Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Facilitate de cercetare finalizată la ICSI Ramnicu Valcea: Low Temperature Laboratory, sprijin pentru noua eră energetică

29 Noiembrie 2012



Fizica și ingineria temperaturilor scăzute au fost considerate mulți ani un subiect „exotic”, situat mult prea departe de realitatea cotidiană. Puținele aplicații practice existente în viața oamenilor au fost izolate și au avut o acțiune limitată. Cu toate acestea, impactul criogeniei - fizica și ingineria temperaturilor scăzute - a fost considerat ca fiind unul imens, având aplicabilitate în diferite medii.

Filozofia ce stă la baza cercetărilor în domeniul fizicii și ingineriei temperaturilor scăzute se bazează pe principiul că multe proprietăți ale materialelor se schimbă semnificativ atunci când sunt supuse acestei game de temperaturi, iar această diferență poate fi utilizată în anumite aplicații, de la stocarea hidrogenului lichid ca purtător universal de energie al viitorului, până la transportul și stocarea celuilalt purtător de energie și anume curentul electric.

Conceptul pus în valoare prin implementarea acestui proiect este faptul că noua eră a energiei are nevoie de aportul diferitelor domenii tehnologice, criogenia nefiind nici pe departe ultimul dintre ele.

Două abordări din punct de vedere al tehnologiilor energetice ale viitorului au fost cu precădere vizate prin crearea noii facilități energetice: energetica hidrogenului și, în directă legătură cu aceasta, noi sisteme de transport și de stocare energetică prin tehnologii criogenice și fuziunea, cu specific în tehnologia de separare izotopică a hidrogenului pentru ciclul de combustibil.

LTL (Low Temperature Laboratory)

Noua facilitate de cercetare finalizată are ca element central una dintre cele mai complete hale de cercetare/testare din Europa de Est, cu un lichefactor de heliu cu două canale la temperaturi diferite. Hala, având mai multe secțiuni, este dedicată experimentărilor în domeniul heliului și respectiv hidrogenului lichid. În plus, în cadrul acestei hale de cercetare sunt amplasate diverse echipamente pentru realizarea de criostate, sisteme pentru controlul și măsurarea de debite, temperaturi etc., toate în domeniul de temperaturi 4-100 K.




Ca elemente de suport pentru cercetarea ce este gândită să fie derulată în această hală, au fost create și echipate patru noi grupuri de cercetare: grupul de analiză microstructurală, de depuneri straturi subțiri, cel de măsurare a proprietăților materialelor superconductoare, precum și cel de stocare și transport hidrogen lichid.

Fiecare dintre aceste grupuri are o strategie proprie de dezvoltare, toate concurând la obiectivul general de a impune LTL ca laborator de cercetare recunoscut în Europa pentru profesionalismul său.



O mențiune specială este interesant de făcut cu referire la grupul de stocare și transport hidrogen care are ca țintă principală analiza și dezvoltarea de sisteme tehnologice pentru stocare “onboard” a hidrogenului, obiectiv extrem de critic în cadrul viziunii transformării totale a sistemelor de propulsie pentru transporturi. Acest grup are ca facilitate experimentală principală un sistem de producere de hidrogen prin electroliză PEM și o platformă mobilă (autovehicul) hibrid electric-hidrogen (imaginea de mai jos) cu ajutorul cărora vor putea fi derulate studii și cercetări experimental-demonstrative privind posibilități de stocare și alimentare cu hidrogen lichid/gazos.

Cea de-a doua componentă a dezvoltării tehnologice implementate prin proiect s-a referit la upgradarea instalației de separare a izotopilor hidrogenului. Poate simpla titulatură nu spune mare lucru unui public larg, și pentru aceasta trebuie făcută precizarea că Institutul este puternic implicat în proiectul de separare a tritiului din apa grea procesată în reactoarele de la Cernavodă. Procedeul de separare, de altfel similar cu cel ce va fi dezvoltat și la viitorul reactor cu fuziune ITER, se bazează pe distilarea criogenică a izotopilor hidrogenului. Trebuie subliniat faptul că la INCDTCI Râmnicu Vâlcea există singura instalație de acest gen din Europa, care, la scară de pilot semiindustrial, poate experimenta tehnologiile de separare criogenică izotopică. Implementarea realizată a permis creșterea puterii de răcire a instalației prin introducerea unui nou refrigerator de heliu de 1000 W la 20 K.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite