Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Goana după aur“ cu Windows 8

28 Noiembrie 2012



La câteva zile după lansarea Windows 8, Microsoft a invitat dezvoltatorii din întreaga lume la conferința dedicată lor, Build 2012, pentru a le prezenta oportunitățile de a dezvolta proiecte pe platforma Windows – Windows 8, Windows Phone 8 şi Windows Azure. Ben Riga, Senior Technical Evangelist pentru Windows 8, subliniază că pentru dezvoltatori oportunitatea pe Windows nu a fost niciodată mai mare și mesajul cheie care trebuie transmis este: „Publish early, publish often“.

Platformele Windows 8 și Windows Phone au în comun funcționalități ce oferă dezvoltatorilor o perspectivă unificată asupra creării de aplicații și jocuri. Pentru a-i convinge pe dezvoltatori, Microsoft mizează pe volumul mare de PC-uri ce urmează a fi comercializat în perioada sărbătorilor şi anul viitor, dar şi pe facilităţi de monetizare a aplicaţiilor scrise pentru Windows Store/Windows Phone Market.

În plus, Windows Azure, sistemul de operare în cloud al Microsoft, oferă infrastructura back-end necesară aplicațiilor Windows 8 și Windows Phone 8, simplificând dezvoltarea aplicațiilor noi și migrarea aplicațiilor existente în cloud.

Conform tendințelor actuale, oamenii dețin mai mult de un singur dispozitiv – telefon, notebook, tabletă, desktop – , iar acestea trebuie să fie sincronizate.

„Ca dezvoltator trebuie să fii capabil să suporți aceste scenarii. Noi avem mai multe instrumente care îi pot ajuta, Azure fiind unul dintre ele, care a fost gândit în așa fel încât pentru dezvoltatori este mult mai ușor să construiască aplicații scalabile. Frumusețea lucrului cu Azure este că dacă ești un start-up ai nevoie de foarte puține investiții pentru a-ți construi afacerea. Obstacolul pe care trebuie să-l treci pentru a da drumul unui start-up este cu mult mai mic acum“, spune Ben Riga, Senior Technical Evangelist pentru Windows 8, care adaugă că oportunitatea pe care o au partenerii și dezvoltatorii este probabil cea mai mare pe care au avut-o vreodată: „Și aici mă refer inclusiv la platformele concurente. Dacă ne gândim care este volumul actual al pieței și cât de repede va crește această piață, putem să ne dăm seama imediat de cât de important este pentru parteneri să prindă acest tren acum. Făcând o comparație între Windows 7 și Windows 8, în primele 6 luni de la lansarea Windows 7 am vândut 100 de milioane de dispozitive cu Windows 7; în primul week-end de după lansarea Windows 8 am vândut 3 milioane de copii ale Windows 8, iar în prezent avem 15 milioane de clienți care folosesc Windows Store“.

Microsoft țintește două categorii de parteneri: cei care se adresează utilizatorului final și cei care se adresează segmentului enterprise, Windows 8 aducând noutăți și pentru această zonă. Așadar, partenerii actuali au acum șansa de a migra către un mediu nou, care le dă posibilitatea să facă bani mult mai ușor.

Reprezentantul Microsoft spune că accesul dezvoltatorilor în Windows Store este foarte simplu. Un dezvoltator trebuie doar să-și creeze un cont și în aproximativ 15 zile aplicația sa va fi lansată în Windows Store.

„Am încercat să îndepărtăm toate barierele pentru dezvoltatori, indiferent că vorbim despre un dezvoltator independent, o agenție sau o întreprindere. Software-ul este gratuit, îl poți descărca direct de pe internet și poți începe să dezvolți imediat. Experiența utilizatorilor cu Windows 8 este cu totul diferită de cea cu Windows 7. Prin urmare am insistat pe componenta de învățare, ajutându-i pe dezvoltatori să înțeleagă care sunt noile cerințe legate de modul cum se construiește o aplicație. Pentru vechile versiuni ale Windows nu existau niște linii directoare, fiecare avea propriul stil. Însă acum, pentru că există un singur mecanism de distribuție, clienții și utilizatorii – fie că vorbim de consumatorul final, fie că vorbim de întreprinderi – se vor aștepta ca aplicațiile să urmeze un tipar similar, care este comun tuturor aplicațiilor din Windows Store. Sunt și excepții, jocurile de exemplu. Datorită acestui model nou, dezvoltatorii care erau mai concentrați asupra platformelor concurente, iOS și Android, se vor uita cu mai multă atenție la Windows 8 și vor putea spune că e mai interesant, mai modern decât ce oferă în prezent platformele concurente și vor veni către noi“, adaugă Ben Riga.



Comunitatea de dezvoltatori Microsoft este cea mai mare din lume, numărând 8.000.000 de dezvoltatori.

„Am fost foarte transparenți în ceea ce privește procesul de aducere a aplicațiilor în magazin. Pot fi publicate de pe un singur cont oricâte aplicații, indiferent dacă sunt gratuite sau contra cost. După ce dezvoltatorii trimit aplicațiile noi le certificăm, iar acest lucru ne diferențiază de concurență. Vrem ca utilizatorii finali să aibă încredere în aplicațiile pe care le descarcă, dar vrem în același timp ca și dezvoltatorii să înțeleagă regulile după care jucăm“, precizează reprezentantul Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite