Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criterii în alegerea furnizorului de servicii de colocare

05 Octombrie 2012



Colocarea este o opţiune din ce în ce mai populară, odată cu extinderea şi flexibilizarea ofertei lansate de Data Centere. Beneficiile pe care colocarea le poate genera sunt solide şi direct cuantificabile financiar, însă procesul de identificare a furnizorului adecvat şi de stabilire a condiţiilor contractuale trebuie abordate cu atenţia cuvenită.

Numărul companiilor care au apelat la serviciile de colocare oferite de Data Centere a crescut considerabil în ultimii ani. Cauzele care au dus la apariţia acestui fenomen sunt volumele din ce în ce mai mari de date şi numărul în creştere de aplicaţii informatice utilizate pentru derularea business-ului, care obligă companiile să îşi mărească în mod constant parcul de servere. O investiţie necesară, dar care, pe lângă costul de achiziţie iniţial, implică un TCO (Total Cost of Ownership) deloc neglijabil. Dincolo de competenţele obligatorii pentru configurare, mentenanţă, upgrade etc., minimizarea riscului unor întreruperi neplanificate a funcţionării serverelor implică asigurarea unor condiţii optime de funcţionare. Care, de multe ori, nu sunt accesibile companiilor de dimensiuni mici şi mijlocii, ale căror bugete limitate nu pot acoperi cerinţele standard de asigurare a disponibilităţii şi rezilienţei dorite.
Ori, din acest punct oferta furnizorilor de servicii de colocare devine atractivă.

De ce colocare?

Motivele pentru care colocarea reprezintă alegerea optimă pentru numeroase companii sunt solide şi, mai ales, direct cuantificabile financiar.

În primul rând, costurile iniţiale importante pe care le impune asigurarea condiţiilor de funcţionare optimă a unui parc de servere se reduc prin alegerea variantei de hostare. Construirea şi întreţinerea unui Data Center in-house este o investiţie considerabilă, pe care puţine companii mici şi medii o pot rentabiliza într-un orizont de aşteptare apropiat. Pe de altă parte, asigurarea serviciilor mai multor furnizori Internet, a unor soluţii redundante de alimentare cu energie electrică, a unui nivel superior de securitate etc. sunt alte costuri importante.

Apoi, prin colocare, riscurile legate de rezilienţă şi disponibilitate scad drastic. Implicit se reduc şi potenţialele pagube pe care nefuncţionarea serverelor le poate genera. Un Data Center, care respectă standardele existente în această zonă (Uptime Institute şi CompTIA), este astfel conceput încât să fie protejat împotriva posibilelor incidente, accidente, dezastre naturale etc. Ceea ce se traduce prin faptul că un client care a ales colocarea îşi poate continua activitatea.

Securitatea reprezintă un alt argument important în favoarea colocării – nu foarte multe companii de dimensiuni mici şi medii deţin competenţele şi mijloacele necesare asigurării protecţiei datelor pe care le deţin. Şi mult mai puţine investesc eficient în această direcţie.

Calitatea serviciilor, în cazul în care clientul nu apelează doar la hostarea simplă, asigurând serviciile de mentenanţă prin forţe proprii, reprezintă un alt punct forte în oferta furnizorilor de servicii de colocare. Echipa tehnică a unui Data Center are un nivel ridicat de calificare şi, mai ales, un volum de experienţă important. În plus, suportul pe care îl oferă această echipă poate fi furnizat 24/7, un parametru extrem de important. Mai mult decât atât, un Data Center poate oferi servicii de monitorizare a performanţei şi rapoarte detaliate asupra utilizării resurselor existente, astfel încât se pot previziona şi analiza mult mai corect eventualele noi achiziţii.

Nu în ultimul rând, unul din argumentele forte ale externalizării, cel al predictibilităţii costurilor, îşi demonstrează valabilitatea şi în domeniul colocării, dar mai ales în actualul context economic.

Etape de selecţie

După cum se poate vedea din enumerarea de mai sus a potenţialelor beneficii pe care le poate oferi colocarea, identificarea unui furnizor de servicii pe această zonă nu se poate realiza doar pe baza preţului. Chiar dacă România este o ţară în care costul reprezintă un criteriu omniprezent, există situaţii şi zone în care rabatul la calitate este mult mai costisitor.

De aceea, în procesul de selecţie al unui furnizor, trebuie luaţi în calcul mai mulţi parametri, dintre care îi prezentăm, succint, pe cei mai importanţi:

- Notorietatea furnizorului: vechimea în piaţă, competenţele, aria de tehnologii acoperite, referinţele, portofoliul de clienţi, standardele şi certificările obţinute, politicile comerciale etc. sunt elemente care pot reprezenta un prim criteriu de selecţie. Există opinii conform cărora este o alegere riscantă apelarea la serviciile unui furnizor care nu are o vechime de minim trei ani în piaţă. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea alegerii serviciilor furnizate de un subcontractor, pentru că, în cazul apariţiei unor probleme, sucontractorul devine veriga slabă dintre client şi Data Center-ul care oferă, de fapt, serviciile de hostare. În această fază, solicitarea opiniei clienţilor unui Data Center sau altul poate oferi informaţii utile asupra modului în care sunt furnizate în mod real serviciile, dincolo de marketingul furnizorului.

- Parametrii tehnici: capacitatea de operare a tipurilor de servere pe care clientul vrea să le hosteze, competenţele pe acest tip de tehnologie, compatibilitatea tehnologiilor cu soluţiile şi infrastructura existentă în Data Center, lărgimea de bandă pe care o oferă, numărul de furnizori Internet contractaţi de către Data Center, redundanţa alimentării electrice, sistemele de răcire, de protecţie antiseismică, de asigurare în cazul înteruperilor de curent etc. alcătuiesc o a doua baterie importantă de criterii de triere a posibililor furnizori.

- Securitatea: deşi este inclusă, de obicei, în parametrii tehnici, este un element-cheie în mecanismul luării unei decizii de hostare. Nu sunt rare cazurile clienţilor care, chiar dacă sunt convinşi de superioritatea condiţiilor şi serviciilor pe care un Data Center le poate oferi, atunci când vine vorba de securitate tot soluţia in-house le pare cea mai sigură. Şi asta chiar dacă nu investesc semnificativ în sistemele de securitate fizică sau în soluţiile informatice performante. Recomandarea specialiştilor către furnizori este că acest impas poate fi depăşit cel mai rapid prin prezentarea pe viu şi detalierea modului de funcţionare a sistemelor de securitate utilizate în cadrul Data Center-elor. Recomandarea este valabilă şi din perspectiva clienţilor, care pot şi trebuie să solicite furnizorilor o vizită şi explicaţii in extenso asupra modului în care le este asigurată protecţia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite