Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANIAP 2012 analiza proiectelor din fonduri europene

29 Octombrie 2012



2012 a fost un an plin pentru ANIAP. După o pauză îndelungată, cauzată de reduceri de personal și tăieri drastice de bugete, informaticienii din administrația publică au reușit să se întâlnească atât la Brașov, în luna mai, cât și la început de octombrie la Constanța, în stațiunea Mamaia, tradiționala gazdă a Conferinței Anuale ANIAP.


Lucrările conferinței cu tema „Soluţii Informatice pentru Administraţia Publică cu finanţare europeană“ s-au dovedit animate pe parcursul celor două zile de prezentări, evenimentul beneficiind de prezența unor oficiali din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sau Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Proiecte IT marca MFP

Ministerul Finanțelor Publice lucrează în prezent la câteva proiecte care au ca finalitate oferirea de servicii electronice de calitate cetățenilor, prin cooperarea dintre administraţia publică centrală şi cea locală.

„Un prim proiect, finanțat din fonduri europene, are ca temă colectarea informațiilor din situațiile financiare ale administrației publice și a utilizării de o manieră mult mai consistentă a acestor informații atât pentru administrația publică centrală, cât și pentru administrația publică locală. Noua aplicație este gândită să simplifice fluxurile de lucru actuale și să funcționeze după modelul declarației 112“, a declarat Adrian Popescu, Director General D.G.T.I, Ministerul Finanțelor Publice.

Din acest an, situațiile financiare ale operatorilor economici se depun în format electronic. Dacă anul trecut MFP primea în jur de 500 de documente în format electronic lunar, anul acesta media de documente în format electronic depășește 1.200.000, cu vârfuri trimestriale care depășesc 2.200.000 de documente pe lună.

„Al doilea proiect este în fază pilot și constă în colectarea și punerea într-un singur loc a informațiilor privitoare la veniturile persoanelor, dar și a informațiilor referitoare la patrimoniul persoanelor fizice, care se află la nivelul autorităților publice locale. Tot aici se vor găsi și informațiile referitoare la existența conturilor bancare ale persoanelor fizice. Persoana fizică îndreptățită va primi informații despre veniturile realizate raportate de către angajatorul ei și despre patrimoniu (terenuri, mașini, case). Pe de altă parte, administrația publică centrală sau locală pot exercita mai multe feluri de control. În cazul în care o persoană solicită ajutoare sociale se poate verifica aici veniturile realizate“, a precizat Adrian Popescu.

Avem geoportal INSPIRE

Ileana Spiroiu, directorul Centrului Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie şi Teledetecţie, a vorbit despre câteva dintre proiectele prezentate la Brașov și finalizate acum: „Legea 133/2012 a încheiat activitatea referitoare la registrul electronic al limitelor unităților administrativ-teritoriale, astfel că la această dată avem în România, din punct de vedere al limitelor administrative, un registru electronic la nivel național care are două componente: hotare agreate – aproximativ 8.760 - și neagreate, cele până la 9.200. Toate hotarele agreate sunt hotare naționale cu valență de lege, deci nu mai avem probleme că nu știm cum arată ca desen limitele unităților administrativ-teritoriale în România. Limitele sunt puse gratuit la dispoziția autorităților locale. În luna noiembrie, la nivel național, va fi lansat geoportalul României. Conținutul planului topografic de bază făcut în Centrul Național de Cartografie este un suport GIS, iar autoritățile publice vor avea trei posibilități să lucreze cu geoportalul: să facă vizualizări, descărcări de date și transcalculare de coordonate“.

Sevil Shhaideh, președinte ANIAP, a subliniat că pentru administrația centrală și locală outview-urile sunt gratuite: „În ceea ce privește download-urile, 90% din informații sunt gratuite, în schimb informațiile despre parcele sunt contracost, cu precizarea că, dacă o autoritate locală are în mod clar nevoie de informații despre parcela respectivă în download-uri, atunci printr-o adresă clară către ANCPI poate solicita setul de date“.

5.000 de proiecte, doar câteva zeci de contracte

Adina Moga, director general MCSI la Direcția Generală a Organismului Intermediar pentru Protecția Societății Informaționale, a declarat că din cele 470 de milioane de euro alocate pe perioada 2007-2013 pentru sectorul IT&C, 382 de milioane de euro reprezintă contribuția UE.

„Ce a însemnat volumul fondurilor? Un număr de aproape 5.000 de proiecte depuse, în segmentul IMM fiind aproximativ 3.500 de proiecte. Diferența o reprezintă proiectele depuse de adminstrațiile publice centrale și locale. Pe soluții de e-guvernare au fost 337 de proiecte, pe interoperabilitate 59, pentru că ne-am adresat în special instituțiilor publice centrale, pe soluții de e-learning 160, iar pe spitale 211. Pe e-guvernare din 337 de proiecte am reușit să semnăm 17 contracte, pe interoperabilitate sunt 11 deocamdată, pe e-learning am contractat 30, iar pe sănătate 20. Gradul de absorbție în ceea ce privește fondurile pe sectorul public este de 23%“, a declarat Adina Moga.

La OIPSI există neprocesate peste 120 de cereri de rambursare, din decembrie 2011 și până în prezent. În 2011, OIPSI a rambursat peste 320 de cereri de rambursare.

Pove
ști de succes cu bani europeni

Primăria Municipiului Braşov, în parteneriat cu firma Industrial Software, a prezentat Soluţia integrată de management a relaţiei cu cetăţenii, care a continuat proiectul „Primăria Brașov la un click distanță!“ demarat în anul 2009.

„Sistemul se află în faza de testare. Cetățenii pot vizualiza online, neautentificat, o hartă a incidentelor care au avut loc în oraș, de exemplu. Pentru a înregistra un incident, trebuie să se autentifice. Harta este actualizată permanent și integrată cu soluția GIS a primăriei“, a menționat Gabriela Vlad, Șef Serviciu IT Primăria Brașov.

Sistemul Național de Raportare a Incidentelor, al cărui beneficiar este IGPR și realizat împreună cu Intergraph Computer Services, a înregistrat 15 milioane de accesări în primele două luni de funcționare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite