Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centre de cercetare din Politehnica se afirma in proiecte FP6

28 Decembrie 2005



Creativitatea si spiritul inovativ al cadrelor didactice din Universitatea POLITEHNICA Bucuresti (UPB) nu se remarca doar prin castigarea cate unui premiu prestigios la o conferinta internationala sau pe plan national. Centrele de cercetare 3CPS (condus de prof. Dr. Ing. Marghescu) si CCSRST (condus de prof.dr. ing. E. Borcoci) ale Catedrei de Telecomunicatii din Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din UPB au participat, cu rezultate deosebite, la doua proiecte europene de tip FP6 incepand cu anul 2004: ATHENA – FP6507312 - Digital Switchover: Developing Infrastructures for Broadband Access si ENTHRONE - IST 507637 - An integrated management based on the end-to-end QoS over heterogeneous networks and terminals.

Proiectul ATHENA si-a propus realizarea unei retele de comunicatii de date (date, voce, video) de banda larga, implementabila la nivel metropolitan, care are o structura hibrida prin inglobarea tehnologiilor DVB-T (Televiziune Digitala Terestra), Wireless LAN (standardul IEEE 802.11 pentru retele LAN fara fir) si WiMAX (standardul IEEE 802.16 pentru retele wireless de banda larga).
Prin trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala se realizeaza o economie foarte mare de banda, aceasta banda putand fi folosita pentru introducerea de noi servicii multimedia. De exemplu, intr-un canal TV analogic de 8 MHz se poate obtine folosind tehnici de codare si modulatie digitala un debit binar situat aproximativ intre 20 si 30 Mbit/s. Un post TV digital poate fi transmis cu un debit cuprins intre 4 si 5 Mbit/s, cu o calitate cel putin la nivelul calitatii unui post TV analogic. Se obtine astfel un castig de 15-25 Mbit/s, flux care poate fi folosit pentru realizarea unei infrastructuri de retea de date de banda larga.
Reteaua Athena are o structura celulara. Exista un punct central de difuzare (Regenerative DVB-T), din care se transmite fluxul DVB-T catre toate celulele pe care le deserveste. Acest flux este format prin multiplexarea fluxului TV impreuna cu fluxul IP (de date). Fiecare celula are un nod central, numit Nodul Central al Celulei (CMN – Cell Main Node), care are rolul de a extrage fluxul IP din fluxul DVB-T si de a-l distribui apoi in reteaua locala la utilizatorii din CMN-ul respectiv. Distributia fluxului IP in reteaua locala se poate face folosind diverse tehnologii: wireless LAN, retea Ethernet, ISDN. In cadrul proiectului Athena a fost folosita tehnologia wireless LAN. CMN-ul mai are si rolul de a strange traficul IP de la utilizatorii locali si de a-l transmite catre punctul de difuzare (Regenerative DVB-T) printr-o legatura radio.
Pe langa realizarea infrastructurii, proiectul Athena si-a propus sa realizeze si un sistem de management al benzii alocate pentru serviciile de date. Acest sistem de management este necesar pentru a nu permite fluxului de date sa perturbe postul de televiziune transmis in banda respectiva si mai are de asemenea rolul de a permite un control al calitatii serviciilor de date oferite, calitatea serviciilor (QoS – Quality of Service) fiind o componenta foarte importanta in viitoarele retele de comunicatii de date. Specificarea si implementarea sistemului de management al benzii a fost realizat integral de catre echipa de la Bucuresti.
In vara acestui an a fost terminata implementarea la Bucuresti, in campusul ”Leu” al Facultatii de Electronica, a unei retele demonstrative de tip Athena. Reteaua este compusa dintr-un punct de difuzare (Regenerative DVB-T), trei CMN-uri si un mini studio TV experimental. In campusul Leu a avut loc, cu aceasta ocazie, si prima emisie DVB-T din Romania.

Protocol original pentru Enthrone

Proiectul Enthrone este un proiect de tip FP6 cu o durata de 4 ani. Proiectul propune o solutie de management care sa inglobeze tehnologii, standarde si instrumente diferite, implementand functiile MPEG21/MPEG7 si oferind suport pentru: generarea si protectia continutului, difuzarea fluxurilor multimedia, asigurarea unui sistem de management adaptiv al calitatii serviciilor pentru transportul fluxurilor audio-video scalabile prin retele bazate pe diverse tehnologii (retele de date, retele UMTS, retele DVB). Proiectul are doua faze. Prima faza are o durata de doi ani, in intervalul 2004-2005, si isi propune sa defineasca arhitectura sistemului si sa realizeze o platforma de test minimala, care sa probeze functionalitatea arhitecturii propuse. Proiectul va continua cu faza a doua, 2006-2007, in cazul in care evaluarea primei faze de catre o comisie a Uniunii Europene va fi favorabila. In a doua faza proiectul isi propune implementarea completa a sistemului si testarea pe platforme de test de dimensiuni mari situate in diverse tari din Europa. Proiectul Enthrone isi propune sa realizeze integrarea functionalitatilor diverselor entitati din lantul de distributie a informatiei multimedia, de la generatorul de continut/servicii pana la echipamentul utilizatorului.
Pana la aceasta data, in cadrul proiectului, echipa U.P.B. a definit si implementat software un protocol de manage-
ment al realizarii conductelor QoS (E2EQoS_pSLS_protocol), a specificat si implementat software sistemul de control al accesului si sistemul de management al serviciilor din partea providerului de retea (Network Provider) si a realizat impreuna cu echipa de la Universitatea din Lancaster interfata intre sistemul de management al Network Provider si sistemul de management al Service Provider. De asemenea, tot de catre echipa din U.P.B. a fost realizat un soft de monitorizare si semnalizare a calitatii perceptuale a fluxurilor audio.
In alta ordine de idei, CCSRST conduce o Academie Cisco, iar marile firme (de exemplu, toti marii operatori telefonici mobili si ficsi, constructori de echipamente cunoscuti, s.a.) au finantat total sau au sprijinit partial cu dotari laboratoare din Electronica in campurile lor specifice de activitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite