Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Consolidarea pieței locale de servicii IT trebuie să īnceapă

25 Octombrie 2012



Au trecut 20 de ani de afaceri, interval în care fiecare antreprenor a avut la dispoziție timpul necesar să construiască individual. A venit momentul trecerii la următorul nivel, în care fiecare își pune în valoare, într-o formă extinsă, experiența, resursele și cunoștințele dobândite.
Bogdan Tudor, CEO Class IT Outsourcing

Următorul pas natural în piață este dezvoltarea unei companii locale de servicii IT, capabile să concureze de la egal la egal cu companiile multinaționale, care să folosească atuurile locale pentru a câștiga clienții locali, țintind în același timp piețele globale.

Piața de servicii IT locală este extrem de fragmentată și menținerea acesteia în această stare face ca toți cei implicați să piardă: clienți, angajați sau antreprenori locali.

Clienții pierd pentru că, lucrând cu companii care nu pot investi în dezvoltarea continuă, atât a companiei, cât și a angajaților, nu pot exploata în afacerea proprie cunoștințele extinse, la zi, ale unor experți în domeniu, ceea ce le afectează competitivitatea locală sau externă. Sub aparența unor „prețuri“ mai reduse ale serviciilor se ascunde, de fapt, lipsa unor competențe care pot face diferența între succes și eșec, mai ales în fața tsunami-ului globalizării. Din experiență, am remarcat că uneori își asumă și riscuri care, pe termen lung, pot genera pierderi sau costuri financiare neprevăzute, pentru că fundația afacerii reprezentată de sistemele IT nu este îndeajuns de solidă.

Angajații pierd, rămânând blocați într-o companie locală mică, în lipsă de alte opțiuni, pentru că nu se pot expune la abundența de provocări și tehnologii ce pot fi oferite de o companie mare aflată în creștere. Lucrând pentru o companie locală în dezvoltare accelerată, au oportunitatea să se dezvolte profesional accelerat. Provocările oferite sunt multiple și experiența dobândită este bogată, neignorând și componenta financiară care este cu siguranță mai stimulantă.

Companiile străine sunt o capcană și nu le pot oferi ceea ce o companie locală solidă le poate pune la dispoziție. Acceptând o slujbă aparent mai bine plătită, hiperspecializarea dintr-un monstru global le afectează perspectivele pe viitor și îi face vulnerabili la schimbările tehnologice extrem de rapide din piața IT.

Antreprenorii locali pierd, pentru că nu își pot pune în valoare experiența, cunoștințele dobândite în mod real, gestionând în marea majoritate a timpului situații sub calificările și experiența lor, alocând prea mult timp acelorași situații administrative sau provocări de nivel redus.

Cei care au curajul să plece la drum într-o întreprindere de acest gen sunt oameni speciali, ale căror competențe și-ar găsi cu siguranță locul într-o întreprindere de dimensiune mai generoasă și, de ce nu, să se arate un mediu mai profitabil și mai stabil pe termen lung.

Formula de asociere/colaborare este un detaliu, iar soluții pot fi găsite atunci când se dorește acest lucru. E mult mai profitabil să fii o parte mai mică dintr-o plăcintă mai mare, decât să ai o întreagă plăcintă minusculă.

Este cel mai potrivit moment pentru ca piața locală de servicii IT să înceapă consolidarea, pentru că nevoia de servicii locale este în creștere, având masa critică pentru o companie mare locală, în timp ce nu este încă îndeajuns de interesantă pentru un gigant global. În viitorul mediu, este posibil ca tunurile centrelor locale de servicii deja stabilite să înceapă să se îndrepte și către România, nu doar către exterior, ceea ce ar face procesul mai dificil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite