Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea și inovarea ocupă un loc central în strategia de dezvoltare a MIRA TELECOM

05 Octombrie 2012



Stelian Ilie, președintele MIRA TELECOM, ne-a acordat un interviu pe parcursul căruia am aflat cum este gândită evoluția Centrului, importanța pe care o acordă atragerii și formării de specialiști, dar și cât de vital este să avem o politică de stat coerentă, care să sprijine cercetarea românească în domeniul privat.


Stelian Ilie, presedinte MIRA TELECOM

Când estimați că vor deveni funcționale laboratoarele, iar ocuparea, sub aspectul resurselor umane, va fi maximă?

Am finalizat construcția clădirii Centrului de Cercetare în august 2012. De asemenea, am achiziționat o mare parte din echipamente. Laboratoarele vor deveni complet funcționale până în mai 2013. Valoarea totală a proiectului este de 8.462.942 lei (aproximativ 2 milioane de euro), din care contribuţia MIRA TELECOM este de aproximativ 60%. Tot proiectul va ajunge însă la o investiţie finală de 4 milioane de euro.Construim un loc decent, în care oamenii să aibă o cantină, spații de cazare și training, un spațiu pentru micro-producție. Cercetarea e o activitate care nu se face cu program fix. Dorim să oferim specialiștilor noştri toate condițiile.

Laboratoarele vor fi utilizate pentru cercetare în domeniile: software, echipamente de securitate, cercetări multidisciplinare (electronică, biofizică, biochimie) și încercări complexe (în diverse condiţii climaterice, medii electromagnetice, mecanice). Tot până în mai 2013 vom atinge și numărul de angajaţi permanenți prevăzuți prin proiect, respectiv 22. Am angajat deja 10 specialiști, cu studii superioare şi experienţă în activitatea de cercetare. Pe lângă aceștia, mai avem și 4-5 colaboratori externi.

Cine sunt principalii parteneri cu care ve
ți reuși să atingeți obiectivele fixate?

Centrul de cercetare a fost gândit pentru a atrage specialiști capabili să coordoneze proiecte de cercetare complexe și facem demersuri în acest sens încă de câțiva ani. Mă refer în special la colaborarea strânsă pe care o avem cu Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Facultatea de Fizică din cadrul Universității București și Universitatea Politehnica București.

MIRA TELECOM a derulat anul acesta un program de internship și a acordat trei burse de excelență studenților de la Universitatea Politehnica București, pasionați de cercetare. Este o modalitate de a atrage în companie și în noul centru de cercetare, viitori specialiști, încă de pe băncile facultății. De asemenea, colaborăm de multă vreme cu cercetători de prestigiu din mediul academic, în cadrul proiectelor noastre care necesită muncă de cercetare.

Cum gândi
ți în cadrul acestui Centru cooperarea cu mediul economic?

Vom fi deschiși atât la posibilitatea de a derula proiecte de cercetare în parteneriat cu alte companii, cât și la varianta derulării de cercetări separate. Centrul nostru va avea toată infrastructura și dotarea necesară pentru a dezvolta proiecte complexe de cercetare.

Ce rol are cercetarea & inovarea în strategia de dezvoltare a companiei?

Produsele furnizate și dezvoltate de cele patru companii din cadrul grupului (Mira Telecom, Mira Technologies, Mira Software și Logika IT Solutions) implică în multe situații muncă de cercetare. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care cercetarea și inovarea ocupă un loc central în strategia noastră de dezvoltare. De acest obiectiv se leagă și sprijinul pe care îl acordăm în mod constant dezvoltării unei comunități științifice tinere, formată în spiritul performanței și competiției.

Dezvoltarea economică a unei țări depinde foarte mult de investițiile făcute în cercetare. Companiile de profil din țările dezvoltate ale UE beneficiază de sprijin consistent în domeniul cercetării prin politicile practicate de guvernele țărilor respective. România are avantajul extraordinar de a avea ingineri foarte buni, a căror știință poate fi utilizată în folosul companiilor românești. Este nevoie însă de o politică coerentă la nivel de stat pentru a sprijini cercetarea românească în domeniul privat. Ca să poți avea tehnicieni și ingineri buni în țară, în special în zona de High Technologies, este nevoie de investiții serioase în personal și dotarea materială, pentru ca acești oameni să își poată desfășura activitatea în condițiile pe care le merită și să nu fie nevoiți să accepte ofertele firmelor din străinătate. Noi vom face toate eforturile necesare pentru a crea aceste condiții, atât din investiții proprii, cât și prin atragerea de fonduri europene. (A.B.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Adrian Popescu
sunt curios sa vad primele cercetari si inovatii de la centru
06 Octombrie 2012, 01:03:41
Cosmin Dan
Ma bucur sa aud ca in Romania inca se mai investesc bani in cercetare. Felicit Mira Telecom si pe domnul Stelian Ilie pentru aceasta initiativa.
07 Octombrie 2012, 02:07:16