Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferinţa Internaţională MECAHITECH 2012

26 Octombrie 2012



Cercetarea – Dezvoltarea – Inovarea – Aplicaţia industrială şi comercială, ca motor al dezvoltării competitivităţii economice şi industriale, iniţiază provocări şi oportunităţi, care necesită atât soluţii inovatoare, pentru restabilirea creşterii economice şi a nivelurilor ridicate de ocupare a locurilor de muncă, cât şi dezvoltări de produse, tehnologii şi servicii inovatoare şi inteligente.

În acest context, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării a organizat a 4-a ediţie a Conferinţei Internaţionale MECAHITECH - „4th International Conference on Innovations, Recent Trends and Challenges in Mechatronics, Mechanical Engineering and New High-Tech Products Development“, în sinteză MECATRONICA 2012 & ADAPTRONICA 2012, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în perioada 26-27 septembrie 2012.

Organizată sub egida IEEE România
, Conferinţa internaţională s-a desfăşurat sub patronajul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi s-a bucurat de sprijinul sponsorului logistic principal, Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Importanţa evenimentului şi interesul faţă de tematica abordată au fost evidenţiate de participarea unui număr mare de specialişti din mediul academic, de cercetare şi din sectorul privat. Au răspuns invitaţiei 12 participanţi din străinătate (din 4 ţări europene) şi peste 100 de participanţi din ţară, din universităţi, institute de cercetare, companii private şi ONG-uri.

În deschiderea Conferinţei au luat cuvântul personalităţi de prestigiu din străinătate, care au evidenţiat importanţa evenimentului pentru crearea de noi parteneriate, dar şi pentru schimbul de experienţă şi transferul de cunoştinţe.

Domeniile ştiinţifice abordate dezvoltă şi contribuie la maturizarea noii ştiinţe, noii discipline complexe integrate – Mecatronica-Integronica-Adaptronica, prin soluţii inovatoare, tendinţe actuale şi viitoare, provocări strategice şi noi produse inteligente avansate“, a declarat Directorul General al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM), domnul Prof. Univ. EurIng Dr. Ing. Gh. Ion Gheorghe, în cuvântul de deschidere a Conferinţei Internaţionale.


Prof. Univ. EurIng Dr. Ing. Gh. Ion Gheorghe, Director General INCDMTM

În acelaşi discurs, directorul general INCDMTM a afirmat că Adaptronica şi în special Adaptronica Aplicată este o tehnologie inovatoare şi multi-interdisciplinară ce reuneşte sinergic noutăţile descoperirilor ştiinţifice aferente cunoştinţelor fundamentale şi aplicative din ştiinţa mecanicii structurale, ştiinţa materialelor avansate inteligente, ştiinţa arhitecturală senzorică şi actuatorică, ştiinţa măsurării inteligente şi integrate, ştiinţa controlului inteligent, precum şi din ştiinţa informatică şi informaţională. Mai mult decât atât, Adaptronica facilitează atât performanţa şi know-how-ul sistemelor şi micro-nano-sistemelor mecatronice şi micro-nano-integronice, cât şi dezvoltarea de produse şi sisteme de produse noi şi înalt competitive, parţial sau total adaptive, regăsindu-se tot mai mult şi eficient în relevanţa celor mai multe domenii de afaceri.

Cele 42 de prezentări
susţinute în cadrul Conferinţei au evidenţiat o diversitate de opinii, abordări şi perspective ale cercetării, iar intervenţiile din cadrul Conferinţei au facilitat schimbul de opinii şi puncte de vedere ale cercetătorilor, profesorilor universitari, doctoranzilor şi studenţilor prezenţi la eveniment.

Impresia generală
a fost că sunt încă multe de spus în ceea ce priveşte cercetarea în Mecatronică, Integronică, Adaptronică şi Domeniile Conexe lor şi s-a subliniat importanţa organizării permanente a unui astfel de eveniment, o parte din participanţii străini propunând chiar ca în viitor Conferinţa să se organizeze prin rotaţie în mai multe universităţi din Europa.

Conferinţa MECAHITECH văzută de participanţii internaţionali

Mario Lima, Portugalia
„Conferinţa MECAHITECH stimulează cercetătorii din România şi Europa să se întâlnească, să discute şi să promoveze proiecte cu un impact important în economie şi este, totodată, o bună ocazie pentru a cunoaște oameni şi a planifica acţiuni şi activităţi viitoare, programe de cercetare ce pot aduce împreună echipe din domenii diverse.“

Jan Hosek, Cehia
„Ediţiile anterioare ale MECAHITECH ne-au convins că această conferinţă este locul ideal pentru a schimba experienţe şi pentru a genera idei creative pentru proiecte viitoare.“

Rochdi el Abdi, Franţa
„Am găsit la INCDMTM o echipă profesională, care organizează o conferinţă plină de oportunităţi şi foarte propice schimbului de experienţă cu echipe de cercetare şi universitare din diverse ţări europene.“

Jose Machado, Portugalia
„Am apreciat faptul că la conferinţa MECAHITECH direcţiile principale abordate sunt Adaptronica şi Integronica, două direcţii foarte importante pentru cercetarea europeană şi unde vom vedea multe proiecte aplicate în viitorul apropiat.“

Silvio do Carmo Silva, Portugalia
„MECAHITECH 2012 este ocazia ideală să prezentăm cele mai recente cercetări în Mecatronică, iar sinergia participantilor este elementul principal care ne aduce la Bucureşti.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite