Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunicatiile adauga noi culori olaritului

28 Decembrie 2005




  • Prima retea electronica a comunitatii locale ajuta Corundul sa-si promoveze ceramica in toata Lumea


    Exista in istoria omenirii multe drumuri celebre: drumul matasii, drumul aurului, drumul sarii, drumul vinului, dar si drumul cenusii, drumul spre libertate, drumul Golgotei, drumul Damascului sau cel al eternei reintoarceri. Daca ar exista un drum al ceramicii, acesta ar trece in Romania inevitabil prin Cucuteni si Horezu, apoi prin Corund, Marginea si Deleni, nu ar ocoli Lapusul Romanesc, nici Vama sau Musetesti. In inima Harghitei, pe drumul ce uneste Odorheiul de Sovata, am ajuns seara in Corund, una dintre cele mai vechi si renumite localitati din Tinutul Sarii. Numele sau este inseparabil legat de ceramica populara, fiind unul dintre centrele olaritului popular din Transilvania. De altfel, din 1978, la primul sfarsit de saptamana din luna august, aici are loc unul din cele mai importante targuri de ceramica populara din tara, unde mesterii olari de pe tot cuprinsul tarii se intalnesc pentru a prezenta produse de arta populara de o rara frumusete. Am aflat ca Pall Antal, Jozsa Janos, Holnos Jozsef, Mathe Denes si Pall Asoston sunt cei mai renumiti mesteri populari din Corund , invitati de onoare la toate targurile si expozitiile olarilor din Romania, dar si in afara, unde au luat parte la expozitii internationale.
    Nostalgici, locuitorii Corundului isi amintesc ca pana nu demult au existat doua fabrici romanesti care se ocupau de ceramica: Vestra Ceramik, care a functionat aproape 20 de ani, in 3 schimburi, pana in 1993, si cea de teracota, ambele inchise dupa incercari nereusite de privatizare. Locul lor a fost luat in 1995 de o fabricuta de ceramica condusa de un patron italian. Acesta a impus o noua tehnologie de lucru si a renuntat la motivele rustice, valorizand in schimb modele mult mai apreciate pe pietele Europei: cavaleri, portrete naive, casute medievale.


    Legendele corundenilor


    Despre Corund si locuitorii sai circula multe povesti. Odinioara satul era considerat lacasul zanelor care traiau intre muntii Firtos si Tartod. Tot de zona mitologicului tine pentru corundeni si titlul olimpic cucerit la lupte greco-romane de Lorincz Marton in 1936, la Berlin. Sportivul nascut in Corund a concurat sub steagul Ungariei, iar in amintirea sa in sat a fost infiintat un club de lupte care-i poarta numele. In timp au aparut tot felul de istorioare care vorbesc despre performantele corundenilor, lasand sa se inteleaga ca nu sunt oameni obisnuiti, ci haraziti cu calitati aparte, dintre acestea iesind in evidenta spiritul pragmatic, intreprinzator. Circula vorba ca atunci cand va veni sfarsitul lumii, acesta nu-i va gasi pe locuitorii Corundului, totdeauna fiind plecati pe alte meleaguri, pentru a-si vinde si pune in valoare vasele lor de ceramica. De asemenea, se mai spune ca in momentul in care a zburat pentru prima oara in Cosmos, Gagarin s-a intalnit cu corundenii. Dupa ce-si vandusera toata marfa pe Luna, se intorceau acasa cu carutele goale…
    Iesind din legenda si apropiindu-ne de zona mai familiara reprezentata de IT&C, Corundul iese din nou in evidenta. La sfarsitul lunii noiembrie localitatea a devenit prima comunitate locala unde a inceput sa functioneze o retea electronica, in care au fost conectate principalele institutii: primaria, scoala, libraria si punctul de acces public la Internet ce ofera oamenilor acces gratuit la informatii. Aceasta realizare se incadreaza in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, coordonat de MCTI si sustinut in buna masura de Orange Romania.


    Partenerul comunitatilor rurale


    Operatorul s-a implicat direct in acest program in ideea de a contribui la cresterea accesului oamenilor la comunicare si informare, promovand astfel o dezvoltare durabila a comunitatilor rurale. Pe langa reteaua de la Corund, Orange a implementat astfel de retele in alte 5 localitati rurale din cele 9 scoase la licitatie in aceasta etapa a proiectului. De altfel, tot in acest an, atasat de ideea utilitatii introducerii Serviciului Universal, Orange a deschis primele si singurele 5 telecentre din Romania, in localitati izolate din tara, unde oamenii, in absenta serviciilor de telefonie fixa si mobila erau rupti de comunicarea cu restul lumii. Initiativele fac parte din programul Orange de responsabilitate corporativa, o strategie pe termen lung prin care urmareste sa aiba un rol activ in cadrul comunitatii.
    «Intr-un timp foarte scurt, Orange Romania a reusit sa asigure serviciile de comunicatii, precum si echipamentele necesare din cadrul Retelei Locale: calculatoarele, imprimantele, scanerele. De exemplu releul care asigura acum accesul la internet a fost construit de Orange in aproximativ o luna. Acum avem Internet foarte rapid, in banda larga, nu ne mai chinuim sa accesam diferite pagini de web», ne-a spus cu un zambet de multumire primarul Mihaly Katona.


    Primarul olar, argint (viu) pentru comunitate


    Despre primarul Katona, aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv, am auzit de la localnici numai vorbe de lauda. «Multumita primarului s-a reusit la Corund prima inaugurare, nu datorita ministrului care este de etnie maghiara, cum s-ar putea interpreta. El s-a miscat cel mai repede dintre cei 9 primari care au castigat astfel de proiecte, in special in termeni de amenajare a spatiilor. Mihaly Katona a pus umarul la propriu, montand rafturi in sediul noii biblioteci sau coordonand direct diverse lucrari de amenajare.»
    Pentru a transforma Corundul intr-o comuna europeana, primarul nu rateaza nici o ocazie de a participa la proiecte de dezvoltare a zonei. La nivelul administratiei locale va inaugura pana in martie un cabinet evidenta populatiei in format electronic. «Vom schimba buletinele la noi in comuna, nu vom mai merge pana la Odorhei pentru acest lucru. Tot in 2006 vom infiinta o trezorerie, pentru depunerea banilor si plata impozitelor aproape de casa.» Un proiect important, finantat de SAPARD si finalizat in proportie de 95%, reface sistemul de canalizare si statia de epurare a apei menajere. De cateva zile corundenii sunt inclusi si in programul de refacere a retelelor de apa din comuna. Pentru scoala s-au castigat in acest an 6 proiecte, dintre care unul de 500000 de euro pentru consolidare si realizarea unui nou etaj si a unei sali de sport.
    Filosofia primarului este simpla si sanatoasa : «Daca este bogata comuna, si omul este bogat si judetul si tara. Sprijinim mult intreprinzatorii care beneficiaza de ajutoare din partea consiliului local si al primariei pentru a investi in afacerea proprie, a ramane in comuna si a crea cat mai multe locuri de munca.»


    Un locuitor, o pagina web, o noua sursa de profit


    MCTI a avut in vedere ca aici exista un potential crescut de dezvoltare, Corundul fiind localitatea unde exista cei mai multi intreprinzatori (713 asociatii familiale si 12-13 SRL-uri) raportat la cei 6400 de locuitori ai sai. Oamenii au luat imediat pulsul noii investitii si au realizat ca este o oportunitate pentru a-si dezvolta business-ul. La numai o zi de la inaugurare, 20 de persoane s-au inscris la primul curs de pregatire pentru intreprinzatori, dornice sa afle cum pot exploata cat mai bine reteaua in favoarea lor.
    Managerul retelei, Albert Vagasi, ne-a prezentat principalul avantaj: «Din proiect fac parte si serviciile de web hosting.
    Fiecarui locuitor din Corund i se ofera sansa de a avea in primul an o pagina web gratuita. Pe domeniul ecomunitate.ro toate localitatile vor avea un site propriu. Deocamdata exista o singura pagina despre Corund, dar in timp numarul lor va creste. In Corund sunt foarte multi intreprinzatori, mici si mijlocii, care doresc sa promoveze business-ul propriu. In ordinea importantei, exista 3 categorii: producatorii de obiecte artizanale, care in extrasezon doresc sa apeleze la alte modalitati de a-si face cunoscute produsele, pe piete externe; comerciantii, care se ocupa cu comercializarea ceramicii, dar care sunt in stare sa vanda orice - de la avioane pana la tancuri; a 3-a categorie este reprezentata de proprietarii pensiunilor turistice, care au facut deja 8 cereri pentru realizarea de pagini de prezentare».
    Aparitia comunitatii electronice locale nu va reprezenta o rupere de traditie, ci o modalitate superioara de promovare, dupa cum afirma primarul. «Este o ocazie de a raspandi in mod electronic produsele noastre in intreaga lume. Corundenii sunt oameni care au umblat mult si sunt deschisi la nou. In fiecare zi vin si pleaca, simt cursul comertului, schimba adesea tehnologiile de realizare si reprezentare atunci cand anumite produse nu mai merg. Prin acest program de informatizare am dat sansa ca toti cei care nu stiu de Corund, sa afle ce se intampla in aceasta comuna »



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite