Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EuNPC2012 – Conferința Europeană de Fizică Nucleară, la București

26 Octombrie 2012



România a găzduit la București, între 17 și 21 septembrie 2012, cea de a doua ediție a Conferinței Europene de Fizică Nucleară, EUNPC 2012. Cel mai important eveniment al anului în domeniul fizicii nucleare a fost patronat de Societatea Europeană de Fizică (EPS), prestigioasa organizație europeană a fizicienilor. Conferințele sale divizionale sunt evenimente majore ale vieții științifice internaționale. Organizatorul român al EuNPC2012 a fost Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", împreuna cu Societatea Română de Fizică (SRF).
Dr. Nicolae Victor Zamfir
Director General IFIN-HH

Încredințarea organizării EUNPC2012 României a fost o deosebită onoare pentru țara noastră și a reprezentat în același timp recunoașterea performanțelor remarcabile ale fizicienilor români în acest domeniu fundamental al științei contemporane.

Continuând tradiția primei ediții a EUNPC, desfășurată la Bochum, Germania (2009), conferința de la București a oferit celor peste patru sute de participanți ocazia de a asista la conferințele plenare ale celor mai importante personalități ale domeniului și de a afla realizările tinerilor fizicieni, cercetători și studenți. Comitetul Diviziei de Fizică Nucleară al EPS, dar și întreaga comunitate internațională a fizicienilor nucleariști a intenționat împletirea armonioasă dintre tradiție cu entuziasmul și inventivitatea tinerei generații, pentru a genera dezvoltările semnificative ale fizicii nucleare în viitorul cel mai apropiat.

Ediția 2012 a EuNPC2012 a prilejuit totodatã şi o înmănunchere cuprinzătoare, pe de o parte de lecții invitate de tip „plenary talks”, susținute de personalități marcante din fizica nucleară și hadronică și, pe de altă parte, de prezentări ale celor mai promițători tineri cercetători și studenți.

Cu sprijinul generos al EPS și al sponsorilor evenimentului, EuNPC2012 a prilejuit acordarea de premii pentru realizări remarcabile în domeniul fizicii nucleare: premiul Lise Meitner al EPS pe anul 2012 profesorilor Karlheinz Langanke, GSI și TU Darmstadt, precum și Friedrich-Karl Thielemann, Universitatea din Basel; premiul EPS pentru cea mai bună teză de doctorat pentru anii 2009-2011 și premii pentru cele mai bune prezentări poster la conferință.

În domeniul Fizicii Nucleare sunt așteptate dezvoltări semnificative în anii ce vin, astfel că EuNPC2012 a fost percepută ca o oportunitate unică de a evalua progresele realizate, status-ul marilor proiecte în derulare și de a defini o perspectivă cât mai realistă asupra viitorului.

Deviza conferinței a fost în acest sens lămuritoare: „The nuclear physics community, from young physicists to established practitioners, is invited to meet in Bucharest to showcase the Nuclear Physics for the Next Generations!“

*Informații suplimentare privind EUNPC 2012 se pot găsi la http://www.ifin.ro/eunpc2012/



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite