Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Intel şi UPB startează un proiect comun de cercetare-dezvoltare īn domeniul Open Source

26 Octombrie 2012



Intel Student Open Lab este cel mai nou laborator destinat cercetării-dezvoltării în domeniul software Open Source la nivel universitar din România. Laboratorul, deschis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), este o investiţie a Intel Romania Software Development Center (IRSDC) şi este conceput atât ca spaţiu educaţional, cât şi ca un incubator de proiecte Open Source.

Deschiderea Intel Student Open Lab în cadrul UPB face parte din strategia Intel România de a contribui la dezvoltarea educaţiei la nivel naţional, prin colaborare directă şi transfer de know-how în instituţiile academice, precum şi prin investiţii hardware şi software. Dincolo de suportul educativ, laboratorul are rolul de accelerare a cercetării şi dezvoltării în domenii precum Open Source, Mobile Computing, High Performance Computing, Parallel Computing sau Proiectarea Sistemelor de Operare. În laborator vor învăţa şi lucra, anual, 650 de studenţi la licenţă, masteranzi şi doctoranzi, interesaţi de proiecte de tip Open Source.

După cum preciza în deschiderea evenimentului profesor dr. ing. Nicolae Ţăpuş, vicepreşedintele Senatului UPB, „Intel Student Open Lab îmbină cele două componente de educare şi de cercetare. Laboratorul este dedicat activităţii didactice, permiţându-ne să familiarizăm studenţii cu noile tehnologii, şi va servi pentru dezvoltarea proiectelor de licenţă, dizertaţie şi doctorat. Dar ne dorim să mergem mai departe de acest nivel şi să dezvoltăm proiecte de cercetare şi avem deja un start foarte bun în acest sens.“

Periodic, în cadrul Intel Student Open Lab inginerii Intel vor susţine sesiuni de prezentări tehnice şi îndrumare în carieră pentru studenţii care doresc să se familiarizeze cu tehnologiile şi activităţile specifice derulate de Intel în domeniul cercetării şi dezvoltării software în România.

Memorandum pentru sprijinirea cercetării

Cu ocazia deschiderii oficiale a Intel Student Open Lab, Intel şi UPB au semnat un Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea cercetării şi dezvoltării în domeniul IT la nivel universitar. Parteneriatul, semnat de Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center, şi Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, are ca scop încurajarea participării studenţilor la proiecte de cercetare şi dezvoltare complexe, naţionale sau europene.

De asemenea, Intel a anunţat că, începând cu anul universitar 2012-2013, va oferi burse studenţilor din anii al treilea şi al patrulea de studiu ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. Pentru anul acesta sunt programate opt astfel de burse, constând în susţinere financiară, mentorship din partea inginerilor Intel şi acces la documentaţii tehnice de ultimă oră.


Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager, Intel România Software Development Center

„Strategia noastră este să le oferim studenţilor cu cele mai bune rezultate şansa de a avea acces la mentorii noştri – angajaţi Intel – şi la cele mai noi informaţii din domeniu, precum şi oportunitatea să lucreze în echipă la proiecte interesante, de ultimă oră. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea lor personală şi profesională şi, în acelaşi timp, le vor spori gradul de inovaţie şi spiritul antreprenorial, necesare pentru a fi competitivi în economia bazată pe cunoaştere“, a precizat Monica Ene-Pietroşanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center.

Principalele direcţii de parteneriat ale Intel cu mediul universitar din România sunt reprezentate de bursele pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi care derulează proiecte de cercetare în domeniul tehnologiilor Open Source; stagiile de practică; dezvoltarea unei comunităţi de specialişti pe care Intel îi pune la dispoziţia UPB din Bucureşti pentru susţinerea de cursuri şi workshop-uri cu studenţii; adaptarea programelor de învăţământ superior la ultimele tendinţe mondiale în dezvoltarea de software.

„Pe lângă susţinerea de programe educaţionale adaptate la tendinţele mondiale din sfera tehnologiei, dorim să oferim talentelor autohtone posibilitatea profesării la cel mai înalt nivel în industria software chiar din România, fără a fi nevoie să plece din ţară.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite