Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Central European Workshop on Quantum Optics” (CEWQO-2012)

05 Octombrie 2012



Conferința „Central European Workshop on Quantum Optics” (CEWQO-2012) (www.theory.nipne.ro/cewqo12/), desfășurată la Centrul Internațional de Conferințe „Casino” și Hotelul Palace din Sinaia, în perioada 2-6 iulie 2012, reprezintă a 19-a ediție din seria conferințelor internaționale anuale itinerante, dedicate prezentării celor mai avansate rezultate științifice obținute în optica cuantică și fizica informației cuantice, domenii extrem de moderne, ce cunosc un avânt impresionant la nivel mondial.

Organizarea acestei ediții a CEWQO în România este consecința unei selecții internaționale de oferte, alegerea României ca țară gazdă reprezentând o recunoaștere a contribuției comunității fizicienilor români care activează în domeniu în context european. Ultimele ediții ale CEWQO s-au desfășurat la Madrid (Spania), St. Andrews (Marea Britanie), Turku (Finlanda), Belgrad (Serbia), Palermo (Italia), iar la Sinaia s-a stabilit ca următoarea ediție, cea din 2013, să se desfășoare la Stockholm (Suedia).

Conferința a fost organizată de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), București-Măgurele, iar Universitatea București a fost co-organizator. CEWQO-2012 se înscrie în rândul manifestărilor științifice de cel mai înalt nivel internațional, reunind lideri din domeniu din 30 de țări din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Australia. Numărul total al participanților a fost de 200, dintre care 197 de participanți efectiv la lucrările conferinței și 3 reprezentanți ai unor mari edituri științifice internaționale: Institute of Physics Science (Marea Britanie) - Physica Scripta, Europhysics Letters, New Journal of Physics, și Nature Photonics (Japonia), din 112 instituții reprezentative – 84 de Universități și 28 de Institute de cercetare.

Tematica conferinței a cuprins: aspecte fundamentale ale opticii cuantice și mecanicii cuantice; corelații cuantice, entanglement cuantic; stări ne-clasice; procesarea informației cuantice; sisteme cuantice deschise; cavități și circuite în electrodinamica cuantică; optică cuantică cu neutroni, atomi, molecule; optică cuantică în sisteme de materie condensată. În particular au fost abordateprotocoale de mare interes și perspectivă din cadrul procesării informației cuantice, cum sunt criptografia cuantică, teleportarea cuantică, computerele cuantice. De asemenea, trebuie menționată prezentarea în fața audienței a programului științific propus pentru Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai mare investiție științifică a anilor următori din România, a cărei construcție va începe în următoarele săptămâni.

Numărul total al comunicărilor prezentate este de 189, majoritatea susținute de către cercetători de top, dar și studenți, doctoranzi și cercetători post-doctorali: 71 de lecţii invitate, 51 de prezentări orale și 67 de postere. Cele mai reprezentative lucrări prezentate vor fi publicate sub formă de Proceedings al CEWQO-2012, ca Topical Issue al revistei Physica Scripta (cotat ISI).

La închiderea conferinței au fost acordate trei diplome și premii pentru cele mai bune lucrări – poster, prezentate de studenți sau doctoranzi, din partea Societății Europene de Fizică, revistei Physica Scripta și IFIN-HH.

Conferința a primit sprijin de la Societatea Europeană de Fizică, prin promovarea manifestării la nivel internațional și asigurarea informării instituțiilor academice și de cercetare internaționale și a participanților. De asemenea, CEWQO-2012 a primit un sprijin financiar substanțial din partea Proiectului internațional European Q-ESSENCE,
coordonat de Universitatea din Varșovia, şi din partea revistei Europhysics Letters.
Totodată a fost obținută aprobarea din partea Inițiativei Central Europene (ICE) pentru primirea unui suport financiar pentru participanții din țările ICE. Sprijin financiar a fost primit și din partea companiilor românești BitDefender și Axxess Capital.Conferința CEWQO-2012 a reprezentat una dintre cele mai importante manifestări științifice din domeniul fizicii din ultimele decenii din România, atât prin numărul mare de participanți străini, cât mai ales prin valoarea acestora și calitatea prezentărilor. A fost o manifestare de prestigiu care va contribui, sperăm, la creșterea calității cercetării științifice din România în domeniul fizicii teoretice în general și, în particular, al fizicii informației cuantice.

Prof. dr. Aurelian Isar
Șef Departament Fizică Teoretică, IFIN-HH
Chairman CEWQO-2012



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite