Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Servicii >> Stiri si comunicate

Nume mari din sectorul serviciilor IT&C pun bazele unei asociatii

29 Octombrie 2012



Genpact, HP, Microsoft, Office Depot, Oracle, Wipro, WNS si-au unit fortele si au lansat Asociaţia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri (ABSL) din România, având ca principal obiectiv sprijinirea dezvoltării pe termen lung a acestui sector şi creşterea atractivităţii pieței locale pentru investiţii.
Asociaţia reuneşte companii multinaţionale de renume din industria externalizării proceselor de afaceri (Business Process Outsourcing - BPO), centrelor de servicii partajate (Shared Service Centers - SSC), externalizării serviciilor informatice (Information Technology Outsourcing - ITO) și cercetării şi dezvoltării (Research and Development - R&D).

„Am observat ca nu exista o intelegere buna a ceea ce inseamna serviciile in Romania. In principal, cand spun servicii oamenii se gandesc doar la call centere, iar lucrurile nu stau deloc asa”, a declarat Alexander Weigl, Președinte ABSL în România și Director General al Centrului HP GeBOC.


„ABSL își propune să-și consolideze prezenţa în regiune. În Polonia, am avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sectorului serviciilor şi ne bucurăm de o poziţie solidă, iar acum dorim să intrăm şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. România prezintă numeroase oportunităţi pentru investiţii şi obiectivul nostru va fi să promovăm această piață ca destinaţie atractivă pentru outsourcing”, a mai spus Alexander Weigl.


In Polonia, asociatia a reusit sa construiasca o relatie foarte buna cu mediul academic, prin crearea unor programe de internship si a reusit sa obtina un sprijin deosebit de important la nivel guvernamental.


In Romania, ABSL îşi propune să îmbunătăţească dialogul şi colaborarea în cadrul industriei serviciilor de afaceri, prin facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici între actorii de pe piaţa locală. Mai mult, asociaţia sprijină soluţiile care favorizează dezvoltarea mediului antreprenorial şi bunele practici în afaceri, analizează oportunităţile de îmbunătăţire a cadrului legislativ şi recomandă modificări pentru sistemul de învăţământ din România în vederea adaptării la cerinţele pieţei muncii. De asemenea, colaborează atât cu autorităţile centrale şi locale, cât şi cu comunitatea de afaceri pentru a sprijini investiţiile de ambele părţi şi implicarea la nivelul comunităţilor locale.
Asociatia si-a propus chiar sa realizeze analize despre industria de servicii IT&C din Romania, pe care sa le puna la dispozitia investitorilor interesati de piata romaneasca.


România se află pe locul 9 la nivel global în rândul locaţiilor preferate în vederea externalizării serviciilor pentru afaceri, cu 40 de noi proiecte pentru centre de SSC, BPO, R&D şi peste 11.000 locuri de muncă nou create pe piaţă în perioada 2008-2012, potrivit unui clasament realizat de compania de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle. La nivel european, România este devansată doar de Marea Britanie şi Polonia.
Conform estimarilor reprezentantilor ABSL, numarul angajatilor in companii de outsourcing in Romania este intre 20.000-30.000.


În regiune, România concurează cu Bulgaria în ceea ce priveşte costurile scăzute cu forţa de muncă, însă deţine un avantaj referitor la competenţele profesionale ridicate şi cunoaşterea mai multor limbi străine, conform unui studiu KPMG. Acelaşi studiu mai arată că marile companii din industrie au deschis cel puţin un centru pe piaţa locală, însă există companii care au deschis două sau mai multe sedii în ţară pentru a atrage resursele disponibile la nivel local. Un astfel de centru creează între 100-500 locuri de muncă. În România, principalele destinaţii pentru companiile din domeniu sunt marile oraşe, respectiv Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Braşov.

Printre partenerii ABSL se regăsesc compania de audit şi consultanţă KPMG, agenţia globală de consultanţă în comunicare şi afaceri guvernamentale Grayling şi firma de avocatură Fine Law.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite