Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Factorii care influenţează rata de succes a deduplicării

25 Octombrie 2012



Specialiştii susţin că, la momentul actual, nu se poate vorbi de o strategie eficientă de backup fără utilizarea soluţiilor de deduplicare. Deşi avantajele pe care acest tip de tehnologii le oferă sunt numeroase şi intens promovate în piaţă, mesajele promoţionale nu explică factorii care influenţează direct rezultatul final, respectiv raportul de deduplicare şi economiile la nivelul volumului de stocare.
Radu Ghiţulescu

Chiar şi cele mai eficiente companii au probleme reale în utilizarea optimă a spaţiului de stocare. Este un fenomen inerent procesului de business: o dată creat un document şi partajat în cadrul unei companii, în timp, respectivul document va fi copiat, salvat, trimis pe e-mail, printat, în varianta originală sau modificată, astfel încât, la un moment dat, vor exista zeci de versiuni ale aceluiaşi document.

Să luăm un exemplu simplu: departamentul de HR al unei companii de dimensiuni medii doreşte să îi înştiinţeze pe cei 100 de angajaţi de noile schimbări în ceea ce priveşte modul de planificare a concediilor de odihnă. Prin urmare, creează un mail în care ataşează PDF-ul cu respectivele modificări şi îl trimite către 100 de adrese de mail. În acest moment, pe serverul de mail există 100 de copii ale aceluiaşi document. Apoi, este foarte probabil ca fiecare dintre adresanţi să descarce PDF-ul şi să îl „pună bine“ pentru când vor avea nevoie de respectivul document, adică îl vor salva/stoca în/pe calculatorul propriu. Rezultă deci un volum suplimentar de copii ale documentului original.

Iar acest fenomen se petrece, într-o măsură mai mică sau mai mare, cu neaşteptat de multe documente create şi partajate. Desigur, platformele de lucru colaborativ, sistemele de Document Management sau alte soluţii cu funcţionalităţi avansate în această zonă reduc sensibil volumul de documente duplicate şi/sau versionate. Însă nu elimină total redundanţa. Ceea ce duce la creşterea constantă a volumelor de backup.

Poate că, pentru o companie care realizează operaţiunile de backup noaptea, această creştere nu reprezintă, încă, un impediment serios în desfăşurarea activităţii. Dar un volum mai mare de backup implică o creştere a volumelor de stocare, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. Iar o cheltuială în plus cu siguranţă nu poate fi ignorată.

Volumele mai mari de backup mai înseamnă însă şi timpi de restaurare mai lungi, în cazul petrecerii unui incident (nu neapărat un dezastru). Ori, un timp mai lung de recuperare afectează direct eficienţa oricărui business, accesul rapid la datele critice fiind vital pentru limitarea efectelor post-incident.

Economii substanţiale
Problemele schiţate mai sus reprezintă câteva dintre principalele motive pentru care, la ora actuală, nu se mai poate vorbi de o strategie eficientă de backup fără a lua în calcul deduplicarea. Tehnologiile de deduplicare prezintă avantajul că reduc drastic volumul enorm de date redundante generat în activitatea unei companii. Iar drastic înseamnă că prin eliminarea datelor duplicate se poate obţine, potrivit vendorilor de astfel de soluţii, o scădere a volumului de stocare necesar cu un raport care poate varia de la 10:1 până la 50:1.

Deşi poate părea un rezultat cam prea optimist, dacă revenim la exemplul anterior, pentru backup-ul serverului de mail, soluţia de deduplicare elimină toate cele peste 100 de copii ale PDF-ului trimis de departamentul de HR păstrând o unică formă.

Dar deduplicarea nu îşi demonstrează utilitatea doar în cazul serverelor de mail. Serverele virtuale se numără şi ele printre „beneficiarii“ direcţi ai acestei tehnologii. Principiul major al virtualizării „Do more with less“ se aplică în cazul serverelor – care pot „susţine“ mai multe maşini virtuale rulând sisteme de operare diferite şi aplicaţii – dar nu îşi demonstrează valabilitatea şi în cazul dispozitivelor de stocare. Care devin mult mai mari, pentru că fiecare server virtual conţine o „virtual machine disk“ (VMDK) care funcţionează ca hard-disk pentru respectiva maşină virtuală şi care are un volum de minim câţiva GB. Prin urmare, backup-ul unui singur server fizic va însuma VMDK-urile fiecărei maşini virtuale, rezultatul final putând depăşi pragul de 1 TB. Însă fiecare backup al maşinilor virtuale conţine o multitudine de fişiere duplicate, iar aici deduplicarea îşi demonstrează din plin utilitatea.

Mirajul raportului de deduplicare
Deduplicarea permite reducerea volumului de stocare, prin urmare şi a cheltuielilor aferente, precum şi a timpului de restaurare a datelor. Aceste rezultate sunt obţinute ca urmare a faptului că tehnologiile de deduplicare identifică – la nivel de fişier, bit sau bloc de date – datele duplicate şi le elimină.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite