Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Educaţie geospaţială īn universităţile romāneşti

26 Octombrie 2012



Compania Intergraph derulează de câțiva ani programul Registered Research Laboratory (RRL), prin care instituțiile de învățământ din toată lumea primesc licențe gratuite în scop educațional. Prin intrarea în program, universitățile, laboratoarele și orice altă instituție de educație superioară au acces gratuit la pachete de software, consultanță și literatură de specialitate, precum și alte beneficii, în valoare totală de peste 300.000 de euro.


Programul asigură atât accesul la produse industriale, cât și la portalul Tech Net, care conține documentații tehnice, forumuri de discuții ale dezvoltatorilor etc. Astfel, atât studenții, cât și profesorii pot beneficia de tehnologie geospațială de ultimă oră pentru a învăța sau aplica în programe de cercetare care să contribuie la dezvoltarea domeniului GIS și la pregătirea profesională a noilor generații.

În România, o serie de universități și alte instituții de învățământ au primit deja statutul RRL și exploatează activ aplicațiile geospațiale primite.

Familia RRL are un nou membru: ISOP

Cel mai recent membru al familiei RRL în România este ISOP (Institutul de Studii pentru Ordine Publică). Licențele puse la dispoziție de Intergraph au început deja să fie utilizate în procesul de pregătire a analiștilor de informații din instituțiile Ministerului Administrației și Internelor care au în structura lor asemenea departamente. Programele educaționale geospațiale ale ISOP au debutat anul acesta cu un curs de formare inițială a deprinderilor de utilizare a GeoMedia Professional, urmat de un curs similar care va mai avea loc până la finele lui 2012. În paralel, aplicațiile vor fi folosite și la desfășurarea unui curs de formare inițială a analiștilor, cu durata de 4 săptămâni. Pentru anul viitor sunt deja în plan trei serii de curs a câte două săptămâni de GeoMedia Professional și două serii de formare inițială a analiștilor, în care vor fi alocate câte trei zile pentru aplicațiile geospațiale. Inițiativa de includere în programele de pregătire a analiștilor a deprinderilor și cunoștințelor geospațiale este o reacție necesară la informatizarea geospațială din ce în ce mai accentuată a gestionării activităților de ordine publică din România.

Facultatea de Geografia Turismului
Sibiu

Echipa de la Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu a candidat cu succes pentru a intra în programul RRL în 2007. Aici, licenţele GeoMedia Professional au fost utilizate pentru instruirea studenţilor privind procesul de realizare a hărţilor de specialitate, realizarea bazei de date geografice şi efectuarea analizelor asupra conţinutului informaţional al bazelor de date realizate. Studenții au învățat prin exerciții practice să întocmească și să redacteze hărţile geografice digitale, dar și să realizeze și să analizeze planurile cu zonele funcţionale ale unor localităţi sau alte analize geospațiale complexe.


Prof. Sorin Borza, Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu

În cazul celei de-a doua instituții sibiene de învățământ intrat în programul RRL, studiul aplicațiilor geospațiale a fost introdus în programa de învățământ în anul 2008. „În cei patru ani de derulare a programului, un număr de aproximativ 100 de studenți au studiat Geomedia Professional și au realizat mici proiecte GIS cu acest program. Au vectorizat o hartă și apoi au făcut analiza spațială a acesteia folosind toate tipurile de interogări pe care le permite software-ul. În acest interval de timp am realizat trei lucrări științifice pe care să le introduc în baza de date Intergraph. Ca urmare a colaborării bune și a lucrărilor trimise, am primit suplimentar 10 licențe pentru Geomedia Transportation Manager, care erau un bonus față de programul RRL”, a declarat prof. Sorin Borza, managerul programului la Sibiu.

Sorin Borza a făcut și un bilanţ al celor patru ani de derulare a programului Registered Research Laboratory: „Am început cu o grupă de 20 de studenţi, care a crescut constant: 30 în anul universitar 2009-2010, 60 în 2010-2011 şi 70 în 2012. Numărul de proiecte în 2011 a fost de 63. Programul RRL și licențele Geomedia au fost de un real folos în activitatea mea didactică. Din 2012, am reușit să introduc în planul de învățământ de la secția Ingineria Transportului, o materie axată pe GIS, unde o să transmit studenților cunoștințe despre Geomedia Professional și Geomedia Transportation. Pe baza experienței din laborator, în 2011 am publicat o carte la editura Universității «Lucian Blaga» din Sibiu despre modul de lucru cu software-ul Geomedia Professional. Un număr de 7 studenți și-au realizat lucrarea de licență pe teme GIS folosind ca suport Geomedia Professional și licențele oferite de Intergraph.”

Universitatea „Politehnica“ Timi
șoara Universitatea „Politehnica“ din Timișoara utilizează aplicațiile primite în calitate de membru RRL pentru completarea curriculei de curs în programul de master. Studenții timișoreni înscriși în programul de master „Cadastru și Evaluarea Bunurilor Imobile“ au posibilitatea de a aplica în fața computerului conceptele aprofundate la cele două materii geospațiale incluse: „Aplicaţii GIS în ingineria geodezică“ și „Modelare cartografică“. Printre instituțiile de învățământ care au candidat și au fost acceptate în programul RRL sunt și Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din cadrul Universității din Craiova, Universitatea din Oradea și Universitatea Valahia din Târgoviște.

În prezent, programul RRL este în curs de transformare și din 2013 va fi disponibil într-o formulă nouă, îmbunătățită, care va valorifica portofoliul geospațial extins al Intergraph, recent completat cu aplicații și tehnologie nouă prin achiziția ERDAS.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite