Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Backup pe disc vs backup pe bandă

28 Noiembrie 2012



Backup-ul pe benzi este considerat, la ora actuală, o metodă învechită şi ineficientă, prin raportare la mai noul model de backup pe disc. Cu toate acestea, numeroase mari companii din întreaga lume, din verticale în care confidenţialitatea şi integritatea datelor sunt de o importanţă critică, utilizează această metodă. Nu ca unică soluţie de backup, ci într-o strategie completă.

Creşterea volumelor de date reprezintă principala provocare cu care se confruntă între 40 şi 60% din companii, conform unui studiu Gartner realizat la finalul lui 2010, pe un eşantion de 1.004 companii, din opt ţări. Potrivit analiştilor, explozia volumelor de date se datorează, în principal, creşterii gradului de informatizare al companiilor, dar mai ales excedentului de date nestructurate (generat, în principal, de e-mail-uri) şi sporirii numărului de reglementări care prevăd conservarea anumitor categorii de date pe perioade de timp îndelungate.

Situaţia relevată de studiul Gartner nu s-a schimbat semnificativ la nivelul anului 2012 - creşterea volumelor de date rămâne o provocare majoră, mai ales în situaţia economică actuală care impune limitări financiare importante. Însă, în pofida acestor limitări, backup-ul datelor rămâne o necesitate stringentă pentru marea majoritate a companiilor.

„Conflictul“

În contextul amintit, alegerea tehnologiei şi a strategiei de backup reprezintă o decizie care trebuie analizată cu atenţie. Identificarea soluţiei adecvate nu este însă un demers facil, pentru că necesită competenţe specifice pe această zonă şi o bună cunoaştere a proceselor de business ale potenţialei companii-client. Dificultatea alegerii este amplificată de oferta variată existentă la ora actuală pe piaţă, dar mai ales de mesajele de marketing care promovează, evident, produsele mai scumpe ale vendorilor, cum sunt cele de backup pe disc. Care nu oferă însă, întotdeauna, rezolvarea completă.

Literatura dedicată problematicii backup-ului analizează pe larg falsa opoziţie dintre soluţiile de „backup to disc“ şi cele de „backup to tape“. În mod incontestabil, mai noile soluţii pe disc oferă beneficii clare, îmbunătăţind semnificativ strategiile de backup.

Opoziţia „disc vs bandă“ este alimentată constant de informaţii care raportează o scădere a utilizării backup-ului pe bandă în favoarea celui pe disc. Conform „ESG Research Report, 2010 Data Protection Trends“, aproape jumătate din volumul de date existent la acel moment la nivel mondial era stocat pe bandă. Potrivit unui studiu IDG, dat publicităţii în mai 2012, backup-ul pe bandă a coborât anul acesta la 31%.

Declinul înregistrat de backup-ul pe bandă reprezintă însă un fenomen normal. Supremaţia deţinută de benzi a început să se clatine sub asaltul sistemelor pe disc, pe tehnologiile Flash, al soluţiilor de backup dezvoltate pe Cloud etc. Aceasta nu înseamnă însă că discul va suplini şi elimina definitiv şi irevocabil backup-ul pe disc. Cel puţin încă o lungă perioadă.

Pro şi contra

În mesajele de marketing care încearcă să diminueze credibilitatea benzilor - şi să contrabalanseze argumentul costurilor (benzile fiind mai ieftine din punct de vedere cost/TB) - revin o serie de leit-motive reluate şi argumentate sub variate forme.

Unul dintre cele mai frecvente este acela că, deşi benzile sunt un mediu de backup mult mai ieftin decât discul, acestea reprezintă, de fapt, un model de backup mult mai costisitor. Cu alte cuvinte, TCO-ul (Total Cost of Ownership) aferent backup-ului pe bandă este mai mare decât cel al celui pe disc. Este un punct de vedere argumentabil.

Dar există în acest sens un studiu interesant realizat de Data Mobility Group („Is Tape Really Cheaper Than Disk?“)care, pornind de la un scenariu concret, demonstrează că, pe o durată de 7 ani, utilizarea unui sistem de backup pe disc este de 11 ori mai scumpă decât soluţia pe disc. Scenariul porneşte de la ipoteza unei companii cu o necesitate de backup iniţială de 125 TB şi un ritm anual de creştere a volumului de backup de 20% şi ia în calcul costul iniţial de achiziţie, costurile operaţionale, cel al consumului electric, al spaţiului aferent etc.

Comparaţia este făcută între o soluţie de backup pe bandă utilizând tehnologia Linear Tape-Open (LTO permite rate de transfer ridicate) şi o rată de compresie de 2:1 şi un sistem de backup pe discuri Serial ATA (SATA).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite