Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la Work & Travel la ERP

29 Octombrie 2012



Irina Oprea era în anul II la Facultatea de Cibernetică atunci când, într-o tabără de vară organizată la Tușnad de ASE, a aflat ce înseamnă un ERP. I s-a părut mult mai interesant decât programarea și s-a hotărât să schimbe macazul. A descoperit SAP Business One, nelocalizat în România, și a intrat pe o nișă de piață ajutată și impulsionată de tatăl ei, care deținea o firmă de software în Pitești.




La 27 de ani, Irina conduce o echipă de şase oameni, care fac consultanță, suport și implementare pentru companii din România și străinătate. Este o echipă în întregime feminină, însă Irina spune râzând că e o pură întâmplare.

„Suntem trei persoane pe consultanță și suport, una pe development, încă una pe marketing şi cineva part-time, care ne ajută pe partea administrativă. Firma este 50% românească și 50% daneză. Majoritatea clienților noștri au o cifră de afaceri de până la 10 milioane de euro“, spune Irina.

De altfel, Business One este un ERP dedicat companiilor mici și medii, cu maxim 100 de utilizatori în sistem, iar majoritatea clienților pe care firma Irinei îi are în România sunt filiale.

„Nu totul a venit de la sine. Dacă nu îl aveam pe tatăl meu care să mă motiveze, nu se întâmpla probabil mai nimic. Dacă până acum veneau clienții la noi, acum am ajuns într-un punct în care trebuie să trecem de acest prag și să facem mai mult pentru a atrage clienți“, recunoaște Irina.

O scrisoare cu noroc

Povestea parcursului IT al Irinei începe de pe băncile liceului, când făcea „programare“ în ASP.net și i-a trimis o scrisoare lui Silviu Hotăran, pe atunci director general al Microsoft România, care a invitat-o să se alăture echipei Microsoft Student Partner. Perspectivele erau dintr-o dată altele, au urmat workshop-uri și prezentări, ca membru al echipei MSP în ASE, iar în anul al II-lea de facultate a descoperit soluțiile ERP.

„Mi-aduc aminte că au venit băieții de la Vector Software și au prezentat ERP. Eu nu mai văzusem niciodată un ERP, mai bine spus nu înțelegeam ce e și mi s-a părut interesant. Am studiat apoi SAP Business One, care era o nișă, nefiind localizat în România“, își amintește Irina.

În 2008, Irina a plecat în SUA, prin programul Work and Travel, fiind casieriță la Burger King. „Tatăl meu m-a ajutat și am găsit un partener de Business One acolo. Lucram pentru ei de luni până vineri, iar în week-end mergeam la Burger King. După ce m-am întors din State am lucrat în continuare pentru cei de acolo, de acasă, aproximativ un an de zile”, spune tânăra antreprenoare, care însă nu se consideră o antreprenoare și un manager.

„Ulterior, am început cu un proiect la Turda, unde firma care implementa avea nevoie de cineva pentru training pentru utilizatorii români. Au urmat și alte proiecte, apoi am trimis câteva mail-uri firmelor SAP Partner din Europa şi aşa am intrat în contact cu o firmă din Danemarca, partenerul nostru acum și partener SAP, care implementase soluția pentru Velux România. Cred că, dacă aș studia mai mult, poate aș face lucrurile mai bine, pe partea de management, de marketing, mai mult brand awareness, să găsim proactiv clienți, să ridicăm cifra de afaceri. Deocamdată suntem mici, pe partea de marketing nu am nevoie acum de o superstrategie. Mă tem să nu o luăm într-o direcție greșită. Dacă angajăm un specialist în marketing, o zonă unde nu dețin suficiente cunoștințe, investim timp și bani, iar apoi voi fi depășită de situație. E responsabilitatea mea când vine ziua de salarii sau când trebuie să plătesc taxele. Însă fac și eu implementări, consultanță, suport, la fel ca toți ceilalți. E adevărat că mai mult coordonez. Fetele au terminat Cibernetica, sunt aproape de-o vârstă cu mine. Nu prea angajez oameni care să fie cu mult mai mari decât mine. Îi angajez din facultate și cresc odată cu noi”, spune Irina, care adaugă că la gradul de încărcare actual al firmei sunt suficienți oameni.

Însă a simțit uneori că vârsta poate fi o problemă atunci când mergeau la clienți.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite