Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Restricțiile bugetare împiedică adoptarea masivă a serviciilor cloud în administrația publică

25 Octombrie 2012




„Servicii precum Office365, pentru facilitarea accesului la servicii de comunicare și colaborare, ori Windows Azure, platformă și resurse de calcul pentru aplicații în cloud, dezvoltate special pentru sectorul public, asigură accesul imediat la tehnologii de ultimă generație. Cea mai importantă referință din sectorul public este Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) – o soluție online pentru publicarea rezultatelor la bacalaureat și ale admiterii în licee, găzduită pe Windows Azure”, a adăugat Marius Georgescu.



Florian Simionescu, director general Integrisoft, precizează la rândul său că produsele și serviciile oferite de companie administrației publice sunt pregătite și pot fi furnizate în regim SaaS (Software as a Service – software ca serviciu).

„Proiectarea tehnică a soluțiilor a ținut încă de la început seama de o asemenea cerință viitoare a pieței, arhitectura și interfața web fiind o alegere naturală și binevenită. Integrisoft are o politică proactivă în domeniul furnizării soluțiilor software și caută permanent mijloace prin care să vină în întâmpinarea clienților. Piața pentru astfel de servicii este încă la început. Aparent doar o parte din specialiștii administrației publice cunosc conceptul și înțeleg avantajele semnificative pe care le are un astfel de sistem. Deși majoritatea oamenilor sunt încă reticenți și pregătirea de a accepta soluții ca servicii este încă la un grad scăzut, lucrurile se întâmplă și, prezentate sub o formă inteligibilă, vor începe să fie adoptate din ce în ce mai mult”, consideră Florian Simionescu.

Posibilă soluție pentru administrația publică: Data Center în asociere?Securitatea necesară datelor din cloud, situaţia legală neclară în domeniu (multe dintre serverele ce găzduiesc datele din cloud nici nu se află în ţară) au determinat Primăria Municipiului Sibiu să-şi construiască propriul Data Center bazat pe noile tehnologii de virtualizare.

„În momentul de faţă, în Primăria Municipiului Sibiu sunt implementate două proiecte de virtualizare (servere şi staţii de lucru) bazate pe tehnologie VMware VSphere şi VMware View. Scopul implementării a fost folosirea cât mai eficientă a resurselor fizice de calcul, flexibilitate, disponibilitatea serviciilor etc. Tehnologiile de tip cloud sunt utile în toate domeniile de activitate, şi în special în administraţia locală unde se prelucrează şi stochează din ce în ce mai multe date. Inevitabil noile dispozitive gen smartphone-uri, tablete, notebook-uri încep să fie folosite şi de autoritățile publice. Datorită tehnologiilor de tip cloud sincronizarea datelor introduse pe astfel de dispozitive cu datele de pe PC-uri este mult simplificată. De asemenea, folosirea unor de tehnologii de tip cloud va creşte viteza de calcul şi capacitatea de stocare a datelor şi va scădea costurile de întreţinere a sistemelor informatice complexe”, ne-a declarat Camelia Burlacu, Șef Serviciul Informatică, Primăria Municipiului Sibiu.

Și pentru că am vorbit la începutul articolului despre restricțiile bugetare impuse administrațiilor publice locale, o soluție propusă de Camelia Burlacu ar fi „asocierea mai multor autorităţi publice pentru construirea şi folosirea în comun a unui Data Center specializat pe cloud. Este o soluție ceva mai eficientă economic şi cu o securitate foarte bună asupra datelor pentru autorităţile publice”.

Adoptarea serviciilor de cloud public în România a cunoscut o creștere importantă în ultimele 12 luni, indicând faptul că piața IT locală este deschisă către inovație și începe să înțeleagă beneficiile unui astfel de model. Dacă în urmă cu 2-3 ani încă se punea problema neîncrederii în platformele de cloud public, astăzi accentul se pune pe modele financiare complexe – prin care se pot salva costuri – și pe modele de îmbunătățire a productivității și experienței angajaților.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite