Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ogoarele nesemanate ale IT-ului

15 Februarie 2006



EditorialPentru ca informatiile din piata sunt vitale pentru orice companie, am initiat la inceputul anului o analiza asupra infrastructurii si investitiilor in IT, existente sau planificate de firmele românesti. Din punct de vedere al infrastructurii hardware am incercat sa identificam rata de raspândire a serverelor profesionale si a sistemelor de operare aferente, iar la categoria software existenta unei aplicatii tip ERP, a bazelor de date folosite, a aplicatiilor de mesagerie si lucru colaborativ sau a unor aplicatii de nisa. La categoria investitii in IT ne-am propus sa aflam daca firmele românesti au planuri coerente de investitii, daca acestea acopera perioade multianuale precum si structurarea investitiilor pe: software, servicii si infrastructura.


Studiul nu are acuratete statistica, pentru ca nu ne-am propus in mod explicit aceasta, dar, in linii generale, reflecta realitatea. La studiu, care s-a desfasurat pe parcursul a patru saptamâni, au participat 400 de companii din categoria medii si mari (criteriul de selectie fiind cifra de afaceri) cu o distribuire echilibrata pe sectoare economice si regiuni geografice. Raspunsurile au venit, in principal, din partea coordonatorilor departamentelor IT. Pentru analiza datelor au fost selectate 363 de chestionare, existând si o categorie de 47 de companii care au considerat raspunsurile confidentiale.


Cum nu mi-am propus aici sa dezbat studiul ca atare, acesta va fi publicat in editia martie, ci doar sa il anunt, voi aminti doar câteva opinii formulate dupa o prima analiza. Dincolo de orice date, m-a uimit procentul foarte ridicat (undeva peste 50%) de companii unde nu exista un ERP sau prefera aplicatii dezvoltate „in house”. Aceasta informatie, coroborata cu rata buna de penetrare a solutiilor locale dezvoltate de firme mici, ma face sa cred ca pretul unei implementari „serioase” de ERP este inca prohibitiv pentru multe companii românesti sau managerii in cauza nu au gasit inca o justificare economica a acestor investitii. Oracle confirma pozitia de top la categoria baze de date (acolo unde infrastructura necesita o asemenea aplicatie). Alte concluzii ale studiului sunt ca: Linux reprezinta peste o patrime din piata sistemelor de operare pentru servere, Lotus Notes devine o provocare pentru MsExchange, iar cota de piata a serverelor no name este foarte mare (evident in legatura directa cu lipsa unor aplicatii profesionale).


Vom oferi informatii detaliate in editia urmatoare a revistei si cu siguranta vom reveni cu analize similare in lunile ce urmeaza.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite