Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„ANSSI intenţionează să reprezinte o interfaţă de comunicare între medi ul de afaceri şi autorităţi“

26 Octombrie 2012




Este vorba de un proiect de durată, deci.

Demersul ANSSI reprezintă şi pentru mine o provocare importantă, care poate fi depăşită prin stabilirea unor obiective concrete, ce pot fi atinse punctual. ANSSI şi-a stabilit deja o astfel de serie de obiective şi avem o creştere şi o rată de succes constantă. Nu ne-am propus nici să atingem foarte rapid un volum mare de membri, pentru că ne dorim să avem membri relevanţi în industria în care activează. Aceeaşi strategie o aplicăm şi în ceea ce priveşte parteneriatele pe care le facem la diverse niveluri. Aşa cum aminteam, avem un parteneriat încheiat cu CIO Council, am semnat un protocol de colaborare cu CERT-ro, este deja agreat parteneriatul cu Institutul Bancar Român, am demarat tratativele cu ISACA, ALB (Asociaţia Societăţilor Financiare din România, care include industria de leasing şi cea a creditului de consum – n.r.) şi cu Alliance pour la Confiance Numerique, omologul ANSSI din Franţa.

Nu consideraţi totuşi că un volum mai mare de membri, provenind din mai multe industrii, ar asigura o diversitate de opinii şi puncte de vedere, ceea ce poate constitui un avantaj pentru ANSSI?

Din punct de vedere al reprezentativităţii, ANSSI reuneşte deja actori importanţi din industriile în care activează. Nu toate încă, este adevărat, dar, de exemplu, chiar dacă la momentul actual industria Telco nu este încă reprezentată în cadrul ANSSI cu membri activi, avem discuţii avansate cu toţi operatorii importanţi de telecomunicaţii din România şi îi vom implica activ în finalizarea documentelor pe care le vom emite. Situaţia va evolua, dar am dorit să trecem la acțiune şi nu să aşteptăm să ajungem la un anumit număr de membri pentru a putea declara „Acum suntem reprezentativi“.

Care sunt celelalte direcţii de activitate ale ANSSI?

ANSSI a definit următoarele direcţii de acţiune şi activităţi strategice:
• Implicarea în definitivarea Strategiei Naţionale Cibernetice, care va solicita eforturi coordonate din partea autorităţilor cu responsabilităţi specifice şi a unei comunităţi largi, ce va include industria IT, beneficiarii ei, consultanţi, organizaţii profesionale.
• Pregătirea lansării unei platforme de comunicare a subiectelor de interes major, care va permite încurajarea schimbului de informaţii pentru securitatea sistemelor informatice şi facilitarea interacţiunii la nivelul autorităţilor (de exemplu, cu implicarea CERT-ro), comunităţii de afaceri şi al publicului larg, pentru a răspunde într-un mod eficient şi coordonat la ameninţările cibernetice.
• Implicarea în reglementarea unor zone de activitate, considerând necesităţile specifice (ca de exemplu reglementarea traficului pe internet, responsabilitatea socială a ISP din punctul de vedere al protecţiei şi securităţii utilizatorilor, diseminarea sşi reglementarea corespunzătoare a semnăturii electronice).
• Organizarea de training-uri, cursuri pentru formarea profesională în domeniul securităţii sistemelor informatice şi iniţierea de programe pentru conştientizarea riscurilor la care sunt supuse sistemele informatice.

Veţi dezvolta în cadrul ANSSI şi o zonă de consultanţă?

Prin statut, ne-am impus să nu dezvoltăm activităţi de consultanţă, pentru că dorim ca ANSSI să fie percepută într-un sens pozitiv, respectiv de responsabil cu elaborarea anumitor documente şi recomandări care să ajute toate mediile de afaceri, ca suport în elaborarea proceselor de business prin ele însele și nu în sensul de a oferi consultanţă asupra acestora.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite