Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Analiza SWOT īn Project Management

05 Octombrie 2012



SWOT este un acronim pentru Strengths (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunități) și Threats (amenințări). Reprezintă nu numai o metodă folosită în controlul planificării și riscului, ci și o modalitate de a scoate în evidență zone ale proiectului care pot fi maximizate în beneficiul întregului proiect sau zone specifice de unde se pot obține avantaje competiționale.

Acest tip de analiză este utilizat atât pentru a evalua anumite activități din cadrul proiectului, optimizându-le potențialul, cât și riscurile, pentru a decide care este cea mai potrivită modalitate de minimizare a acelor riscuri.

Analiza SWOT se realizează, în general, în prima fază a proiectului, astfel încât elementele de analiză pot alcătui baza planului de proiect și pot fi folosite ulterior în cadrul proiectului, dacă acesta întâmpină dificultăți în ceea ce privește planificarea, livrabilele sau bugetul alocat și trebuie readus pe linia de plutire. De exemplu, dacă o anumită activitate cheie din cadrul proiectului necesită utilizarea unui software nou, o analiză SWOT poate fi folosită pentru a evalua riscurile și oportunitățile achiziționării software-ului și instruirii personalului, pentru a ajuta la planificarea resurselor.

Realizarea unei analize SWOT
O sesiune de analiză SWOT trebuie întotdeauna să aibă un obiectiv clar și este responsabilitatea managerului de proiect să comunice acel obiectiv către cei prezenți la sesiunea de analiză. În general, o astfel de sesiune trebuie să includă toate părțile interesate, în măsura în care acest lucru este posibil, și principalii membri ai echipei de proiect. Dacă analiza are loc la începutul unui proiect, cel mai probabil obiectivul va consta în identificarea tuturor activităților necesare și riscurilor potențiale, astfel încât să poată fi conceput un plan de rezervă. Cu toate acestea, dacă o astfel de analiză are loc în cadrul unui proiect aflat în plină desfășurare, obiectivul trasat poate consta în reevaluarea bugetului sau a planificării.

Pentru că obiectivele unei analize SWOT pot varia, la fel se întâmplă și cu întrebările utilizate pentru a obține infomațiile necesare. Din acest motiv, nu există un set standard de întrebări predefinite pe care să le putem folosi în orice situație, însă fiecare sesiune trebuie să conțină o listă de întrebări, formulate înainte de sesiunea propriu-zisă, pentru a vă asigura că participanții nu-și pierd interesul. Din nou, acest lucru intră în responsabilitatea managerului de proiect. În funcție de gradul de urgență cu care trebuie finalizată analiza și demarată etapa de planificare a proiectului, poate fi necesară trimiterea întrebărilor în avans, pentru a oferi participanților ocazia de a aduna informații relevante în prealabil.

Întrebări tipice pentru fiecare segment din analiza SWOT:

Puncte tari
- Dețineți abilitățile necesare în cadrul propriei companii?
- I-a fost alocat proiectului un buget?
- Care sunt beneficiile finalizării proiectului?
- Va necesita proiectul tehnologie sau echipament noi?
- Ce experiență deține echipa de proiect din proiecte similare?

Puncte slabe
- Este disponibilă o estimare solidă a costurilor?
- A alocat compania un buget suficient pentru a acoperi anumite cheltuieli neprevăzute?
- Care sunt dezavantajele proiectului?
- E nevoie ca anumite părți din proiect să fie externalizate?
- Este realistă planificarea propusă?

Oportunităţi

- Poate fi implementat un proiect local la nivel național sau internațional?
- Care sunt punctele slabe ale competitorilor, dacă acestea există?
- Care sunt tendințele actuale din industria în care activați?
- Există dezvoltări tehnologice noi sau în curs de apariție?

Ameninţă
ri
- Există deja pe piață o competiție bine închegată?
- E dificilă înlocuirea personalului cu experiență?
- A fost noua tehnologie testată corespunzător?
- Ar putea situația economică națională sau mondială să afecteze proiectul?

Lista întrebărilor folosite într-o analiză SWOT poate fi, evident, mult mai lungă decât cea de mai sus, care reprezintă baza, însă folosirea acesteia în propriul proiect va reprezenta cu siguranță un bun punct de plecare. Realizarea unei analize SWOT temeinice la începutul sau în oricare altă etapă a unui proiect vă poate oferi informații detaliate care să vă ajute în procesele de planificare și luare a deciziilor din cadrul unui proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite