Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Backup pe disc vs backup pe bandă

28 Noiembrie 2012




D2D2T

Exemplul citat este elocvent. Dar aceasta nu înseamnă că elimină definitiv polemica „disc vs bandă“. Şi nici nu ar trebui să o facă. Pentru că benzile, discurile, tehnologia Flash reprezintă elemente care pot acţiona complementar într-o strategie coerentă de backup. Principiul aşa-numitei „Tiered Storage Strategy“ este unul foarte simplu şi clar: folosirea fiecărei tehnologii acolo unde îi este locul. Astfel, soluţiile Flash fac sens pentru zonele de date cu rate I/O foarte ridicate şi unde viteza de accesare a acestora are o importanţă critică. Discurile reprezintă suportul optim pentru a servi ca mediu primar de stocare şi backup. Benzile sunt cea mai adecvată alegere pentru backup-ul pe termen lung şi arhivare.

Este evident, chiar şi pentru companiile care nu deţin competenţe tehnice avansate în zona de backup, că nu este rentabil strict din punct de vedere financiar ca backup-ul pe termen lung şi arhivarea datelor să fie realizate pe disc. În faţa acestei evidenţe, contraargumentele vendorilor de soluţii de backup pe disc se axează pe avantajul oferit de tehnologiile de deduplicare. Care pot contribui substanţial la reducerea volumului de backup.

Însă, tocmai la acest nivel, îşi demonstrează viabilitatea strategia „Tiered Storage“ - soluţiile pe disc pot fi utilizate ca suport al unei faze primare a procesului de backup, în care se realizează şi faza de deduplicare, pentru ca ulterior datele vechi, mai puţin utilizate să fie mutate pe benzi. Este aşa-numitul model Disk-to-Disk-to-Tape (D2D2T), care permite accesarea rapidă a datelor cele mai recente, aflate pe discuri, şi a celor istorice via librăriile de benzi. Librării de benzi care reprezintă, la momentul actual, o opţiune mult mai ieftină - atât din punct de vedere al costurilor de achiziţie, al celor operaţionale, cât şi al consumului electric.

Iar dezvoltarea tehnologiilor de tipul LTO, SLDC, WORM etc. menţin avantajul competitiv al benzilor. Care rămân încă o opţiune valabilă pentru companii de vârf din domeniul financiar-bancar, telco, farmaceutic etc.

Criptare şi fiabilitate

O ultimă categorie de argumente invocate în favoarea backup-ului pe disc sunt cele bazate pe ipotezele că benzile prezintă riscuri de eroare şi securitate mai ridicate.

În ceea ce priveşte erorile, există studii care demonstrează contrariul: conform Oracle, riscul unei erori de transfer la backup-ul pe bandă este de 4 milioane mai mic decât în cazul discurilor.

În ceea ce priveşte securitatea, într-adevăr, prin construcţie, benzile sunt concepute ca dispozitive amovibile, prin urmare pot fi mult mai uşor sustrase. Este celebru cazul din 2009, când un angajat civil al Poliţiei din New York a descoperit 8 benzi de backup care conţineau mii de date personale ale ofiţerilor de poliţie. Însă nu este un caz singular. Furturi de date au loc permanent. Luna aceasta, de exemplu, NASA a anunţat furtul unui laptop care conţinea datele personale a mii de angajaţi. Anul trecut, tot de la NASA a fost furat un alt laptop care conţinea codurile de controlare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Soluţia pe care Agenţia spaţială americană a anunţat că o va lua pentru a limita riscurile este de a cripta datele de pe toate laptop-urile angajaţilor săi. Soluţie care este aplicată în cazul sistemelor de backup pe benzi de câţiva ani (tehnologiile LTO4, STK etc.) şi şi-a demonstrat deja fiabilitatea.

După cum se poate vedea, există destule contraargumente pentru ca backup-ul pe benzi să nu dispară din peisaj atât de repede. Atât timp cât benzile îşi vor demonstra eficienţa într-o strategie de backup completă, cota lor de piaţă şi de încredere va continua să fie una considerabilă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite