Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Drepturile de proprietate intelectuala scumpesc abonamentul de cablu TV

24 Decembrie 2005



Stirile difuzate pe toate canalele TV sau in presa la sfarsitul lunii noiembrie au sesizat o noua cauza care determina scumpirea abonamentului la cablu TV. Prin noile reglementari care reies prin aplicarea ordonantei de urgenta a guvernului (OUG) nr. 123 se estimeaza o scumpire de 15% a abonamentului la cablu TV determinata de marirea procentului aferent drepturilor de autor si a celor conexe. Ordonanta elimina plafoanele prevazute pentru plata drepturilor de autor si conexe si nu ofera posibilitati de negociere cu societatile de gestiune colectiva dupa cum sustin cele doua asociatii.


In acest context, Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) au organizat o conferinta de presa pentru a protesta impotriva modului de aplicare a ordonantei.
Drept raspuns, Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, ca organism in subordinea guvernului, a incercat sa dea o replica prin intermediul conferintei „Impactul noilor prevederi legale in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe, precum si al noilor tehnologii informatice, asupra mediului de afaceri”.


OUG 123 - reglementare in avantajul intermediarilor


Directorul adjunct al ORDA, Eugen Vasiliu, a precizat ca legea 285 in vigoare din 2004 impune o procedura mai buna de negociere si „regula ponderarii” in calcularea obligatiilor de plata, ceea ce prevede insa aceasta lege sunt limite superioare pentru plata drepturilor de autor, impunerea prin lege fiind nepotrivita.
Prin OUG 123 din septembrie 2005 s-a reglementat aceasta problema si au fost reduse o parte din atributiile ORDA. Eugen Vasiliu a remarcat: „S-a indus opiniei publice o mare confuzie prin care drepturile de autor se asimileaza cu taxe, si nu este accentuat dreptul de proprietate intelectuala pe care il reglementeaza aceasta legislatie”. In negocierile cu Uniunea Europeana capitolul drepturilor de autor si alte drepturi conexe a fost inchis, reprezentantii UE sesizand ca nu se pot impune limite prin lege.
Rodica Parvu, director general al ORDA sustine ca „platitorul de taxe va suporta cu un mic procent plata drepturilor de autor si a drepturilor conexe”, iar aceste taxe fac parte din cheltuielile de luat in considerare in planul de afaceri al oricarei televiziuni.
Pe de alta parte, Radu Petric, presedintele ACC a mentionat ca: „OUG 123 elimina orice limita. Au inceput deja procedurile pentru renegocierea procentelor. Rezultatul este solicitarea societatilor de gestiune colectiva pentru plata a 17% din valoarea abonamentului lunar la cablu cu titlu de drepturi de autor si conexe”.
Cele doua asociatii au remarcat ca organismele de gestiune colectiva au deja un comision mare pentru culegerea acestor drepturi, dar, prin noua lege aceste structuri au sesizat aspectele ambigue si impun procente cu mult mai mari. In plus sunt prevazute sume minime pentru contributia fiecarei televiziuni care emite pe piata, indiferent de specificul programelor sale.
In noiembrie 2005, organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor solicita televiziunilor si radiourilor, in metodologiile prezentate recent, procente din totalul veniturilor acestora, impunand insa limite inferioare.
Astfel, o televiziune care, de pilda, difuzeaza numai sport, neutilizand de loc opere supuse protectiei dreptului de autor, are aceleasi obligatii procentuale de plata ca si o televiziune care difuzeaza numai muzica sau numai filme.
Daca Legea 285 impunea un colector unic, prin cele sapte structuri administrative paralele care colecteaza de la aceiasi utilizatori procente diferite aplicate asupra acelorasi venituri se diminueaza sumele care trebuie sa ajunga la destinatarii de drept, titularii drepturilor de autor si conexe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite