoritmi de calcul pentru modelarea computationala a sistemelor si proceselor complexe; calcul numeric complex in stiinta materialelor, astrofizica, biotehnologii, dinamica moleculara; cercetari in domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienta, economie); studiul hazardului: meteo, fizica pamantului, monitorizarea apelor, inundatii; suport stiintific pentru infrastructura de monitorizare a situatiilor de urgenta.
IBM CloudBurst
IBM România şi Universitatea Politehnica din Bucureşti au implementat primul laborator de cloud computing dedicat universităţilor din România. Un consorţiu format din Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea “Transilvania” din Braşov, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti va crea un nou model de educaţie şi curriculum academic în Ştiinţa Serviciilor, punând la dispoziţia unui număr de aproximativ 12.500 de studenţi cursuri şi laboratoare bazate pe platforma cloud prin intermediul virtualizării.
Cloud computing reprezintă un model de calcul ce livrează, în acest context, produse IT prin servicii pe internet cu specific pe educaţie şi instruire. Platforma Cloud Computing permite mediului academic să devină mai sistematic în privinţa inovării serviciilor prin IT. Îmbunătăţirea educaţiei este realizată prin echilibrarea componentelor de instruire în planurile de învăţământ şi prin dezvoltarea ariei curiculare. Proiectul de Ştiinţa Serviciilor implementat în invatamantul superior din România, bazat pe infrastructura Cloudburst este un exemplu concret în acest sens. Proiectul dezvoltă un nou model de educaţie deschis şi continuu, cu un cadru instituţional flexibil pentru instruire iniţială şi continuă în crearea, implementarea, operarea şi administrarea sistemelor de servicii bazate pe IT pentru domeniile: sănătate, administraţie, distribuţia energiei electrice, producţie. Astfel de servicii de educaţie vor beneficia de platforma cloud, şi vor fi replicate în toate instituţiile din ţară. Cursurile şi laboratoarele vor fi administrate de o echipă din cadrul universităţilor din Bucureşti şi Braşov. De asemenea, proiectul permite universităţilor să aplice pentru includerea în programul Cloud Academy, şi să lanseze parteneriate cu instituţii europene pentru dezvoltare colaborativă în domeniul serviciilor IT şi de cercetare în consorţiu. Va fi creat un mediu de cunoaştere în cooperare cu companii de IT pentru a promova în universităţi soluţii pentru servicii complexe, bazate pe cunoastere intensiva, ce utilizează sisteme informatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite