Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul din administratia publică, salvat de fondurile structurale

25 Octombrie 2012



Reuniți după o pauză de trei ani la Conferința anuală a ANIAP, informaticienii din administrația publică și-au prezentat proiectele prin implementarea cărora au reușit să producă rezultate concrete. Însă numărul administrațiilor care se mândresc cu sisteme informatice complexe este, încă, destul de mic.

Şi totuşi, chiar dacă s-au făcut disponibilizări masive, chiar dacă banii au fost puțini, ba, mai mult, prin lege i s-au impus restricții bugetare, administrația publică din România nu a bătut pasul pe loc. Proiecte complexe au fost implementate la Braşov, Sibiu, Focșani, Alba-Iulia, Oradea, Tulcea sau București, câteva dintre aceste proiecte fiind prezentate și la ANIAP. Însă exemplele nu sunt prea numeroase. Iar dacă acum câțiva ani ținea capul de afiș al prezentărilor din cadrul evenimentelor ANIAP, Primăria Municipiului București a dispărut practic din topul reperelor IT pentru administrația locală. Deşi beneficiază de bugete considerabil mai mari decât „colegele“ din provincie.

În 2012, „balonul de oxigen“ al sectorului public a fost reprezentat de fondurile europene. Care, din păcate, nu au ajuns pentru toţi. Din 337 de proiecte depuse de administrația publică în acest an pe soluții de e-guvernare au fost semnate doar 17 contracte, din 59 de proiecte depuse pe interoperabilitate – doar 11, din 160 de proiecte pe soluții de e-learning – numai 30, iar din 211 proiecte pe sănătate s-au semnat 20.

Însă banii europeni nu pot schimba mentalităţile. Este adevărat, nici înainte de 2008 departamentul IT al primăriilor nu era considerat de către prea mulţi factori de decizie un sistem vital pentru eficientizarea activității și a comunicării cu cetățenii. Anul acesta însă lucrurile au căpătat aspecte critice – din ce în ce mai multe primării îşi reorganizează „serviciul de informatică“ minimizându-i importanţa. Un exemplu este Primăria Craiova, unde departamentul IT a devenit un compartiment în cadrul Direcției Economice.

Criza economică nu numai că a tăiat drastic din bugetele administrației publice locale, dar a afectat sensibil şi relațiile ANIAP cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale – timp de doi ani, reprezentanții asociaţiei nu au mai avut interlocutori în cadrul MCSI. Anul acesta, totuşi, ministerul a fost reprezentat la nivel de secretar de stat. Iar oficialii ANIAP speră ca, odată reluată relația de colaborare avută în trecut, să fie reluat, cu sprijinul ministerului, şi studiul asupra nivelului informatizării administrației publice locale. Poate că astfel oficialităţile vor conştientiza importanţa acestui element critic în interacţiunea cu cetăţeanul şi vor prioritiza măsurile necesare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite