Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre sistemul de certificare Uptime Institute

28 Noiembrie 2012



Uptime Institute este singurul organism la nivel mondial care eliberează certificări pentru centre de date. Până în prezent, institutul a certificat Tier IV doar 6 Data Centere, iar Tier III 34 de Data Centere, în categoria „Constructed Facility”. În categoria de design, sunt certificate Tier IV 23 de Data Centere, iar Tier III 100 de Data Centere în întreaga lume. Singurul centru de date din România certificat de Uptime Institute, însă la secțiunea design, este Transfond.

Cotarea Tier a Uptime Institute a fost însușită de toți furnizorii de servicii de Data Center, care au construit centrele de date conform cerințelor Uptime Institute. Uptime Institute precizează însă că doar centrele de date care se regăsesc în lista de pe site-ul propriu sunt certificate de Institut, restul centrelor de date fiind autocertificate. În urma solicitărilor venite din partea a numeroase Data Centere autocertificate, Institutul a analizat un număr mare de astfel de locații. După analiza experților Uptime Institute, doar patru locații au atins cotarea Tier promisă de inginerul proiectant sau dorită de către client. Celelalte locații necesitau revizuiri costisitoare. Decalajul între așteptările clienților și cotarea Tier obținută era cel mai adesea de un nivel, uneori chiar de două. Experții Uptime Institute îi sfătuiesc pe proprietarii de Data Centere să se decidă asupra unui nivel de funcționalități specifice pentru obiectivele lor de business, iar odată selectată cotarea (Tier I, II, III, IV) aceasta trebuie implementată unitar în toate sistemele.

Chiar dacă niciun Data Center funcțional din România nu este certificat de Uptime Institute – certificările sunt oricum, opționale – există trei consultanți acreditați de acest organism în România: unul în secțiunea Accredited Tier Specialist (Eduard Bodor, Data Center Business Development Manager, APC by Schneider Electric) și doi în cea de Accredited Tier Designer (Cătălin Dumitrescu, Data Center Operations Manager Romtelecom, și Yannis Katris, Director TELECTRIK S.R.L.).

Cele patru categorii de centre de date conform Uptime Institute
Tier I: infrastructură de bază
Tier II: infrastructură cu componente redundante
Tier III: infrastructură mentenabilă concomitent (se aplică pentru fiecare componentă şi cale)
Tier IV: infrastructură tolerantă la defecțiune (se aplică la absolut fiecare componentă și cale)

Autoevaluarea este o abordare greșită

„Cerințele Uptime Institute pentru certificare sunt relativ publice. Acesta este motivul pentru care deținătorii de centre de date pot să-și facă un fel de autoevaluare, raportată la ceea ce cere Uptime Institute pentru a acorda această certificare. Este o abordare greșită, pentru că sunt atât de multe aspecte luate în considerare, încât o autoevaluare făcută de cineva care nu este certificat sau nu a luat contact cu standardele Uptime Institute direct la Uptime Institute e mai mult sau mai puțin subiectivă. O a doua greșeală majoră care se face este încadrarea Data Center-ului cu plusuri și minusuri. Sunt foarte mulți deținători de Data Centere care încadrează centrul de date Tier III + sau spun că ar fi Tier IV, dar nu e din cauza unui amănunt. Nu este admisibilă o astfel de abordare. Uptime Institute a ales să facă această cotare cu cifre romane. Nu există zecimale. Sistemul cel mai puțin performant dintr-un centru de date dictează categoria. Poți să ai 90% din sisteme la superlativ, dacă unul dintre ele nu respectă cerințele categoriei centrul este cotat la categoria inferioară. Până când nu am avut certificarea Uptime Institute nu mi-am permis să vorbesc în public, să combat aceste practici, pentru că nu aveam niciun fel de autoritate. Certificarea de la Uptime Institute îmi permite să acord consultanță clienților pentru a-și construi un centru de date conform”, menționează Eduard Bodor, Data Center Business Development Manager, APC by Schneider Electric, Certified ATS by Uptime Institute.

Pe lângă cele două tipuri de certificări menționate anterior, Uptime Institute a introdus standardul Operational Sustainability, o certificare pe trei nivele, Bronze, Silver și Gold. În prezent, 5 centre de date la nivel mondial dețin certificarea Gold. O echipă Uptime Institute evaluează toate procedurile, procesele și modul cum se desfășoară activitatea în centrul de date, inclusiv dacă personalul este suficient și dacă nu este obligat să facă ore suplimentare.

„Nu se admite să faci mai mult de 10% ore suplimentare. Devine tot mai importantă această certificare, câteodată chiar mai importantă decât infrastructura, pentru că poți să ai cea mai bună infrastructură din lume, dacă nu o operezi corect riscurile sunt foarte mari. Evaluarea riscului locației se face doar în Operational Sustainability, care nu evaluează infrastructura, ci operarea și managementul centrului de date. Destul de multe lucruri sunt comunicate incorect în acest moment. Recunosc că și eu, înainte de a face cursul Uptime Institute, aveam mesaje greșite”, adaugă Eduard Bodor.

TIA-942 este un standard dezvoltat de Telecommunications Industry Association (TIA)
pentru a defini condițiile de construcție și parametrii de funcționare ai unui Data Center, acordând o atenție deosebită sistemelor de cablare și designului de rețea. Specificațiile TIA-942 reprezintă un standard recunoscut internațional în ceea ce privește Data Center-urile, făcând referire la numeroase proceduri și aplicații legate de: arhitectura de rețea, designul rețelei electrice, sistemele de stocare, backup și arhivare, sistemele redundante, protecția împotriva dezastrelor etc.
Standardul TIA-942 oferă patru niveluri de certificare: Basic, Redundant Components, Concurrently Maintainable, Fault Tolerant.

Câte Data Centere din România sunt autoevaluate corect?

„În momentul de față nu există niciun centru de date care să poată fi certificat Tier III în România. Dacă centrul de date Transfond s-ar face conform proiectului, ar fi fără discuție Tier IV și ar fi singurul în România. Poate că ar mai fi unele centre de date posibil de încadrat la Tier III, dar cu foarte mare greutate. Există niște prevederi extrem de restrictive și sunt absolut convins că nici unul din centrele de date nu le respectă, mai ales cerințele Tier III legate de sistemele de răcire. Nimeni nu este obligat să-și ia o certificare, ele sunt opționale. De ce sunt centre de date care doresc să se certifice? În marea majoritate vorbim de centrele de date de colocare și hosting, care își doresc o imagine în ochii propriilor clienți dată de acest certificat și care le permite să crească prețul. Un centru de colocare Tier IV va avea un preț de vânzare a serviciilor către chiriașii lui dublu față de un centru de colocare necertificat, indiferent cât de bun este centrul de date necertificat”, mai spune Eduard Bodor. Certificarea Uptime Institute pe infrastructură este valabilă pe toată durata de viață a centrului de date. În ceea ce privește Operational Sustainability, certificarea Bronze este valabilă un an, cea Silver trei ani, iar cea Gold cinci ani, după expirarea perioadei de valabilitate fiind nevoie de recertificări pentru toate cele trei niveluri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite